“İşçilerin sağlığı tehlike altında…”

Gaziantep 4.Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir makarna fabrikasında yaşandığı ileri sürülen ağır çalışma şartları, DİSK Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan tarafından gündeme taşındı. Aslan, işçilerin günde 12 saat çalıştırılması ve fabrikada yeterli hijyen ortamının sağlanmaması nedeniyle işçilerin sağlığının tehlike altında olduğunu iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2020 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 16:26
https://www.gazeteekspres.com/

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Gaziantep 4.Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir makarna fabrikasında yaşanan durumu gözler önüne serdi. Açıklamalarda bulunan Aslan,  “Koronavirüs sürecinde gıda fabrikalarındaki üretim artışı nedeniyle çalışan işçilerin çalışma koşulları giderek daha fazla ağırlaşmıştır. İktidar sermaye için ekonomik önlemler alırken, işçiler için bırakın yeterli önlem almayı, patronların tüm yasa dışı çalıştırma koşullarına göz yumuyor. Bunun son örneği Gaziantep Başpınar 4. Organize sanayide üretim yapan Oba Makarna işverenin uygulamalarıdır.”

“İŞÇİLER 12 SAAT ÇALIŞTIRILIYOR”

“İşveren artan üretim konusunda istihdamı artırması ve yeni işçi alması gerekirken, çalışma düzenini daha ağırlaştırmıştır. Günde 12 saat iki vardiya olarak işçileri çalıştıran işveren, işyerinde gerekli hijyen koşullarını sağlamaktan uzaktır. Günde 12 saat çalışan bir işçinin bünyesi zayıflayacak, hastalık karşısında daha dirençsiz olacaktır. Günde 12 saat çalışan işçiler yol süreleriyle birlikte 14 saat çalışmayla yüz yüze kalıyorlar. Oba Makarna patronunun yaptığı aymazlık bununla bitmiyor, işçilerin 12 saat çalışmanın karşılığını aldıklarını ve memnun olduklarını, işçilerin kendilerine dua ettiğini ifade ediyor.”

“İŞÇİLER FAZLA MESAİYE MAHKUM EDİLİYOR”

“İşçileri asgari ücretle çalıştırıp, fazla mesaiye mahkum eden bu anlayışı kınıyoruz. Verdiğiniz ücret bir işçinin size birkaç günde kazandırdığı karın karşılığı bile değildir. İşçilerin eldiven ve maskelerin “sadece vardiya amirlerine” veriliyor sözleri tam bir skandaldır. İşçiler kitlesel olarak salgına itiliyor. Bu kabul edilemez, bu konuda gerekli işlemler için yetkili kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz.”

“SAĞLIK ÖNLEMLERİ YETERSİZ”

“Oba Makarna işçilerinin yaşadığı bu koşullar, tüm işçilerin yaşadığı koşullarla aynıdır. Patronlar kendi sırça köşklerinde her türlü izolasyon önlemini ve sağlık koşullarını alırken, işçilere ölümüne çalışma dayatılıyor. İşçiler çalıştıkları fabrikalarda çalışma koşullarının değişmediği durumda iş bırakma ve grev yapma haklarına sahiptir. Oba Makarna işvereni işyerinde çalışma ve sağlık koşulları ile ilgili tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Aksi takdirde tüm olumsuz sonuçlardan sorumlu olmaktan kurtulamayacaktır. Oba Makarna işçilerini, ağır ve kötü koşullara karşı sorunlarının gerçek çözümü için birlik olmaya, örgütlenmeye ve sendikalaşmaya çağırıyoruz. Sendika olarak bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

HABER MERKEZİ