Hava Durumu

“BLOK OY kullanımı, önlenmeli”

Oy ve Ötesi, seçim gönüllüleri arıyor

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2023 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2023 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“BLOK OY kullanımı, önlenmeli”

14 Mayıs seçimleri için seçim gönüllüsü eğitimlerine devam eden Oy ve Ötesi Derneği, bu seçimlerde de adil bir sonuç için gözlemci olarak sandık başında olacak. Gönüllü başvurularının devam ettiği derneğin yetkilileri, özellikle köylerde yaşanan blok oy kullanımı konusunda partileri uyarıyor.

Bundan önceki seçimlerde Türkiye’de katılımcı demokrasi anlayışının yerleşmesine yönelik çalışmaları ile dikkat çeken Oy ve Ötesi Derneği, 14 Mayıs seçimlerinde de sandık başında olmaya hazırlanıyor. Dernek, daha önceki seçimlerde olduğu gibi sandık başı eğitimlerine Tuğcan Otel’de devam ediyor.
GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR
Gaziantep’te 871 binada 4 bin 64 sandıkta oy kullanılacağını belirten Oy ve Ötesi Bölge Sorumlusu Melda Sözmen, “ Şu anda 500’ün üzerinde gönüllümüz mevcut ve onların eğitimleri devam ediyor. Biz en azından öncelikle her binada, daha sonra da her sandıkta bir gönüllümüzün olmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda da gönüllü başvuruları almaya devam ediyoruz.” dedi.
Seçimlerin şeffaf bir şekilde ve katılımcı demokrasi anlayışı ile yapılması için mücadele ettiklerini belirten Sözmen, “ Herhangi bir partiden yana taraf değiliz. Biz seçimlerin adil bir şekilde, demokratik ortamda geçmesi için çalışıyoruz.”şeklinde konuştu.


BLOK OY KULLANIMINA DİKKAT
Daha önceki seçimlerde özellikle köylerde blok oy kullanımı ile karşılaştıklarını belirten dernek yetkilileri, “ Bir köyde erkeklerin, ellerinde 3-5 nüfus cüzdanları ile gelerek kadınlar ve gençler adına oy kullandığı ile karşılaştık. Kadınlar ve gençler oy kullanmaya getirilmiyorlardı.
Hemen müdahale ettik. Sandık görevlisi bizim tepkimiz üzerine, kadınların ve gençlerin getirilmesini istedi. Bu şekilde oy kullanmak için gelen erkeklerin tepkisine maruz kaldık. Ne yazık ki bu durumla küçük seçim bölgelerinde karşılaşıyoruz. Kadın ve genç seçmenler iradelerini sandığa yansıtamıyorlar. Partilerimizin bu konuda daha dikkatli ve duyarlı yaklaşmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştular.


SEÇİME HAZIRIZ
14 Mayıs seçimleri için altyapılarının hazır olduğunu belirten yetkililer, “ Sandık sonuçları, gönüllülerimiz tarafından mobil aplikasyonlarımız ile fotoğrafı çekilerek sisteme girilecek. Bu şekilde saat 19:00’den sonra bilgilerin girilmesiyle, iki saat içerisinde sonuçların netleşeceğini düşünüyoruz. Şu anda en önemli konu, daha fazla gönüllüye ulaşmak.  Seçmen iradesinin sandığa yansımasını, katılımcı demokrasi anlayışının yerleşmesini isteyen herkesi gönüllü olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştular.


(E.KAVCI)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.