İçki satışının, toplumsal düzen ve toplum sağlığını korumak amacıyla satış yasağının gelmesinin ardından yasaya göre verilen kararda, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında içki satışı yasağına aykırı hareket edenlere ceza verilmesi kararı alındı. Yüksek Mahkeme, alkollü içki satışı yasağının ihlaline ceza verilmesini Anayasaya uygun bulundu.
Kanunun, alkollü içkilerin belirlenen saatler içerisinde alkol satılamayacağını öngören maddesindeki, "bu yasağa aykırı hareket edenlere idari para cezası verilmesini" hükme bağlayan bölümün ve bu yasağın iptali istendi. Dava dilekçesinde, idari para cezasının ağırlığının bazı iş yerlerinin kapanmasına, kaçak içki satışı oranlarının artmasına ve kaçak imalathanelerde üretim yapılmasına neden olabileceği belirtilerek, bu durumun mülkiyet hakkını, çalışma ve sözleşme özgürlüğünü ihlal ettiği, toplum sağlığını tehlikeye düşürdüğü öne sürüldü.
"KOYUCUNUN TAKDİR YETKİSİNDEDİR"
Gerekçede, hukuk devletinde ceza hukukuna ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi kabahatler hukuku açısından da Anayasa'ya bağlı kalmak koşuluyla hangi eylemlerin kabahat sayılacağı, bunlara uygulanacak yaptırımın türü ve ölçüsü gibi konularda kanun koyucunun takdir yetkisine sahip olduğu belirtildi.
Dava konusu kuralda yer alan idari para cezasının verilmesini gerektiren eylemin de kabahat niteliğinde olduğu tespiti yapıldı. Gerekçede, "Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 2. maddesine aykırı değildir. İptal talebinin reddi gerekir." denildi.
GENELGE AÇIK ALANLARDA ALKOL SATIŞI VE TÜKETİMİNİN YAPILAMAYACAĞINI SÖYLÜYOR
Önce bu hatırlatma genelgesinin neden yapıldığına ve içeriğine bakalım.
Karara göre,
18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
Ruhsatlı alkol satışı yapılan lokanta ve restoranlar dışında 22.00 - 06.00 saatleri arasında perakende satışının yapılamayacağı,
Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi,
hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmış.
Genelgede asıl dikkat çeken ise 4’üncü madde. Bu maddeye göre, ruhsatı bulunan işletmeler dışında park, piknik, mesire alanları ve sahil ve plaj gibi alanlarda alkol satışı ve tüketiminin yapılamayacağı söyleniyor.
AÇIK ALANDA ALKOL İÇMENİN CEZASI NEDİR?
Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Toplum sağlığını ve düzenini bozan halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.