“Oğuzeli, cazibe merkezi olacak”

Oğuzeli Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 11. Kültür, Sanat, Nar ve Yöresel Kurutmalık Festivali kapsamında gazetemize ziyarette bulunan Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, vatandaşları festivale davet etti. Ziyarette konuşan Oğuzeli Belediye Başkanı Kılıç, Oğuzeli İlçesi’nin turizm potansiyelinin artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını, Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Mobilya Kenti gibi sanayi projeleri ile ilçeyi cazibe alanı haline getireceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2019 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2019 20:38
https://www.gazeteekspres.com/

Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, gazetemize ziyarette bulundu. Kılıç vatandaşları, 28 Eylül Cumartesi günü başlayacak olan 11. Kültür, Sanat, Nar ve Yöresel Kurutmalık Festivali’ne davet etti. Festivale ilişkin konuşan Kılıç, “Festivaller günümüzde kültürel değerlerimizi, yerel ürünlerimizi tanıttığımız, yerel zenginliklerimizin ön plana çıktığı şenlikler. İlçemizin en büyük geçim kaynaklarından birisi kurutmalık, diğeri de nar. Narımız ‘Oğuzeli Narı’ ismiyle coğrafi işaret alarak Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Kurutmalık ile başvurumuz son aşamada, ‘Oğuzeli Kurutmalığı’ ismiyle tescillenecek. Nar ekşisi, Ezo Gelin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil alacak.”

ÜRÜNLERİMİZİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Katma değerli ürünleri dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Kılıç, “Bizim amacımız vatandaşımızın geçim kaynağı olan nar ve kurutmalığın katma değerini artırmak, Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmak. Vatandaşımızın cebine giren parayı ürünlerimizi satışıyla eşdeğer olarak artırmak istiyoruz. Festivalde cumartesi en iyi nar yetiştiricisini seçeceğiz. Üreticilerimizin daha kaliteli ürünleri üretmesini amaçlıyoruz. Kurutmalık ürünleri de jürimiz eşliğinde oylayarak ödüllendireceğiz. Ödül töreninde Atilla Yılmaz, Türk Halk Müziği Sanatçısı Dünya Tekin, Hasan Çoban konserler verecek. Hem eğleneceğiz hem de üreticilerimizi ödüllendireceğiz.”

NAR, İLAÇ SANAYİSİNDE KULLANILACAK

Oğuzeli Narının coğrafi işaretini aldıklarını ifade eden Kılıç, “Kurulacak olan nar atölyelerimizde meyve suyu ve nar ekşisi üreteceğiz. Atölyede bulunacak olan makineye nar bir bütün olarak girecek, nar parçalanacak.  Ekşisinden nar ekşisi, tatlısından nar pekmezi yapılacak. Üniversite bizden nar çeşitlerinin çekirdeklerini istiyor, bunların yağı çıkartılacak. Nar, kansere karşı ilaç sanayisinde kullanılacak. Nar Atölyesinin kurulacağı haberleri dahi nar fiyatlarının artmasına neden oldu. 60 kuruşa satışa sunulan nar, şu anda 1,50 liradan satılıyor.”

NAR ATÖLYESİ KURULDU

Önceki yıllarda nar üreticilerinin üretimden vazgeçmek üzere olduğunu belirten Kılıç, “Para kazanamayan üreticiler, nar üretiminden vazgeçiyordu. Bu noktada Nar Atölyesi kurulması fikrini hayata geçirdik. Bu atölyeyi hazır hale getirildi, burada kurutmalıklarda yapılacak. Gaziantep Valisi Davut Gül, geçtiğimiz gün atölyemizi ziyaret etti, burayı çok beğendi. Öte yandan Oğuzeli İlçemizde yöresel ürünler pazarı kurulması konusunda düşüncelerimiz var. Bu konuda çalışmalar yürüteceğiz.”

OĞUZELİ NARININ COĞRAFİ İŞARETİNİ ALDIK

Yöresel ürünlerin değerinin artırılması ile ilgili daha önce bir çalışma olmadığını söyleyen Kılıç, “Her yıl düzenlenen Nar ve Kurutmalık Festivalinin düzenlenmesi ile birlikte toplum bunların farkına vardı. Tüketim anormal şekilde arttı. Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yöresel ürünlerin tescili konusunda başvurularda bulunduk. Oğuzeli Kurutmalığı, Oğuzeli Nar Ekşi ve Ezo Gelin ile ilgili tescil çalışmalarda son aşamaya geldi. Oğuzeli Narının coğrafi işaretini aldık. Diğer ürünlerimizin de tescillenmesi ile birlikte coğrafi işaretli dört ürünü bulunan bir ilçe haline geleceğiz.”

