Hava Durumu

#Kurban Bayramı

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Kurban Bayramı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kurban Bayramı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kurbanlık Fiyatı Cep Yakacak! Haber

Kurbanlık Fiyatı Cep Yakacak!

Et fiyatlarının her geçen gün arttığı kentte kurbanlık fiyatları da cep yakıyor. Bir üreticinin sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı Kurbanlık fiyatı, vatandaşı şok etti. Üretici, erken toklu için canlı kilogram fiyatını 300 TL olarak açıkladı. Yaklaşan bayram öncesi açıklanan bu fiyat, ‘’Kurbanlık fiyatları 300 TL’nin üzerine mi çıkacak?’’ sorusunu da gündeme getirdi. Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ise, Kurbanlık fiyatlarının henüz belirlenmediğini kaydetti.  Üretici Sosyal Medya Hesabı Üzerinden Paylaştı Sosyal medyada yayınlanan bir paylaşım ise kafaları karıştırdı. Kurban Bayramı’na 45 gün kala bir üreticinin paylaştığı fiyat vatandaşları şok etti. Organik Besili olduğu belirtilen sürüde erkek toklu için kilogram fiyatı 300 TL olarak açıklandı. Yalçın Efe isimli üretici paylaşımında, ‘’Organik Besili Kurbanlık Erkek Tokulular. Canlı kilo 300 TL, kesim yaparız. İşaretleme yapılabilirsiniz. Yerimiz Karkamış Soylu Köyü’nde’’ ifadelerini kullandı.  Vatandaş Nasıl Kurban Alacak? Üreticinin paylaşımı sosyal medyada olay oldu. Gaziantep’te Besili Kurbanlık fiyatının 300 TL olarak açıklanması, vatandaşın tepkisini çekti. Vatandaşlar, ‘’Kurban Bayramı’na 45 gün gibi bir süre kaldı. Sosyal medyada bir üreticinin açıkladığı fiyat, Kurbanlık fiyatlarının geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Bu şartlar altında 50 kilogram ağırlığında bir kurbanlık için vatandaşın cebinden çıkacak tutar 15 bin TL olacak. Fiyatlar böyle olursa vatandaş nasıl kurbanlık alacak?’’ diye sordu. Toplu Alım 190, Perakende Satış 220 TL Dolayında Gazetemizin sorularını yanıtlayan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Kurbanlık fiyatlarının henüz belirlenmediğini kaydetti. Piyasada canlı hayvan kilogram fiyatının toplu alımlarda 190, perakende satışta ise 210-220 TL bandında olduğunu hatırlatan Türkman, fiyatları bugünden belirlemenin değişen ekonomik koşullarda mümkün olmadığının altını çizdi.   Fiyat Değiştirmek Zorunda Kalırız Fiyatları aktaran Türkman, ‘’Canlı fiyatlarının şu anda bu boyutta olmaması gerekiyor. Büyükbaşta şu an olabilecek fiyat ise 180 TL civarındadır. 300 TL’lik bir fiyat oldukça afaki bir fiyat. Ülkede fiyatlar oldukça hızlı değişiyor o nedenle bugün açıklanan bir fiyatı önümüzdeki süreçte değiştirmek zorunda kalabiliriz’’ dedi.

Kurban Bayramı Öncesi Denetimlere Aralıksız Devam Ediyor Haber

Kurban Bayramı Öncesi Denetimlere Aralıksız Devam Ediyor

Kurban Bayramı’nın son günlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, her yıl olduğu gibi bu yılda mevcut denetim ve kontrollerini arttırdı. Şehrin belirlenen kurban satış yerlerinde ve özellikle Çaybaşı Besi Organize Sanayi Bölgesinde halkın kurbanlıklarını güvenle alabilmeleri için denetimler ve bilgilendirmeler yapılmaya devam edecek. Kurban satış yerleri dışında kurallara aykırı olarak kaçak yapılan satışlara engel olan zabıta ekipleri; haksız rekabetin, kupesiz, menşei belli olmayan kurban satışının da önüne geçecek. YALIM: NÖBETÇİ EKİPLERİMİZ SİVİL VE RESMİ OLARAK GÖREV YAPACAK Konu hakkında açıklamalarda bulunan Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım bayram öncesi ve süresince halkın huzur ve sükûnet içerisinde bir bayram geçirmeleri için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı olarak; bütün çalışmalarımızın yanı sıra Kurban Bayramı öncesi ve Kurban Bayramı süresince halkımızın aldatılmaksızın huzur ve sükûnet içerisinde bir bayram geçirebilmesi önceliğimiz olup gerek satış yerleri ile ilgili gerekse kesim yerleri ile ilgili hijyen ve düzen konusunda hassasiyetleri göz önünde bulundurarak çalışmalara devam etmektedir. Bayram süresince de kesim yerleri ile ilgili belirtilen alanlar dışında kesim yapılmaması için önleyici ve koruyucu tedbirlerimiz alınmış olup nöbetçi ekiplerimiz sivil ve resmi olarak görev yapacaklardır.” “VATANDAŞLAR “ALO 153 İHBAR HATTI”NI ARAYARAK ZABITA EKİPLERİNE ULAŞABİLECEK” Vatandaşların şüphe duydukları durumlarda zabıta ekiplerine ulaşabileceğini belirten Başkan Yalım, “Özellikle vatandaşın aldatılmaması ve mağduriyet yaşamaması için kurban satış noktalarında tartı aletlerinin uzman ekiplerimizce denetimleri yapılmakta. Herhangi bir vatandaş mağduriyetine mahal vermemek için sivil resmi ekipler kontrole devam etmektedir. Mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın belediyemiz GİKOM (Gaziantep İletişim ve koordinasyon Merkezi) ve 153 ihbar hattı üzerinden talep ve şikayetlerini iletmeleri önem arz etmektedir. Bu vesileyle halkımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.” diye konuştu.

