194 milyon lira kamu zararı oluştuğu iddialarına rağmen Şehitkamil Belediyesi sessiz.1 milyar 898 milyon TL bedelle 4. sıradaki firmaya verilen ihalenin, en uygun teklife neden verilmediği sorusu cevap bekliyor.
Şehitkamil Belediyesi, 26 Mart 2025’te gerçekleştirdiği ihale ile ilçenin cadde ve sokaklarında asfalt ve yama işlerini 900 gün için ihaleye çıktı. İhalede fiyat dışı değerlendirme ve 900 günde fiyat güncellemesi yapılacağını da duyurdu.
İhalenin 194 milyon lira daha fazla bedelle 4. Firmaya verildiği ortaya çıkarken, 900 günlük süreçte fiyat güncellemeleri ile bu farkın 500-600 milyon liralara çıkabileceği konuşuluyor.
194 milyon lira kamu zararının açıklanması gerekiyor
İhaleye CLKA firmasının 1 milyar 704 milyon 650 bin lira ile en düşük fiyatı verirken, belediyenin belirlediği 80 puanla rakibinden düşük kaldığı için ihale Avos firmasına verildi. Konunun uzmanları, “ Bu firmaya kurumca yapılan değerlendirme ile toplam 80,09 puan verilmiş. İhaleyi 1 milyar 898 milyon 550 bin lira bedelle alan Avos firmasına ise tam 100 puan verilmiş. İhale, bu puan farkı gerekçe gösterilerek, 194 milyon lira fazla maliyetle Avos firmasına veriliyor. 194 milyon liralık kamu zararı, bu puan farkı ile izah edilebilir mi?” yorumunu yapıyorlar.
CLKA’nın açıklaması uygun bulunmuş
CLKA firmasından yaklaşık maliyetin altında fiyat vermesi ile ilgili açıklama istenildiğine de dikkat çeken uzmanlar, “ Firmanın verdiği açıklama kabul edilmiş. Yani daha düşük fiyata yapılabileceği ile ilgili açıklama uygun bulunmuş ve ihale dışı bırakılmamış. Buna rağmen, ihale daha yüksek bedelle diğer firmaya verilmiş.” sözleri ile başka bir noktaya daha dikkat çekiyorlar.
Uzmanlar, verilen ihaledeki 194 milyon liranın ciddi bir fark olduğuna dikkat çekerek, “ Bu fark ücretle Şehitkamil’de birçok hizmet verilebilirdi. İki firma arasındaki puan farkı, bu maliyeti izah etmekten uzak. Yetkililer, kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapmalı” şeklinde konuştular.
Tek tam puan alan Avos firması
Puanlamada dikkat çeken bir nokta da 100 tam puan verilen tek firmanın Avos olması. İhaleye katılan bütün firmaların puanları, küsuratlı olarak hesaplanırken Avos’un tam 100 puan alması da dikkat çekici olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, “ Diğer firmaların puanları ondalık rakamlarına kadar hesaplanırken, Avos’un hiç puanının kırılmaması ilginç. Avos’ta fiyat dışında her şey dört dörtlükmüş. Belediyenin kendi belirlediği kriterlerle firmaları puanlayıp, daha sonra da maliyeti dikkate almadan karar vermesi, düşündürücü.” şeklinde görüş belirttiler.
Maliyet mi yoksa puan mı önemli?
İhale şartnamesinde en uygun fiyatın yanında Fiyat Dışı Unsurların (FDU) da değerlendirileceği belirtiliyor. Ancak bu uygulama yaklaşık maliyetin üstündeki ilk fiyata avantaj sağlıyor.
Yaklaşık maliyetin altında fiyat verenin ihaleyi alma ihtimalini azaltıyor. Bu durum “Fiyat dışı unsurlar da mutlaka önemli. Ama bu kadar yüksek bir maliyet ile oluşan kamu zararı, sadece puan ile izah edilebilir mi?” sorusunu da gündeme getiriyor.
Belediye neden açıklama yapmıyor?
26 Mart’ta gerçekleştirilen ihale, o tarihten bu yana kamuoyunda tartışma konusu olurken, Şehitkamil Belediyesi ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Meclis üyelerinin dile getirdiği, basında gündem olan ihale ile ilgili belediye yetkililerinin neden bir açıklama yapmadığı merak ediliyor. Kamuoyu 194 milyon lira kamu zararı yaratıldığına dair iddialara belediyenin cevap vermesini bekliyor.