OĞUZELİ YOLU’NDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Oğuzeli İlçesi’nde ulaşım sorunu olduğunu ifade eden Kılıç, “İlçemizde yol sorunu büyük bir problemdi. Havaalanı Kavşağı ile Oğuzeli arasında kalan yolumuz yapılıyor. Sacır Deresi’nin ıslahı ve arıtılması ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

EZO GELİN KÜLTÜR MERKEZİ İNŞASI TAMAMLANDI

Kerpiç evlere ilişkin GAP Bölge Kalkınma Ajansı ile birlikte yürütülen projelerin geldiği süreci açıklayan Kılıç, “Geleneksel malzeme ile geleneksel mimari özelliklerine sahip Ezo Gelin ve Barak Kültür Evi, Kır Kahvesi, Ezo Gelin Kültür Merkezi kompleks halinde yapıyoruz. Ezo Gelin, Oğuzeli’nde doğmuş, Suriye’ye gelin gitmiş, vatan hasretin çektiği için de mezarı doğduğu köye getirilmiş bir hikayenin kahramanıdır. Kültürümüzün içinde yer alan bu hikayeyi kitaplaştırıyoruz. Ezo Gelin ve Barak kültürümüzü anlatan kitabımız bu hafta sonu çıkıyor.  Ezo Gelin hakkında birçok farklı hikaye uyduruluyor. Ama bizin burada gerçek bir hikayemiz var ve kitap da aslolan yerden çıkıyor. Kültürümüzü orijinal şekliyle tanıtmak istiyoruz. Ezo Gelin’in doğduğu köyde, mezarının olduğu bahçede bir kültür merkezi inşa ettik. Geniş bir alanda Barak Mimarisine uygun bir şekilde kerpiçten yaptığımız müzemiz var. Kışın sıcak yazın serin kerpiç evimiz ile geleneksel evlerimizin daha sağlıklı olduğunu göstermek için bu projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz.”

DELİKLİ TEPE TURİZME KAZANDIRILIYOR

Oğuzeli’nde bulunan Delikli Tepe ile ilgili projeleri olduğunu belirten Kılıç, “Oğuzeli İlçemizin en yüksek tepesi olan Delikli Tepesi’ne atçılık, okçuluk ve seyir tepe restoran yapıyoruz. İlçeye gelen insanların turizm açısından gidebilecekleri alanlar yapıyoruz. Oğuzeli’ne gelen insanlar ilçemize geldikleri zaman Delikli Tepe ve Ezo Gelin Kültür Evini ziyaret edecek. Delikli Tepe’nin çok güzel bir manzarası bulunuyor. Havalimanı ayağınızın altında, uçakların iniş ve kalkışlarını izleyebileceksiniz.”

AYAKKABI İHTİSAS SANAYİ KURULACAK

Kent merkezine yakınlığı bir avantaj olarak gördüklerini söyleyen Kılıç, “Alışverişlerde insanlar kent yakın olduğu için Gaziantep’e geliyorlar. Dolayısıyla sektörler gelişmiyor. İlçemizi çekim merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. Bizim ilçe nüfusunu bu bölgede tutmamız gerekiyor. Körkün Bölgesi’ne Ayakkabı İhtisas Sanayisinin kurulması planlanıyor. Ayakkabı ve Terlik Üreticileri ilçemize gelecek, bu da ilçe ekonomisine katkı sağlayacaktır.”

GÖÇ ÖNLENMİŞ OLACAK

Oğuzeli ve Yakacık arasındaki 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alanı Mobilya Kenti yapmayı düşündüklerini söyleyen Kılıç, “Gaziantep’te bulunan mobilya sanayisi tüm olarak buraya getirilmesini planlıyoruz. Planlama tamamlandı, çalışmalar tamamlandı. O bölgede bir mera alanı çıktığı için Bakanlık ile görüşmeler yapılıyor. Çalışmaların bitmesi ile Gaziantep’te bulunan tüm mobilya sanayi Oğuzeli İlçesi’ne gelecek. Hem çevreyi kirletmeyecek bir sanayi hem de işsizliği önleyecek bir proje. Bu proje başarılırsa göçte engellenmiş olacak” diye konuştu.   

S.ÖZTÜRK