Hava Durumu

Özeleştiri /Hatalarımızla yüzleşmek

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.2014 16:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.2014 16:12

İyi kötü hatıralarıyla bir yılı daha geride bıraktık. 2013 kiminle konuşsam zor bir yıldı diyor. Sadece şahıslar için değil, 2013 yılı  ülkemiz için  zor bir yıldı. 2013 yılının kapanışı da kendine yakıştığı şekilde  zor oldu. Aralık ayının 17’sinden sonra yaşanan olaylar da bunun kanıtıydı.

2013’ü uğurladık. Hoş geldin 2014 diyelim. Umarım, 2014 daha huzurlu bir yıl olur, derken Psikolog Duygu Güler Göç; yılın suçu yok, yaşananlar bizlerin aldığı kararların sonucu diyor. Doğru da diyor. Ama suçu başkasına atmak çok daha kolay bir savunma yöntemi, bizde sık kullanıyoruz.. 2013 de yapılan hataları tekrarlamak için 2014 de önce hatalarımızla yüzleşmemiz gerekecek, sanırım

Yaşananlar tamamıyla bizim bakış açımızla alakalı, insanoğlu durmadan sızlanırız. ‘Bu hafta çok kötüydü, umarım yeni başlayacak olan hafta benim için daha iyi olur’,’2013 yılı benim için çok iyi bir yıl değildi. 2014 yılında hayata yeni bir sayfa açarak başlayacağım’  çoğumuz bu cümleleri kuruyoruz ya da çevremizden duyuyoruz.

 Aslında umutla hayata umutla bakıyoruz. Bu çok güzel ancak aynı cümleleri ya da benzer cümleleri ilk defa kurmuyoruz. Bir önceki yılı bitirirken de bu cümleleri kurmuştuk.

 Zor olan şu ki, kendimizi eleştirmeyi pek sevmiyoruz ve suçu geçmiş olan haftaya, geçmiş olan seneye atarak kendimize bir savunma mekanizması yaratıyoruz. Oysaki geçen seneyi de bir önceki seneyi de etkileyen biziz. Aldığımız kararlarla, uyguladığımız veya uygulayamadığımız kararlarla, elimizde olmayan sebepler hariç, her geçen senenin daha iyi ya da kötü geçmesini sağlıyoruz. Hatamızdan ders almayarak önümüze bakmamamız boş yere hayal kurmamıza sonuç olarak da hayal kırıklığı yaşamamıza neden oluyor.

 Hatalarımızla yüzleşip, daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz hataları bu yıl tekrarlamayalım. Özellikle yeni yılda savaş olan coğrafyalar da barış sağlansın.  Yeni yılı nasıl coşkuyla karşıladıysak, aynı coşku ile de uğurlayalım. 2014’de alacağımız kararlar, bizim için, ülkemiz için hayırlı olsun.

(Köşe yazımda Psikolog Duygu Güler Göç’ten alıntı yapılmıştır)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.