Sanayici Celal Ersoy Vefat Etti
Celal Ersoy vefat etti
Gaziantep Sanayisinin öncü isimlerinden Celal Ersoy geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etti. Gaziantep Kolej Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy’un eşi Celal Ersoy uzun süredir tedavi görüyordu. 1963 yılından bu yana Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının gelişmesi ve kalkınması yönünde önemli başarılara imza atan Celal Ersoy uzun yıllar GKV Yönetim Kurulu Başkanı olaraktan görev yapmıştı. 1963 yılında kayınpederi Cemil Alevli’nin önderliğinde kurulan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının gelişmesi ve uluslararası niteliklere kavuşturulması için kuruluşundan bu yana tam 45 yıldır aktif rol üstlenmiştir. Celal Ersoy halen GKV Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütmekte ve eşi Nüket Ersoy‘la birlikte yaşamlarını gelecek nesillerin iyi gelişmesinin ve ülke kalkınmasının tek yolu olduğuna inandıkları eğitime adamış ve ülkelerine olan vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmenin mutluluğunu ve huzurunu yaşamıştı.
Ersoy’un vefatı kentte derin üzüntü yaratı. Merhum Celal Ersoy’un cenazesi yarın ikindi namazını müteakiben Bahattin Nakiboğlu Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Asri Mezarlık’ta bulunan aile mezarlığında defnedilecek.
Celal Ersoy kimdir
Celal Ersoy, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gelişen ve kalkınan modern Gaziantep’in her kademesinde önemli katkıları ve izleri bulunan, kentin ilk sanayici ve başarılı iş adamlarından olan merhum Mahmut Ersoy’un oğludur.
1926 doğumlu olan Celal Ersoy ilkokulu Dayı Ahmet Ağa İlkokulunda, ortaöğrenimini Gaziantep Lisesinde tamamladıktan sonra Türkiye’nin en prestijli okullarından olan Robert Kolejine girmiştir.
Bugün high school (lise) seviyesine indirilmiş olan Robert Kolej o dönemde mühendislik, fen, edebiyat ve ekonomi dallarında “Bachehor of Arts – BA” yüksek öğrenim eğitimi veriyordu . Celal Ersoy bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfını başarıyla tamamladıktan sonra, dünyada yükselen değer olan ekonomiyi tercih etti ve Robert Koleji’nin Business Administration-İş İdaresi Bölümünden 1946 yılında üstün başarıyla mezun oldu ve BA derecesi aldı.
Branşında yüksek lisans öğrenimi yapmak amacıyla Robert Kolej’de elde ettiği not derecelerini göndermek suretiyle başvurduğu Columbia, Illinois ve Pennsylvenia Üniversitelerinin üçünden de “acceptance” kabul yazısı gelmiştir. Ancak Celal Ersoy Robert Kolejindeki profesörlerinin önerisiyle ekonomi dalında ABD’nin en saygın üniversitesi olan Pennsylvenia Universitesi’nin Wharton School of Finance and Commerce bölümününde branşında master yapmak üzere 1947’de ABD’ye gitmiştir. Celal Ersoy sömestr sistemiyle eğitim veren okulundan yaz aylarında da ders alarak 18 ay gibi kısa bir sürede “MBA – Master in Business Administration ve Major in Foreign Commerce” derecesiyle 1948’de mezun olmuştur. Mezuniyet tezi “Türk Tütününün Dünya Ekonomisindeki Rolü” üzerinedir.
Gaziantep’in ilk sanayicilerinden merhum Cemil Alevli’nin kızı Nüket Hanımla hayatını birleştirerek, iş hayatına atılan Celal Ersoy bir Amerikan firmasının temsilciliğini üstlenmiş ve Antep fıstığı ihracatı ve muhtelif fabrikalar adına pamuk alım satımı yaparak ticaret alanında başarılı çalışmalar yapmıştır.
Ersoy ailesinin 1950-1952 yılları arasında İskenderun’da kurduğu Ersoy İplik Fabrikasının kurulmasında büyük rol oynamış ve 1962 yılında babası Mahmut Ersoy’un vefatından sonra 1964 yılına kadar fabrikanın yönetimini bizzat üstlenmiştir.
1963 yılında kurulmuş olan (Gaziantep Kolej Vakfı) GKV‘nin kurucularındandır. 1970-1975 yılları arasında kayınpederinin fabrikası olan Veliç İplik Fabrikasının yöneticiliğini yapmış ve Gaziantep Ticaret Borsasının kurarak bir süre yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Güven Partisi döneminde Gaziantep Belediye Meclisi Üyeliği ve Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Celal Ersoy Gaziantep ve Mersin’de kurduğu şirketlerle inşaat sektöründe de önemli faaliyetlerde bulunmuş ve uzun yıllar Tofaş’ın ana bayiliğini yapmıştır.
1984 yılında Gaziantep Lions Kulübünün kurucuları arasında yer almış, başarılı kulüp başkanlığının yanı sıra Lions Kulüpleri Birliği Yönetim Çevresinde’de üst düzey görevler üstlenmiştir. Ayrıca bir süre Gaziantepspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuş ve Gaziantepspor Kulübü Yöneticiliği yaptığı dönemde Gaziantepspor’un ilk defa 1. lige çıkmasında büyük rolü olmuştur Eşi Nüket Ersoy ile birlikte birçok sosyal organizasyon ve etkinlik gerçekleştiren Celal Ersoy, toplum içinde sergilediği örnek kişiliğiyle de Gazianteplilerin takdirini kazanmıştır. 1963 yılında kayınpederi Cemil Alevli’nin önderliğinde kurulan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının gelişmesi ve uluslar arası niteliklere kavuşturulması için kuruluşundan bu yana tam 45 yıldır aktif rol üstlenmiştir. Celal Ersoy halen GKV Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütmekte ve eşi Nüket Ersoy‘la birlikte yaşamlarını gelecek nesillerin iyi gelişmesinin ve ülke kalkınmasının tek yolu olduğuna inandıkları eğitime adamış ve ülkelerine olan vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmenin mutluluğunu ve huzurunu yaşamaktadırlar.