Hava Durumu

İnsansız otonom kara aracına yoğun ilgi

TEKNOFEST'te HAVELSAN'ın yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiği BARKAN yoğun ilgi gördü. Çocuklar BARKAN'a dokunmak için birbiriyle yarıştı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2023 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2023 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İnsansız otonom kara aracına yoğun ilgi

TEKNOFEST'te HAVELSAN'ın yerli ve milli kaynaklarla geliştirdiği BARKAN yoğun ilgi gördü. Çocuklar BARKAN'a dokunmak için birbiriyle yarıştı. HAVELSAN entegre lojistik destek grup Müdürü Oktay Tuncer ise ” Gençlerimizi HAVELSAN’nın teknolojileriyle tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buraya getirdiğimiz savunma sanayii ürünlerimiz de biraz seçici davrandık. Özellikle HAVELSAN’ın 3 yıl önce geliştirdiği BARKAN. İlk yapmış olduğumuz lisanslı otonom kara aracı. İnsanla yapacağımız riskli görevleri insansız araçla yapıyoruz. Hem bununla uzaktan kontrolünü sağlıyoruz" dedi.

TEKNOFEST'te yerini alan HAVELSAN çadırına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kayseri komando tugayında kullanılan paraşüt similatörü, insansız ordu (dijital birlik) teknolojisini ilk üyesi otonom insansız kara aracı BARKAN vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Paraşüt simülatörüne binmek isteyen vatandaşlar çadır içinde kuyruk oluşturdu. Mühendislik çocuk projesi çerçevesinde HAVELSAN mühendislerinin yazılımını yaptığı oyunla minikler robotlar kullandırılarak Mars'a gitme görevi yaptı. Çocuklar BARKAN’a dokunmak için çabalarken, yetişkin ve gençler de birbirleriyle fotoğraf çekmek için yarıştı.

HAVELSAN’nın TEKNOFEST'te yaptıklarıyla ilgili bilgi veren HAVELSAN entegre lojistik destek grup Müdürü Oktay Tuncer, ”TEKNOFEST özellikle gençler arasında ve halkımız arasında çok ilgi gören bir faaliyet. Biz de HAVELSAN olarak bu faaliyetin bir parçası olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Gençlerimizi HAVELSAN’nın teknolojileriyle tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim HAVELSAN olarak zaten bir mühendis çocuk inisiyatifimiz var. Kendi mühendislerimizin yapay zeka uygulamalarıyla yaptığı çözümlerle çocuklara marsa robot gönderme kodlaması yaptırıyoruz. Çocuklar marsa çocuk gönderme yarışması yapıyorlar. Kod yazmanın ne demek olduğunu anlıyorlar inşallah gelecekte de o kodları kendileri yazacak mühendisler olacaklar” diye konuştu.

"Geleceğin muhabere sahasında sıklıkla karşılaşacağımız otonom sistemler olacak” diyen Tuncer, “TEKNOFEST’in konseptine uygun olarak buraya getirdiğimiz Savunma Sanayii ürünlerimiz de biraz seçici davrandık. Özellikle HAVELSAN’ın 3 yıl önce geliştirdiği BARKAN. Ben buna yakışıklı BARKAN diyorum. İlk yapmış olduğumuz lisanslı otonom kara aracı. Şu anda bunun versiyonlarını da yaptık. Bunu tekerlekli hale gerip KAPGAN haline de getirdik. Yani bir insansız kara aracı ailesi oluşturduk. Bunun yanında insansız hava aracımız var. Yine SANCAR insansız deniz aracımız var. Bunlar konfesyonel bir harekatta kara deniz ve hava kuvvetleri birliklerimizin konfesyonel kapasitesini artırıcı etkileri olacak. Geleceğin muhabere sahasında sıklıkla karşılaşacağımız otonom sistemler olacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.