Hava Durumu

Rekabet Kurumu reklamcılık sektörünü ele aldı

Rekabet Kurumu tarafından çevrim içi reklamcılık sektöründeki rekabet sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla başlatılan Çevrim İçi Reklamcılık Sektör İncelemesi Ön Raporu tamamlanarak, kamuoyunun görüşüne açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2023 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Rekabet Kurumu reklamcılık sektörünü ele aldı

Rekabet Kurumu, Çevrim İçi Reklamcılık Sektör İncelemesi Ön Raporu'nun tamamlandığını duyurdu. Kurumun resmi internet sitesinden yayımlanan rapor özetine göre, çevrim içi reklamcılık son yıllarda elde ettiği büyüme hızı ile tüm geleneksel reklamcılık mecralarını geçti. Bu nedenle rekabet hukukunun bu pazarlarda etkin ve doğru bir biçimde uygulanması için sektördeki dinamiklerin analiz edilmesi, sektördeki davranışsal veya yapısal rekabet sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi ihtiyacı doğarken, söz konusu sektöre ilişkin inceleme başlatıldı. Sektör incelemesi çerçevesinde çevrim içi reklamcılık türleri bakımından Türkiye’deki rekabetin durumu analiz edilerek, bu türler arasındaki ikame ilişkisi irdelendi. Bu çerçevede ilk olarak görüntülü reklamcılık pazarının Meta, arama bazlı reklamcılık pazarının ise Google ekonomik bütünlükleri nezdinde yoğunlaşmış bir yapı arz ettiği görüldü. İkinci olarak görüntülü reklamların alım satımında kullanılan çevrim içi reklamcılık teknolojisi hizmetleri incelendi. Bu çerçevede Google’ın reklam teknolojisi tedarik zincirinde sunduğu bütün hizmetlerde yüksek pazar payına sahip olduğu ve pazardaki yoğunlaşmanın giderek arttığı anlaşıldı.
Google ve Meta’nın çoklu ürün ve hizmetler sunarak ekosistem halinde faaliyet göstermesi sektör incelemesi kapsamında odaklanılan bir başka konu oldu ve ekosistem halinde faaliyet göstermenin teşebbüslere ciddi bir veri avantajı sağladığı tespit edildi. Teşebbüslerin topladıkları kullanıcı verilerinin hedefli reklamcılık aracılığıyla hizmete dönüştürülmesinin, yayıncılar, reklam verenler ve tüketiciler olmak üzere her bir paydaş bakımından önemli faydalar sağlamakla birlikte veri toplanmasının tüketiciler nezdinde gizlilik endişelerine de neden olduğu görüldü. Ayrıca sektörde pazar gücüne sahip olduğu değerlendirilen teşebbüslerin bağlama, kendini kayırma ve veri birleştirme uygulamaları neticesinde ortaya çıkan rekabet sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri araştırıldı. İlaveten, reklam teknolojisi tedarik zincirinde önemli bir şeffaflık sorunu olduğu görüldü. Sektör incelemesi çerçevesinde haber içeriklerinin okuyuculara ulaştırılmasında dijital platformların oynadıkları önemli rolün neden olduğu endişeler irdelenen başka bir konu oldu.
Çevrim içi reklamcılık sektörünün karmaşık işleyiş biçimi ve çok taraflı pazar yapısı göz önüne alındığında, anılan sektörde rekabetin sürekliliğini sağlamak ve doğru rekabet politikaları uygulamak büyük önem taşıyor. Bu nedenle Rekabet Kurumu tarafından yürütülen sektör incelemeleri ile piyasa oyuncularına ve sektör paydaşlarına farkındalık kazandırılması amaçlanıyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.