Yabancı güçler, ekonomik ve sosyal yönden yükselmemizi engellemek için, Türk-Kürt ayırımını ortaya atarak, aslında aynı kökten gelen bizleri, ellerinde çomak, birbirimize düşürüp kırdırmak istiyorlar.
***
Maalesef bu oyuna gelen Kürtler, Türklerle sırt sırta vermiş, Gaziantep müdafaasında el ele vererek çarpışmış ve şehitler vermişlerdir.
Örnek olarak Karayılan ve Şahinbey’i verebiliriz.
Her iki yiğit de, aynı amaç için canlarını feda etmişlerdir.
***
KARAYILAN
Asıl ismi Mehmet olan Karayılan Köçüklü köyü Elifler mezrası Kürtlerinden olup 1888 yılında burada doğmuştur.
Karayılan 16 yaşlarındayken, zengin bir aileye mensup olan babası, obasına yapılan bir baskın sonucu, Ermeniler tarafından şehit edilmiştir.
Hiç okula gitmeyen Karayılan, okuma-yazmayı kendi kendine öğrenmiş, hatta bir ara köy imamlığı bile yapmıştır.
Birinci Dünya Harbinde Rus Cephesinde çarpışmış; bir ara devlet kuvvetleriyle el ele vererek, eşkıya Bozan Ağayı vurmuş, avanesini tarumar etmiştir.
Antep Savaşı şiddetlenince çetesiyle Karabıyıklı’da düşmana ilk ve kesin darbeyi indiren Karayılan, Kuvâ-yi Milliye safına katılmıştır.
Şıh Dağı’ndaki Fransızları, buradan def etmek emrini alan Karayılan çarpışırken 24 Mayıs 1920 Pazartesi günü şehit düşmüştür.
Cenazesi, Şehreküstü, Tirkeli Çıkmazındaki dedem Mulla Ali’nin evinde yıkanarak, yakınındaki Şıh Camiine defnedilmiştir.
***
ŞAHİNBEY
Şahin lakabı halk tarafından verilen Şahinbey’in asıl adı Mehmet Sait’tir. Bostancı Mahallesindeki evde 1877 yılında doğmuştur.
1899 da Yemen’de, 1911 Trablusgarp’ta gönüllü olarak çarpışmıştır. Balkan Savaşlarında, Birinci Dünya Harbinde Çanakkale, Romanya, Filistin, cephelerinde savaşmıştır.
1917 Ekim’inde Sina Cephesinde teğmen rütbesinde iken İngilizlere esir düşerek, Mısır Seydi Beşir Kampı’nda Aralık 1919’a kadar, halamın kocası Mustafa Özkocak’la birlikte, esarette kalmıştır.
Ülkesine dönen Şahinbey bir ara, Birecik Askerlik Şubesi Başkanlığında bulunmuştur.
Antep Savunmasını, her şeyin üstünde tutan Şahin Bey 100 kişilik bir kuvvet kurarak Ulumasere’de siperler kazarak yolun hâkimiyetini sağlamış, Fransızların Antep’e girmesini engellemeye çalışmıştır..
Fransızların Kilis’ten Antep’e girmek teşebbüslerini iki kere püskürtmüştür.
Üstün Fransız kuvvetleri, Kızılburun ve Kertil civarındaki Türk Birliklerini top ateşine tutarak geçmeyi ve Ulumasere’ye kadar gelmeyi başarmışlardır.
Top ateşi altında geri çekilen Şahinbey’in arkadaşları, Şahinbey’in de geri çekilmesi için yaptıkları bütün gayret, netice vermemiş, O çekilmeyip düşmana karşı koymak fikrinden vaz geçmemiştir. Elmalı Köprüsü’nde 24 Mart 1920 Çarşamba günün düşmanla boğaz boğaza çarpışırken, düşman süngüleri ile şehit düşmüştür.
Cenazesi, Şehreküstü’deki şehitlikte toprağa verilmiş; Şehitler abidesi yapılınca, diğer şehitlerle buraya nakledilmiştir.
***
Gaziantepliler bu iki kahraman için ağıtlar yakmıştır. Bunlardan birer kıta sunmak istedim:
Karayılan:
Atına binmişte elinde dizgin
Vardığı cephede hiç olmaz bozgun
Çeteler içinde Yılan’ım azgın
Vurun Kürt uşağı namus günüdür.
***
Şahinbey
Sürerim, sürerim gitmez kadana
Düşman kurşunu değmez adama
Kara haberimi verin anama
Vurun Antepliler namus günüdür
Vurun Türk uşağı namus günüdür.
***
İnsan, birlik ve beraberliği arzuluyor. Aklımızı başımıza alıp, yabancı güçlerin oyununa düşmesek, onlara birliğimizi gösterebilsek ne güzel olur, değil mi?