Türkiye’nin üretim üssü Gaziantep, yıllardır büyük sermaye gruplarına ev sahipliği yaparken şehrin en zengin ailesi de merak konusu oluyor. Son açıklanan Forbes Milyarderler Listesi, Gaziantep’in zirvedeki ailesini net biçimde ortaya koydu: Erdemoğlu Ailesi. Listenin lideri ise Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu.
İbrahim Erdemoğlu Kimdir? Aslen Nereli?
1962 yılında dünyaya gelen İbrahim Erdemoğlu, aslen Adıyaman’ın Besni ilçesi nüfusuna kayıtlı. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini ise Gaziantep’te tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu olan Erdemoğlu, aktif iş hayatına 1983’te başladı.
Ailenin ticari serüveni, babası tarafından kurulan Merinos Halı üzerinden başladı. İbrahim Erdemoğlu da genç yaşta halı ve iplik ticaretinin içinde yetişerek ailenin sanayi yolculuğunu büyüten isim oldu.
Eşi ve Çocukları Kim?
Kamuoyunda en çok merak edilen sorulardan biri olan “İbrahim Erdemoğlu’nun eşi kim?” sorusunun yanıtı bilinmiyor. Aile özel hayatını kamuoyundan uzak tutuyor. Ancak bilinenlere göre Erdemoğlu evli ve üç çocuk babası.
Sanayide Büyük Atılım: Merinos, Dinarsu ve SASA
İbrahim Erdemoğlu, kariyerinin en kritik adımını 1998’de Merinos Halı’nın kuruluşunda yer alarak attı. 2005 yılında ise duvardan duvara halı sektörünün köklü markası Dinarsu’yu Akkök Grubu’ndan devralarak sektördeki ağırlığını daha da artırdı.
Ailenin en büyük sıçraması ise 2015’te geldi. Sabancı Holding’den polyester devi SASA Polyester’in yüzde 51’lik hisseleri Erdemoğlu Holding tarafından satın alındı. Bu adım hem Erdemoğlu ailesini hem de SASA’yı bambaşka bir lige taşıdı.
Zorunlu pay alım teklifiyle hisselerini artıran Erdemoğlu Holding’in Samsa’daki payı kısa sürede %84,8 seviyesine ulaştı.
SASA Polyester Borsa İstanbul’un Yıldızı
1966’dan bu yana faaliyet gösteren SASA, bugün:
Polyester elyaf
Filament iplik
Polimer
Özel polimerler
Ara ürünlerde dünyanın en büyük üreticilerinden biri konumunda.
Adana’daki 2,1 milyon m²’lik dev üretim tesisi, İskenderun’daki hammadde depolama alanı ve Ar-Ge merkeziyle SASA, Türkiye’nin en yüksek katma değer üreten sanayi şirketleri arasında yer alıyor.
Son yıllarda Borsa İstanbul’un en hızlı değer kazanan hisseleri arasında yer alan SASA, İbrahim Erdemoğlu’nun servetinin de katlanmasında önemli rol oynadı.
Serveti Dudak Uçuklattı: Dünyanın 497’nci Zengini
Forbes Milyarderler Listesi’ne göre:
İbrahim Erdemoğlu’nun serveti: 5,3 milyar dolar
Bu rakam, onu Türkiye’nin en zengin kişisi, dünyanın ise 497’nci en zengin insanı yaptı.
Aynı listede:
Murat Ülker 5 milyar dolarlık servetiyle ikinci,
Kardeşi Ali Erdemoğlu ise 4,7 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı.
Bu tabloyla birlikte Gaziantep’in en zengin ailesi unvanı açık ara farkla Erdemoğlu Ailesinin oldu.
Erdemoğlu Holding’in Dev Yapısı
Holding çatısı altında faaliyet gösteren başlıca markalar:
SASA Polyester
Merinos Halı
Dinarsu
Padişah Halı
Aile hem Gaziantep ekonomisinin hem de Türkiye sanayisinin en büyük itici güçleri arasında yer alıyor. Sanayiden ihracata, tekstilden petrokimyaya uzanan dev yatırımlarıyla Erdemoğlu ailesi hem Gaziantep’in hem Türkiye’nin ekonomik gücünü temsil eden en önemli sermaye grupları arasında bulunuyor.




