Gut, osmanlı pasişahları ve bizans imparatorları arasında sıkça rastlanmış bir rahatsızlıktır. Öncelikli olarak kral hastalığı isminin konulması buradan kaynaklanmaktadır. Bir diğer yandan, aşırı protein yani bir diğer deyişle özellikle kırmızı et tüketimi bu hastalığa meydan verdiği için de kral hastalığı adıyla hitap edilir. Farklı kaynaklardan Damla hastalığı olarak da duyabilirsiniz.
Bu rahatsızlık, eklemleri tutar ve ilerleyici karakter sergiler. Kandaki yüksek yoğunluklu ürik asit, vücuttan yeterli düzeyde atılamadığı zaman damla şeklinde eklem boşluklarında birikmeye başlar. Ürik asit kristalleri çöktükçe hastalık kendisini iyiden iyiye belli etmeye başlar.
Genetik karakter, bu hastalığın oluşumunda büyük rol oynar. Ailesinde gut bulunan insanlar bu hususta biraz daha dikkatli olmalıdır. Özellikle ayak baş parmağı ekleminde kendisini göstermektedir.
Gut hastalığına yakalanmış olmanın bir diğer sebebiyse, tüm bu aşırı protein alımından alakasız olarak, böbreklerin yeterince çalışmamasıdır. Vücuttan üre ve ürik asiti uzaklaştırmakla görevli olan böbrekler, bu atımı sağlayamadıklarında eklemlerde aynı kristal birikimi olacaktır.
Eklemlerde ağrı ve iltihaba yol açan bu hastalık, romatizmanın ağır bir tipidir ve genellikle ataklar şu çerçevese gelişir: aşırı alkol alımı, aşırı yorgunluk, direkt eklem travması, diüretik ilaç kullanımı ve tabii ki aşırı protein tüketimi.
Kurban bayramından çıktığımız bu günlerde beslenmemize dikkat edelim, gut ve benzeri beslenme kaynaklı hastalıklardan korunalım.