Gaziantep’te Gazimuhtar Bulvarı’nda bir vatandaşın reklam panosundaki afişe sprey boyayla müdahale ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu. Afişte yer alan görüntülerin çocuğu tarafından görülmesinden rahatsız olduğunu belirten şahıs, “Kızım görüyor, özeniyor; böyle reklam mı olur?” diyerek panonun üzerini boyadı.
O anlara ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından kullanıcılar olayla ilgili farklı görüşler dile getirdi. Bazı kullanıcılar vatandaşın tepkisini eleştirirken, bazıları ise reklam içeriğinin çocuklar üzerindeki etkisinin tartışılması gerektiğini savundu.
Sosyal medyada tepki yağdı
Görüntülerin yayılmasının ardından sosyal medya kullanıcıları, vatandaşın reklam panosuna zarar vermesine tepki gösterdi.
Bir kullanıcı, “Yobazlık da nirvana’ya hoş geldiniz” ifadelerini kullanırken, başka bir kullanıcı ise “Sana hitap etmiyor diye yasaklanamaz” yorumunda bulundu.
Bir başka kullanıcı, “İşte yobazlık budur” derken, bir diğer kullanıcı ise eylemi “cehaletin resmi” olarak nitelendirdi.
Sosyal medyada yapılan bazı yorumlarda, kamu malına zarar verildiği iddiasına da dikkat çekildi. Bir kullanıcı, “Umarım kamu malına zarar verme suçundan yüklü bir ceza öder. Aksi takdirde bunun gibi virüsler çoğalır ve her yerde yaparlar” ifadelerini kullandı.
Bir başka kullanıcı ise “Kızın o afişle hayatını belirleyecekse sen bitmişsin zaten, yobaz” şeklinde tepki gösterdi.
“Çocuğuna farklı bir yol gösterebilirdi” yorumu
Tartışmaya katılan bazı sosyal medya kullanıcıları, babanın tepkisinin çocuk üzerindeki etkisini de gündeme taşıdı. Bir kullanıcı, “Böyle bir babanın yetiştirdiği kız muhtemelen ömrü boyunca travmalar yaşayacak. Hayatında en ufak bir gelişmeyi, en ufak bir hissini dahi babasıyla paylaşmaya çekinecek” yorumunu yaptı.
Başka bir kullanıcı ise daha farklı bir yaklaşım sergileyerek, “Özeniyor madem, al götür çocuğu eğlensin, hevesini alsın. ‘Babamla konsere gitmiştik’ diye ömür boyu zihninde kalsın, bunun nesi kötü?” ifadelerini kullandı.
Bir başka yorumda ise, “Bir garibanın evi taşınacak, gel iki eşyanın ucundan tut desen gelmez ama böyle boş işlere koşa koşa gider. Klasik zübük” denildi.
Kamuoyu şimdi bu soruların yanıtını bekliyor
Yaşanan olayın ardından reklam panosuna zarar veren kişi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı merak konusu oldu. Reklam panosunun sahibi veya reklam veren firma tarafından şikâyette bulunulup bulunulmadığı da henüz kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında yer almadı.
Öte yandan sosyal medyada bazı kullanıcıların şahsın davranışını ruhsal durumuyla ilişkilendiren yorumlar yapması da dikkat çekti. Ancak kişinin ruh sağlığına ilişkin doğrulanmış bir bilgi bulunmadığı için bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmak mümkün değil.
Gaziantep’te yaşanan olay, bir yandan reklam içeriklerinin çocuklar üzerindeki etkisini, diğer yandan kişisel tepkinin kamuya ait ya da özel mülke zarar verme boyutuna taşınmasının sınırlarını yeniden tartışmaya açtı.





