Hava Durumu

Askerlik ve doğum borçlanmaları da uçtu

Borçlanma Maaliyetleri de arttı

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2023 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Askerlik ve doğum borçlanmaları da uçtu

Tüm çalışanları ilgilendiren haber geldi.7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret açıklaması yapıldı. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret brüt ve net tutarını açıkladı. Asgari ücretin artması ile birlikte değişen kalemlerden birisi de emekli olurken eksik prim günleri için yapılan prim borçlanması oldu.
Asgari ücretteki yüzde 34 artış prim borçlanma tutarlarına da yansıdı. Asgari ücret öncesi çalışanlar ucuz borçlanma fırsatlarından yararlanabilir. Hizmet borçlanma diye adlandırılan bu borçlanma ile vatandaş daha erken emekli olabiliyor. İşsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası tazminattan staj ücretlerine kadar asgari ücret zammı görüldü. İşte yeni asgari ücret rakamı ile borçlanma maaliyetleri


Doğum Askerlik Borçlanması
En Yaygın borçlanma türü olan doğum askerlik borçlanması Asgari ücretle paralel artış gösteriyor. Doğum ve askerlik borçlanması asgari ücret zammı kadar arttı. Bu borçlanma türünde borçlanma karşılığında ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32 si, en yüksek rakam ise yüzde 32 oranının 7,5 katı oldu. Çalışanlar bu rakamlar aralarında kendi belirledikleri tutarda borçlanabilecekler. Halen en düşük prim üzerinden borçlanma yapan kadın çalışanlar, bir çocuk için 720 gün borçlanma yaptığında 76 bin 860 lira ödüyor., iki çocuk için 1440 gün üç çocuk için ise 2160 gün borçlanabilecekler. Askerlik borçlanması en fazla 540 gün yani askerlik süresi kadar olacak. Halen bir günlük askerlik ve doğum borçlanma primi en düşük 106,75 TL, en yüksek 800.625 TL düzeyinde oldu.
Kıdem Tazminatı 13 Bin 414 
Asgari ücretle çalışan bir vatandaş bir yıllık çalışmasının ardından bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alacak. Yeni asgari ücret çalışanın yıllık kıdem tazminatı 13 bin 414’e yükseldi.
GSS Primi 402 Lira Oldu
Yeni asgari ücret GSS primini de etkiledi. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için 300 lira 24 kuruş brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen tutarın ödenmesi gerekecek bu ödeme ile birlikte kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanacak. Gelir tespitine gidilip hanede bulunan kişi başı gelirinin brüt asgari ücretten üçte birini yani 4 bin 47 TL’den az hesaplanması durumunda GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.
Staj Ücretleri De Arttı
İşletmelerde staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen rakamda da değişiklik oldu. Asgari ücrette gelen yüzde 34 artış staj ücretlerinin de zamlanmasına sebep oldu.2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen asgari ücretin yüzde 30’u yani 3 bin 420 rakamını gördü. Bu durumda işverene de destek veren devlet,20 kişinin altında işçi çalıştıran işverenlere en az2 bin 280 TL ödenekte bulunurken 20 kişinin üstünde stajyer alan işverene 1140 TL ödenekte bulunuyor.
 Bunlar dışında Yeni Asgari ücret rakamı ile isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretin rapor ücretlerinde de birçok değişikliğe gidildi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.