Yemeklerle birlikte yenilen ve  uzmanlar tarafından metabolizmayı hızlandırdığı kabul edilen salatalık turşusu da kontrollü tüketilmesi gereken ürünler arasında yer alıyor. Beslenme Uzmanı Cemre Balkan, hazırlandığı besinin türüne göre faydaları artan salatalığın tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunarak önemli bilgiler verdi. 
 beslenme ve beslenme uzmanı Cemre Balkan, hazır yemekler yerine ev yapımı turşuların tercih edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Önemli bir probiyotik olan salatalık, özellikle kış aylarında en çok tükettiğimiz fermente gıdalarımız arasında yer alıyor." Kontrollü tüketilmesi gerekenler kabul edilebilir düzeydedir. Salatalığın ilk faydası, yapıldığı gıdalardan gelir.Lahana, pancar ve biber antioksidan özellikleri sayesinde kansere karşı koruma sağlayan sebzelerdir. Bu besinleri normal haliyle tüketemeyenler, marine ederek daha rahat tüketebilir ve antioksidan özelliklerinden faydalanabilirler. Salatalık da dahil olmak üzere fermente gıdalar, bağırsak florasının sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabilecek canlı mikroorganizmalar içerdikleri için potansiyel probiyotik etkileriyle bilinmektedir. Bu fermente gıda, içerdiği laktik  asit bakterisi sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir. "İyi bağırsak florası temel sağlık faktörlerinden biridir" diye vurguluyor.


“HER SEBZE VE MEYVENİN TURŞUSU YAPILABİLİR”
Akla gelen her meyve ve sebzenin turşusunun yapılabileceğini ifade eden Cemre Balkan, “Turşu; içerdiği yararlı bakteriler sayesinde K vitamini, tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminler için önemli rol oynar. K vitamini kanın pıhtılaşması ile ilişkiliyken B grubu vitaminler ise sinir sistemi, hafıza güçlenmesinde etkin. Aklınıza gelen hemen her sebzenin ve meyvenin turşusu yapılabilir. Ancak olabildiğince doğal ve mevsiminde ürünleri seçmeniz gerekiyor. Turşu kuracağınız malzemeleri çok iyi yıkamak ve mümkünse biraz da suda bekletmek şart. Klor katılan musluk sularından değil, temiz içme sularından tercih etmek, tuz içinse doğal kaya tuzundan şaşmamak lazım. Bir kez kavanozlanıp kapağı sıkıca kapandıktan sonra hava almaması ve serin bir yerde beklemesi yeterli. Turşu kurmaya önce kullanacağınız kavanozları dezenfekte ederek başlayabilirsiniz. Kavanozların ve kapakların sterilizasyonu için kaynar suyla yıkadıktan sonra fırında yüksek derecede kısa bir süre tutun. Eğer farklı sebze ya da meyveleri bir arada kullanacaksanız hepsini aynı ebatta doğrayın. Turşunun en önemli noktası turşu suyu. Genelde 1 litre su, 1 su bardağı sirke ya da limon suyu, 3 çorba kaşığı kaya tuzu ölçü alınıyor. Suyun malzemelerini tuz içinde iyice eriyene kadar birbirine karıştırın. Yıkayıp kuruttuğunuz malzemelerinizi kavanoza dizin. Üzerine kavanozun alabileceği kadar suyunuzdan dökün. Dilerseniz biraz limon kabuğu, ekşi erik veya koruk ekleyin. Sarımsak dişleri ilave etmek de lezzetine lezzet katacaktır. Daha iyi tat alması için içerisine mayalanmasını hızlandıran nohut eklemeyi unutmayın. Nohut bilindiği gibi en çabuk mayalanan malzemelerden. Turşu içine girdiğinde daha çabuk ve kolay ekşimesine yardımcı oluyor. Nohut yerine ekşi maya buğday ekmeği parçaları da tercih edilebiliyor. Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonrası sabır. Kavanozlarınızı sabırla güneş almayan serin bir yerde 3-4 hafta bekletmeniz, ara sıra ters çevirmeniz gerekiyor” diye konuştu.