Hava Durumu

“Asgari ücret zamlara yetişemiyor”

Asgari ücrete gelen zam sonrası, bir çok ürüne zam hazırlığı yapılması vatandaşı kızdırdı.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/

19 Haziran tarihinde Yapılan resmî açıklama ile birlikte asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu.Süreci değerlendiren sokaktaki vatandaş, asgari ücrete gelen yüzde 34 oranındaki zammın, ürünlere gelen zamlara yetişemediğini dile getirdiler.


Asgari ücrete gelen zam sonrası, bir çok ürüne zam hazırlığı yapılması vatandaşı kızdırdı. Görüşlerini aldığımız vatandaşlar, “Keşke asgari ücrete zam yapılmasa da diğer ürünlere de zam gelmese. Asgari ücret bir aya kalmadan anlamını yitiriyor. Zamlara yetişemiyoruz.” Yorumlarını yaptılar.
Emekli bir yurttaş;’’ Bu rakamla bu pahalılıkla hayatta kalmak çok zor. Önce insanları aç bırakıyorlar, sonra birkaç kuruş ile zam yaptık yükselttik diyorlar. Tek bir kişiyim yine geçinemiyorum. Oğlum benden uzakta gelen zamlardan sonra yanına bile gidemiyorum’ dedi. 
Muhalefete de kızan emekli vatandaş, “Muhalefet bir türlü kendini inandıramadı bunu beceremedi. Beş yıl daha bu sisteme mahkûm olacağız.” İfadelerini kullandı. 
Asgari ücrete gelen zamdan sonra piyasanın da zamlanmasından şikâyet eden başka bir vatandaş “Asgari ücretin artması tabi ki güzel. Fakat bu artış ile birlikte her şey artıyor. Buna gerek yok. Asgari ücret de artmasın ürünlere gelen ücretler de artmasın. Bundan 4-5 yıl öncesine bakın asgari ücret düşük ama pahalılık yok o durum daha iyiydi ‘dedi.
Kiralara Da Asgari Ücret Zammı Geldi
Asıl tepkisi fırsatçılara olan Gaziantepli vatandaş, “Asgari ücrete zam gelmesinin hiçbir anlamı yok. Kira fiyatlarına gelen zamma bakın; 1+1 evin kirası 3-4 bin. Bu rakamlar çok yüksek rakamlar. Evden çıksak sokakta kalacağız. Durum bu kadar vahimken asgari ücrete gelen zam ne kadar önemli? Çalıştığım iş yerinde her zaman asgari ücretin iki bin fazlasını alırım. Asgari ücrete gelen zam tabi ki benim için güzel bir şey ama özellikle ev kiralarına gelen zam çok çok fazla. Yani asgari ücrete gelen fiyat artışın hiçbir anlamı kalmıyor.”dedi.
Mikrofonlarımıza konuşan başka bir vatandaş, “Asgari ücretteki değişiklik ile işverenlerin maaliyetleri arttı, esnaf olarak eleman çalıştırmakta korkuyoruz. Bundan dolayı yanlış bir politika izlenildiğini düşünüyorum. Bunun yerine enflasyonu düşürsünler asgari ücreti sabit tutsunlar. Dengesizlik var, en basitinden burada sattığım kuruyemişe yüzde kırktan fazla zam gelecek dükkân kendini kurtaramıyor sonra da halk isyan ediyor fiyatlara.” diye değerlendirdi.
En Az 15 Bin TL Olması Gerekiyor
“Asgari ücreti boş verin piyasadaki zamlara bakın” diyen bir işçi, “Elimdeki ayakkabı 1.000 TL. Bu yeterli midir? Sıradan bir ayakkabı asgari ücret alan biri bunu alabilir mi? İmkânı yok. Asgari ücrete ne kadar zam yaparlarsa yapsınlar piyasada ondan daha büyük bir zam var. Asgari ücrete gelen zam sonrası her şey zamlandı. Asgari ücretin en az 15 bin olması gerekir başka türlü yetmez, yetemez. Alım gücü yok, fırsatçı insanda çok gerçekten abartmıyorum insanlar çöpten ekmek topluyor insanlar aç. Dolar eurodaki yükseliş ev kiralarında ki yükseliş üstüne market ürünlerindeki yükseliş gerçekten hayat çok zor çok zor.”dedi.
(Havva İnci)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.