Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahraman Emmioğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan sergide, Antep çeyiz geleneğini ve kadın emeğiyle şekillenen kültürel hafızayı ziyaretçilerle buluşturdu

Gaziantep Büyükşehir, Bilge Kazaz’ın çeyizini kent hafızasına dönüştürdü

Belen Tüneli, Gaziantep’e ulaşımı güçlendirecek
Belen Tüneli, Gaziantep’e ulaşımı güçlendirecek
İçeriği Görüntüle

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahraman Emmioğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan “Bilge Kazaz’ın Çeyizinden Bir Hikaye Sandıktan Belleğe – II” sergisi, Antep çeyiz geleneğini ve kadın emeğiyle şekillenen kültürel hafızayı ziyaretçilerle buluşturdu.

Bilge Kazaz’ın çeyizinden hareketle hazırlanan sergide, sandıklarda saklanan Antep işi örnekleri gün yüzüne çıkarıldı. Sergiyle, Gaziantep’in geleneksel el sanatlarının korunması, kadın emeğinin görünür kılınması ve aile kültürüyle toplumsal hafızayı taşıyan kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Antep’in ilmek ilmek hafızası bu sergide

Sergide, Antep işi nakışların yanı sıra kentin tarihsel hafızasına ışık tutan belge ve evraklar da yer aldı. Bu kapsamda ziyaretçilere, 15 Rebiyülahir 1332 (13 Mart 1914) tarihli vakıf tescil kaydını içeren hüccet, 11 Muharrem 1300 (22 Kasım 1882) tarihli Mehmet Bahaeddin İrşad Belgesi ile Şeyhulislam Ahmed Esad Efendi’nin teklifi ve Sultan 2. Abdülhamid’in onayıyla Ayıntab Müftüsü Bahaeddin Efendi’ye verilen 9 Ramazan 1297 (15 Ağustos 1880) tarihli berat da sunuldu. Böylece sergi, yalnızca bir çeyiz ve nakış birikimini değil, aynı zamanda aile hafızasıyla birlikte Gaziantep’in sosyal, kültürel ve tarihi geçmişine dair yazılı mirası da ziyaretçilerle buluşturdu.Sergi, 21-30 Nisan tarihleri arasında Kahraman Emmioğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Şahin: ”Sergi, kentin kültürel hafızasını ve medeniyet birikimini görünür kılan önemli bir çalışma”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu serginin yalnızca bir çeyiz sergisi olmadığını, kentin kültürel hafızasını ve medeniyet birikimini görünür kılan önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Kahraman Emmioğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nin zorlu bir dönüşüm sürecinin ardından kente kazandırıldığını belirten Şahin, merkezin bugün kültür ve sanatla, bir hafıza mekanına dönüştüğünü belrterek, “Bugün burada açılışı dolayısıyla bulunduğumuz sergi, kentin çeyiz geleneğinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Bugün burada açılan sandığın içinde dua var, kimlik var, dilek var, hikaye var, hafıza var. Nesilden nesile geçen bir emek, bir sevgi, bir hayat birikimi var” diye konuştu.

“Kültürümüze sahip çıkmaz en az başka alanlardaki başarılar kadar önemli”

Kültürel mirasın korunmasının yalnızca geçmişe bağlılık değil, geleceğe sahip çıkmak anlamına geldiğini vurgulayan Şahin, “Biz kimiz, nereden geliyoruz, hangi medeniyetin kodlarını taşıyoruz, bunu çok iyi bilmemiz gerekiyor. Kültürümüze sahip çıkmak en az başka alanlardaki başarılar kadar önemlidir” dedi.

Antep işinin ve çeyiz kültürünün aile hafızasını, kadın emeğini ve toplumsal sürekliliği taşıdığına işaret eden Şahin, bu birikimin görünür hale getirilmesinin kent kimliği açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

“Bu şehrin hazinesi ne petrol ne altın, bu şehrin asıl hazinesi hafızası”

Gaziantep’in sahip olduğu kültürel mirasın büyük bir zenginlik olduğunu aktaran Şahin, “Bu şehrin hazinesi ne petrol ne altın. Bu şehrin asıl hazinesi hafızası, bizi biz yapan değerleri ve kültürel birikimidir” ifadelerini kullandı.

UNESCO sürecine de değinen Şahin, Antep işinin uluslararası ölçekte tescillenmesinin bu mirasın korunması açısından önemli olduğunun altını çizerek, geleneksel değerlerin yalnızca saklanarak değil, yeniden üretilip yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini kaydetti.

Kazaz: “Atalarımızın bize bıraktığı mirasları, genç kuşaklara aktarmayı misyon edindim”

Sergi sahibi Bilge Kazaz ise, yaptığı konuşmada Gaziantep’e duyduğu aidiyeti anlatarak, “Bu toprakların kızıyım. Gaziantepli olmaktan duyduğum gururla şehrimizin güzel lezzetlerini, sofra adabını, nakışlarını, şivesini ve yöresel özelliklerini yaşatmaya çalışıyorum” dedi.

Babaannesinin sözünü hatırlatan Kazaz, “Babaannemin güzel bir sözü vardı; ‘Eskisi olmayanın aceri (yenisi) olmaz.’ Ben de bu sözün etkisiyle atalarımızın bize bıraktığı mirasları gün yüzüne çıkararak genç kuşaklara bu bilinci taşımayı misyon edindim” diye konuştu.

“İki asırlık bu yolculuğa gelin birlikte çıkalım”

Açtığı sergilerin gördüğü ilgiden memnuniyet duyduğunu aktaran Kazaz, “İnsanlara geçmişini armağan etmenin ne kadar kıymetli olduğunun farkına vardım. Sevgili hemşehrilerim, hepimizin doğduğu yere ödemesi gereken borçları var. Ben kendi adıma borçlarımı taksit taksit öderken karşılığını da fazlasıyla aldığımı hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda ziyaretçilere çağrıda bulunan Kazaz, “Sizleri anneannemin anneannesinden başlayan Antep işi ağırlıklı nakışlar eşliğinde tarihi bir yolculuğa çıkmaya davet ediyorum. İki asırlık bu yolculuğa gelin birlikte çıkalım” diye konuştu.

Açılış, kurdele kesiminin ardından sergi gezisiyle devam etti.

Kaynak: Haber Merkezi