Gündem

900 Binaya Ruhsat Verildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yapı İzin İstatistikleri, 3. çeyrek verilerini yayınladı. Temmuz - Eylül arasındaki ayları içeren verilere göre Gaziantep’te toplam 623 binaya yapı ruhsatı, 278 binaya ise yapı kullanma ruhsatı verildi.  Depremin olumsuz etkilediği kentte, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilen bina sayısının arttığı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Gaziantep’te, Temmuz – Eylül ayları arasında toplam 623 binaya yapı ruhsatı verildi. Peki depremin vurduğu Gaziantep’te yapılan konutlarda deprem yönetmeliğine uyuluyor mu?

Depreme Dayanıklı Mı?

Depremin ardından artan konut ihtiyacını karşılamak için inşaat sektöründe hareketlilik yaşandı. 6 Şubat depremlerinin artçı sarsıntılarının 2 yıl süreceğini belirten jeoloji uzmanları, artçılar sürerken inşaat yapımını önermediklerini açıklamıştı. Buna rağmen yapımı süren konutlarda; deprem bölgesine özel çıkarılan zemin artı dört kuralına ve yatay mimari kuralına uyuluyor mu merak konusu oldu. Ayrıca deprem bölgesindeki konutların deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı, ilgili mercilerce doğru bir şekilde denetlenip denetlenmediğine ilişkin kaygıları da beraberinde getirdi.

Gaziantep’te Toplam 3 Bin 871 Daire

TÜİK verilerine göre Gaziantep’te, 623 binaya yapı ruhsatı verilirken toplam 278 binaya da yapı kullanma izni verildi. Yapı ruhsatı verilen 623 binadan toplam 3 bin 871 daire sayısı bulunduğu açıklandı. Ayrıca verilere göre 1 milyon 166 bin 178 metrekare yüz ölçüme yapı ruhsatı verildiği görüldü. Bunun yanında toplam 2 bin 954 daireye yapı kullanma izni verildi. Toplam 653 bin 771 metrekare alana ise yapı kullanma izni verildi.

En Yüksek Oran İkamet Amaçlı Binalarda
Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24,9, daire sayısı yüzde 35,0 ve yüzölçümü yüzde 21,7 arttı. Toplam yüzölçümün yüzde 53,8'i konut alanı olarak gerçekleşti. Yapıların toplam yüzölçümü 39,1 milyon metrekare iken; bunun 21,0 milyon metrekaresi konut, 10,0 milyon metrekaresi konut dışı ve 8,1 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. En yüksek yüzölçüm payı yüzde 64,7 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu. Yapı ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüz ölçüm payına 25,3 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu.