Hava Durumu

Ülkemizde kadın olmak …

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2019 04:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2019 04:58

Ülkemizde kadın olmak, hayatınızın her anında ''Ben de varım!'' diye haykırmayı gerektirmektedir. Bende varım!!!!!! 

Ülkemizde kadın olmak hayatınızın her alanında var olabilmek için mücadele etmek zorunda kalmaktır. İşyerinizde birçok erkeğe göre çok daha donanımlı olsanız da, kendinizi ispatlamak zorunda olmaktır. Erkeğin diploması yeterlikken, siz defalarca kendinizi ispatlamak ve daha iyi olmak zorundasınızdır. Ve daha düşük ücreti kabul etmelisiniz.

 İş hayatında yönetici kadrosunda kadınlar kolay yer edinemiyor. Mutlaka yarıştığı erkek yönetici adaylarından daha iyi olmaları gerekiyor. Eğer eşit ise mutlaka erkek tercih ediliyor. Erkek elemanlar kadın yöneticiden talimat aldıkları zaman rahatsız oluyorlar. Birçok erkek kadını günümüzde ikinci sınıf görüyor ve bu görüş azalacağına fazlalaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son yayınladığı verilere göre; 82 milyonluk nüfusun yüzde 50.2' sini erkekler, yüzde 49.8' ini ise kadınlar oluşturuyor. Neredeyse eşit bir dağılım var. Eşitlik ne yazık ki, sadece nüfusta. Erkeklerde iş gücüne katılma oranı yüzde 72.4, kadınlarda ise yüzde 34.1. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 64.3 iken, kadınlarda yüzde 29.1’de kalıyor. İşsizlik oranı kadınlar arasında daha fazla. Bir iş yeri eleman çıkaracaksa, önce kadın çalışanlar üzerinde çalışma yapmaya başlıyor.

Kadın gitsin evinde otursun. Ne işi var iş hayatında zihniyet bu…

TÜİK tarafından cinsiyete göre bireylerin yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvende hissetme durumu üzerine 2017 yılında bir araştırma gerçekleştirilmişti.  Araştırma sonuçlarına göre kendini çok güvende hisseden kadınların oranı %2,8 iken, erkeklerde bu oran %8,6. Kendini güvensiz hisseden kadın ve erkek oranında ise büyük bir fark söz konusu; kadınların neredeyse %30'u sokakta yalnız yürürken güvensiz hissettiğini belirtirken, bu oran erkeklerde %14 civarında seyrediyor. Çok güvensiz hissetme oranı ise kadınlarda %9,6 iken, erkeklerde %2,5.

Kadının eve kapanmasını ve sosyal yaşamdan elini, eteğini çekmesini istiyorlar. Ülkemizde kadın olmak yolda yalnız yürümekten bile korkmaktır.

Ne diyordu İlber Hoca; “Eğitim şart”

Zihniyet değişmediği sürece, kadınlar hep ölecek, birkaç gün ah vah edildikten sonra tozlu raflarda yerini alacak. Olan ölene ve kalan evlatlarına, sevdiklerine olacak.  O zaman biz kadınlar daha çok sesimizi çıkaracağız. Daha çok bağıracağız. Daha çok hakkımızı arayacağız.

Her şeye rağmen…

Hayat varsa, umutta vardır. Kabul edin ya da etmeyin. Ben bir kadınım, sosyal yaşamda, iş hayatında, siyasette  Bende varım!!!!!!

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.