Altın yatırımcılarını da yakından ilgilendiren yeni düzenlemeye ilişkin dikkat çeken bir gelişme gündemde. Altında kayıt dışılığın önüne geçmek isteyen hükümet yetkililerinin yeni bir sisteme hazırlanıldığı öne sürülüyor. Bu kapsamda Kıymetli Metal Takip Sistemi (KMTS) devreye alınacak.
CNBC-e’den Hazal Ateş’in haberine göre, yeni sistemle 1 gramdan külçeye kadar işlenmemiş altınların üzerine lazerle işaret konulacak ve bu altınlar KMTS kapsamında takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane tarafından nisan ayında başlatılması planlanan uygulama ile altınlar “bandrollü” şekilde satışa sunulacak. Böylece işlenmemiş altınların üretim ve satış süreçleri sistem üzerinden izlenecek.
Yüzük, bilezik, kolye gibi işlenmiş ziynet ürünleri kapsam dışında kalacak. Ayrıca alışverişlerde 30 bin liraya kadar nakit ödeme yapılabilecek, bu tutarın üzerindeki işlemlerde ise bankacılık sistemi üzerinden işlem zorunlu olacak.
KMTS’nin uygulamaya girmesiyle birlikte altın alım-satım işlemlerinin kayıt altına alınması, kuyumculuk sektöründe nakit dönemin ise büyük ölçüde sona ermesi bekleniyor.
Altın alırken dolandırılmamak için dikkat edilmesi gerekenler
Uzmanlar, vatandaşların altın alırken dolandırılmamak için şu noktalara dikkat etmesini öneriyor:
Ses testi: İki altın birbirine vurulduğunda gerçek altın tok ve uzun yankılı ses çıkarır; sahte olan kısa ve tiz ses verir.
Mıknatıs testi: Gerçek altın mıknatısa yapışmaz.
Renk ve parlaklık: Gerçek altın farklı ışıklarda rengini korur; sahte ürünlerde aşırı parlaklık veya renk değişimi görülebilir.
Cilt testi: Sahte altın ciltte kararma veya iz bırakabilir.
Ancak günümüzde sahte altınların çok profesyonel üretildiği, bu nedenle kesin sonuç için kuyumcuya veya laboratuvara başvurulması gerektiği vurgulanıyor.




