Gaziantep’in köklü gastronomi kültürü ve coğrafi işaretli ürünleri, gıda sektörünün uluslararası buluşma noktalarından Foodist İstanbul Uluslararası Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı’nda dünya vitrinine taşındı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) iş birliğinde açılan “Gaziantep Standı”, kentin yöresel lezzetleri ve coğrafi işaretli ürünlerini yerli ve yabancı sektör profesyonelleriyle buluşturdu.

Gaziantep’in tescilli lezzetleri Foodıst İstanbul’da dünya vitrinine çıktı

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Foodist İstanbul, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden gıda üreticilerini, ihracatçıları, profesyonel satın almacıları ve sektör temsilcilerini aynı çatı altında bir araya getirdi.

Tüyap Fuarcılık Grubu ve ALZ Grup iş birliğiyle, Türkiye Gıda Platformu’nun desteğiyle düzenlenen ve dünyanın en büyük üç gıda fuarından biri olma hedefiyle yola çıkan organizasyonda, 60 ülkeden 2 binin üzerinde satın alma profesyoneli ve karar verici sektör temsilcileriyle buluşurken, gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleriyle yeni ticari bağlantıların kurulmasına zemin hazırlandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın da katıldığı fuarda, Türkiye’nin tarımsal üretim gücü, gıda sanayisinin geleceği, ihracat potansiyeli ve küresel pazarlardaki yeni fırsatlar farklı oturum ve etkinliklerde ele alındı.

Gaziantep standına yoğun ilgi

Foodist İstanbul’da GTB ve GTO iş birliğinde açılan Gaziantep Standı, kentin köklü gastronomi mirasını ve coğrafi işaretli ürünlerini uluslararası ziyaretçilerle buluşturdu.

Fıstık üreticilerine yeni sezon öncesi kritik uyarı
Fıstık üreticilerine yeni sezon öncesi kritik uyarı
İçeriği Görüntüle

Fuar boyunca standı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere Gaziantep’in yöresel ürünleri, üretim kültürü ve coğrafi işaretli değerleri hakkında bilgiler verildi. Gerçekleştirilen ikram ve tadımlarla kentin özgün lezzetleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu,GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve GTB meclis üyeleri de Gaziantep Standı’nda sektör temsilcileri ve ziyaretçilerle bir araya geldi. GTB heyeti ayrıca fuarda yer alan Gaziantepli firmaların stantlarını ziyaret ederek firma temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi, ürünleri ve ihracata yönelik çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Tiryakioğlu: “Foodıst, Türk gıda sektörünün dünyaya açılan yeni vitrinlerinden biri oldu”

GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Foodist İstanbul’un Türkiye’nin gıda üretim gücünü uluslararası alıcılarla buluşturan önemli bir ticaret platformu olarak yola çıktığını söyledi.

Dünyanın en büyük üç gıda fuarından biri olma hedefiyle düzenlenen Foodist İstanbul’un, Türkiye’nin gıda sektöründeki üretim çeşitliliğini ve ihracat kapasitesini küresel ölçekte daha görünür hale getirme açısından önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye, tarımsal üretimden gıda sanayisine uzanan geniş üretim altyapısı, ürün çeşitliliği ve ihracat tecrübesiyle dünya gıda ticaretinde önemli bir potansiyele sahip. Foodist İstanbul da bu potansiyeli dünyanın farklı coğrafyalarından gelen profesyonel alıcılarla doğrudan buluşturan güçlü bir platform oluşturdu. 60 ülkeden 2 binin üzerinde satın alma profesyoneli ve karar vericinin sektörümüzle bir araya gelmesi, fuarın daha ilk yılında ortaya koyduğu uluslararası vizyon açısından son derece kıymetli.”

Gaziantep’in Türkiye’nin önde gelen üretim ve ihracat merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Tiryakioğlu, kentin Foodist İstanbul’daki güçlü temsilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Foodist İstanbul’un gelecek yıllarda uluslararası gıda ticaretinin önemli buluşma noktalarından biri haline gelmesini temenni eden Tiryakioğlu, “Üreticiyi, ihracatçıyı ve uluslararası alıcıyı aynı zeminde buluşturan bu tür organizasyonları son derece değerli buluyoruz. Foodist İstanbul’un ülkemizin üretim gücünü yeni pazarlara taşıyan ve kalıcı ticari iş birliklerinin kurulmasına katkı sağlayan uluslararası bir marka haline geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Akıncı: “Coğrafi işaretler, bu toprakların hafızasını ve emeğini koruyor”

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise Gaziantep Standı’nda gerçekleştirilen tanıtımların, kentin yöresel ürünlerinin ve gastronomi mirasının ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkı sağladığını söyledi.

Gaziantep’in sahip olduğu mutfak kültürünün yalnızca zengin bir lezzet çeşitliliğinden ibaret olmadığını ifade eden Akıncı, bu kültürün yüzyıllar içerisinde oluşmuş üretim bilgisi, ustalık ve geleneklerin ortak mirası olduğunu belirtti.

Akıncı, “Gaziantep mutfağında her ürünün arkasında bir emek, bir üretim geleneği ve kuşaktan kuşağa aktarılan büyük bir birikim var. Coğrafi işaretler de bu değerlerin özgünlüğünü koruyan ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarılmasını sağlayan en önemli araçlardan biri. Foodist İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz tanıtım ve tadımlarla ziyaretçilerimize yalnızca yöresel lezzetlerimizi sunmadık; aynı zamanda bu ürünlerin arkasındaki Gaziantep kültürünü ve üretim geleneğini de anlatma fırsatı bulduk” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsasının coğrafi işaretler konusunda uzun yıllardır kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Akıncı, şöyle devam etti:

“Gaziantep Ticaret Borsası olarak bugüne kadar 24 ürünümüzün coğrafi işaret tescilini gerçekleştirerek bu değerlerin koruma altına alınmasına katkı sağladık. Bununla da yetinmeyerek Antep Lahmacunu ve Antep Fıstık Ezmesini Avrupa Birliği nezdinde tescilleyerek ürünlerimize uluslararası koruma kazandırdık. Biz coğrafi işaretleri sadece bir tescil belgesi olarak görmüyoruz. Coğrafi işaret; üreticinin emeğini koruyan, geleneksel üretim bilgisinin devamlılığını sağlayan, ürünün katma değerini yükselten ve yerel ekonomiye güç kazandıran stratejik bir değerdir.”

Gaziantep’in yöresel ürünlerinin doğru tanıtım ve markalaşma çalışmalarıyla çok daha büyük bir ekonomik değere dönüşebileceğini vurgulayan Akıncı, “Temel hedefimiz, bu toprakların bize miras bıraktığı değerleri korurken aynı zamanda üreticimize daha fazla kazandırmak ve ürünlerimizi dünya pazarlarında daha güçlü bir konuma taşımak. Foodist İstanbul gibi uluslararası organizasyonlar da yöresel ürünlerimizin yeni tüketicilerle ve profesyonel alıcılarla buluşması açısından önemli fırsatlar sunuyor. Gaziantep’in gastronomi mirasını ve coğrafi işaretli değerlerini korumaya, tanıtmaya ve ekonomik değere dönüştürmeye yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.