Bakan Uraloğlu, yolcu ve yük aktarımının gerçekleştirileceğini, hem sanayi hem de tarım desteği iç ve batı bölgelerin taşınacağını hem de limanlara bağlantı sağlanacağını bildirdi. Uraloğlu, yeni hattın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ulaşım altyapısını güçlendirmesini ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasını sağladı.
Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Yeni hat Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ulaşım altyapısını güçlendirecek, Bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak. Sanayi ve tarım ürünleri iç ve batı bölgelere taşınacak, Limanlara bağlantı sağlanacak. 34 kilometrelik hat ile Siirt'in merkezine kadar demiryolunu getirmiş olacağız.
Siirt-Kurtalan Arasına 34 kilometrelik yeni hat inşa edilecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı yatırımlarının genişletildiği Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi hakkında belirtildiği belirtildi. Bakan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı'nın devamı olacak Siirt-Kurtalan hattının 160 kilometre hıza uygun projelendirildiğini ifade etti.
Uraloğlu, “34 kilometrelik Siirt-Kurtalan Hattı ile Siirt'in patlamasına kadar olanları getirmiş olacağız. Böylece Siirt il merkezi ulusal bağlantı ağına da benzer olacak. Hat kapsamında Kurtalan İstasyonu, Havaalanı ve Üniversite İstasyonu ile Siirt İstasyonu'nu inşa ediyor.” açıklamada bulundu.
“61 Bin Metre Uzunluğunda Şapka Serimi Gerçekleştireceğiz”
Çalışmalar kapsamında toplam 15 bin 574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11 bin 690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneli ile bin 523 metrelik 2 açık-kapalı tünel yapısal planladıklarını dile getiren Uraloğlu, "Hat kapsamında toplam uzunluk 597 metre olan 2 viyadük ile 7 üstgeçit ve 6 üstgeçit de inşa edecek. 61 bin metre hat serimi gerçekleştireceğiz. İnşa edilecek tünel ve viyadüklerle yerlerde ulaşım daha hızlı ve güvenli hale gelecek.” dedi.
“Demiryolu Projesi ile Limanlara Bağlantı Sağlanacak”
Söz konusu hattın Siirt'in ulaşım altyapısını güçlendireceğini vurgulayan Uraloğlu, ekonomik, ticari ve turistik faaliyetlere önemli katkılar sağlanacağını söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmada olan illeri arasında yer alan Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 128 iş yeri ile metal, gıda, makine hazır giyim sektörlerinde 85 sanayi tesisinde bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, 2021 yılında ise Türkiye'nin ilk üretim izabesinin de Siirt'te gerçekleştiğini anımsattı. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Demiryolu projesi ile hem sanayi ve tarım ürünleri iç ve batı bölgeleri taşınacak hem de limanlara bağlantı sağlanacak. Demiryolu sayesinde karayolu ile yapılan birleştirme daha ekonomik, güvenli ve çevreci bir ulaşım alternatifi sunmayız.
Diyarbakır-Mardin Demiryolu Etüt ve Proje Çalışmaları Devam Ediyor
Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan veDiyarbakır-Mazıdağ hattını modernize ederek, sıcaklık aralığından 160 kilometreye çıkaracaklarını yazan Uraloğlu, “Diyarbakır-Mazıdağı arasındaki gidişatın güneyindeki Mardin'e bağlanma amacıyla Diyarbakır-Mardin demiryolu etütü ve projelendirmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.