Hava Durumu

“Aşırı ve bilinçsiz teknoloji kullanımına dikkat!

“Teknolojinin Verimli Kullanımı, Teknoloji Bağımlılığı ve Çözüm Önerileri” GİBTÜ’de ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2023 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2023 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Aşırı ve bilinçsiz teknoloji kullanımına dikkat!

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, “ Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır ve birçok faydası vardır. Ancak, bu faydaları en iyi şekilde değerlendirebilmek için, teknolojiyi dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. Teknolojiye olan bağımlılığımızı kontrol altında tutmak, hem bireysel sağlığımızı hem de toplumun genel sağlığını korumak için kritik öneme sahiptir” dedi.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörlüğü, tarafından düzenlenen “Teknolojinin Verimli Kullanımı, Teknoloji Bağımlılığı ve Çözüm Önerileri” konulu webinar paneli düzenledi. Panele GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, davetli konuklar, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN TÜM TOPLUM ETKİLENİYOR
Programın açılış konuşmasını yapan GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, teknolojinin verimli kullanılması ve teknoloji bağımlılığının günümüzün en önemli konularından olduğunu belirtti.  Demir, “Günümüzde teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İletişimden eğitime, iş dünyasından sağlığa kadar her alanda teknolojiyi yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu durum hayatımızı kolaylaştırsa da teknolojiye bağımlılık bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Teknoloji bağımlılığından tüm toplum etkilenirken günümüzde en çok etkilenen kesimin gençler olduğuna dikkat etmeliyiz. Gençlerimizi teknolojinin olumsuzluklarından korumak için en büyük görev ebeveynler ile biz eğitimcilere düşmektedir” dedi.
TEKNOLOJİYİ HAYATIMIZDAN ÇIKARTMAK MÜMKÜN DEĞİL
Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulcelil Buğutekin, hayatımızdan artık teknolojiyi tamamen çıkartmanın mümkün olmadığını; ancak bilinçli ve verimli kullanarak teknolojinin olumsuz etkilerini hayatımızdan, özellikle çocuklarımızın hayatından çıkartabileceğimizi ifade etti.  Buğutekin, teknolojinin pozitif yönde etkilerini; enerji verimliliğinin artması, kişilere zaman kazandırması ve hayatı kolaylaştırması ekseninde örnekler aktararak açıkladı.  Prof. Dr. Abdulcelil Buğutekin, “Teknolojinin etkin kullanımının hayatımızı kolaylaştırıp verimli hale getirebileceği, hayatımızı iyi yönde etkilemesini düşündüğümüz teknolojinin aslında bizi tembelleştiren bir şey haline dönüştüğü algısını değiştirip teknolojiyi ve interneti hem öğrenebileceğimiz ve kendimizi istediğimiz her alanda geliştirebileceğimiz hem de eğlenebileceğimiz bir araç haline getirmek bizim elimizde” dedi.
TÜRKİYE DÜNYADA BİRİNCİ SIRADA
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Demir Gökmen ise; yeniliklerin toplumda yayılmasında ve benimsenmesinde teknolojinin önemli bir rolü olduğunu savundu. Gökmen,  bireylerin küresel sistemin kararlarıyla şekillenmekte olduğunu ve dijital dünyada belirli bir zaman ve mekân olgusu kapsamında insanların dijital kimlikleriyle kolaylıkla görünmekte, gözetlenmekte ve kontrol altında tutulabildiğini, bireyin farkında olmadan aslında şeffaf bir hapishanede yaşadığını ifade etti. Doç. Dr. Burcu Demir Gökmen, Türkiye’nin sosyal ağlarda vakit geçirme bakımından dünyada ilk sıralarda yer aldığını ve dünya genelinde çocuk veya genç bireylerin mesajlaşma istatistiklerine bakıldığında yoğun kullanıldığına dair sonuçların göze çarpması bağımlılık için önemli bir risk oluşturduğunu sözlerine ekledi.  Teknoloji bağımlılığı tanı ölçütlerini ve bağımlılığın oluşmasına etki eden faktörleri açıklayan Gökmen, aile ve bireyin sosyal çevresinin etkilerine dikkat çekti.
TEKNOLOJİK CİHAZLAR ARTIK HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI
Bağımlılıkla Mücadele Ofis Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema, İçel, kapanış konuşmasında; “Dünyamız teknolojinin gelişmesiyle, her geçen gün daha da değişiyor. Hemen hemen her alanda kullandığımız teknoloji ve teknolojik cihazlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Teknoloji günümüzde eğitimden ulaşıma, iletişimden eğlenceye, özellikle de sağlık alanında birçok avantaj sağlamaktadır.  Geçmiş yıllarda ölümcül olan pek çok hastalığa, teknolojik gelişmeler ışığında çare bulunmuştur. Ayrıca bugün, teknoloji sayesinde insanlar, hızlı bir şekilde tedavi olabiliyorlar” diye konuştu.
“SIFIR VE SINIRSIZ TEKNOLOJİ DEĞİL, YETERİNCE TEKNOLOJİ”
Teknolojinin sunduğu, sayısız imkânların aşırı, kontrolsüz ve yanlış bir şekilde kullanılmasının ise, kişilerin hayatında ciddi zararlara sebep olabileceğini savunan İçel, bu zararlar arasında fiziksel ve psiko-sosyal bir takım ciddi problemler yer aldığını ifade etti.  Fiziksel olarak halsizlik, gözlerde yanma ve batma gibi şikayetler görülürken, psikososyal olarak ise obsesif, depresif, sorumluluklarını erteleme gibi problemler görülebildiğini sözlerine ekledi.  İçel konuşmasını; “Panelimizin düzenlenmesinde desteklerinden dolayı, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şehmus Demir hocamız başta olmak üzere, değerli sunumlarıyla katkı sağlayan kıymetli hocalarıma ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Sıfır teknoloji değil, Sınırsız teknoloji değil, Yeterince teknoloji” vurgularıyla sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.