Tüm Camiler Bayram Namazına Hazır Haber

Tüm Camiler Bayram Namazına Hazır

Şehitkamil Belediyesi tarafında Kurban Bayramı öncesi ilçedeki tüm camilerin genel temizlikleri yapıldı. Vatandaşlar, temiz bir ortamda huzur içerisinde bayram namazını kılacaklar. Kurban Bayramı öncesinde ilçe genelindeki camilerde hummalı bir çalışma yürüten Şehitkamil Belediyesi, ilçedeki tüm camilerde temizlik ve hijyen çalışması gerçekleştirdi. Özveriyle çalışan temizlik ekipleri, ilk olarak camin içindeki halılara anti bakteriyel toz serperek halıları elektrikli süpürgelerle temizliyor. Temizlik ekipleri daha sonra cami kapısı, mihrap, minber, ahizeler, kitaplıklar, vestiyerler, ayakkabılıklar, pencereler ve camları siliyor. Ayrıca şadırvan ve tuvaletlerle birlikte cami avlularında çevre temizliği yapılıyor. Temizlik sonrası cami içine gül esansı sıkılıyor. Böylece cemaatin daha huzurlu, sağlıklı ve hijyenik ortamlarda ibadet etmesine olanak sağlanıyor. ALLAH EMEĞİ GEÇENLERDEN RAZI OLSUN Yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Sezer Hatun Camii İmam Hatibi Salih Gümüş, şu ifadeleri kaydetti: “Şehitkamil Belediyemiz tarafından belli aralıklarla cami temizliğimiz yapılıyor. Bayram dolayısıyla ekiplerimiz ayrı bir özen gösteriyor. Camilerimizin; halıları, kapısı, mihrap, minber, ahizeler, kitaplıklar, vestiyerler, ayakkabılıklar, pencereler ve camları bir güzel bir şekilde temizlendi. Bir de şadırvan ve tuvaletlerle birlikte cami avlusunda çevre temizliği yapıldı. Camilerimiz, kutsal mekanlarımızdır. İbadetlerimizin, huzur ve sıhhati için bu tür temizlikler gerçekten çok önemlidir. Bu vesileyle inşallah bayram namazımızı; nezih, temiz bir ortamda eda edeceğiz. Bu vesileyle Şehitkamil Belediyemize teşekkür ediyoruz. Allah emeği geçenlerden razı olsun.”

Bayram öncesi bıçak bileme mesaisi başladı Haber

Bayram öncesi bıçak bileme mesaisi başladı

Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de bayrama sayılı günler kala çarşıda yoğunluk başladı. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar kesim esnasında hayvanların eziyet çekmemesi için körelen bıçak ve et satırlarını biletmek üzere ustaların yolunu tuttu. Kesim için üretilen yeni bıçakların tezgahlardaki yerini aldığı dükkanlarda, bilenmeyi bekleyen bıçaklar da makine ile keskinleştiriliyor. Bayram nedeniyle artan yoğunlukta ustalar yoğun mesai harcayarak vatandaşların taleplerini yerine getirmeye çalışıyor. Bıçak bileme Ustası Ali Koyuncular, körelen bıçakları son güne bırakmadıkları sürece bıçağın temiz olacağını hem de ustaların daha sakin bir çalışma ortamı geçireceklerini ifade etti. Vatandaşların bıçak bileme işlemlerini son güne bırakmalarını gerektiğini söyleyen Ali Koyuncular, “Kurban Bayramı dediğiniz zaman yoğunluk son günlere doğru yavaş yavaş başlar. Vatandaşlarımız bıçak bileme işlemlerini son zamanlara bırakıyorlar, erkenden getirip yaptırırlarsa bizim için hem sakin olur hem de bıçak daha temiz bilenmiş olur” dedi. Bıçaklara uygulanan yoğun ve meşakkatli işlemi anlatan Koyuncular, “Bıçakların ağzı kalın olduğu için önce taşlama yapıyoruz. Taşlama ile biraz inceltmeye çalışıyoruz, inceltme kısmından sonra keçe(zımpara) dediğimiz malzeme ile zımparalıyoruz. Onları yaptıktan sonra ağzı tellenen bıçakları bileme taşına vurarak ucunda kalan telleri alıyoruz ve bıçaklarımız keskinleşerek kesime hazır oluyor” ifadelerini kullandı. Kurban Bayramı'nda vatandaşların bıçak konusunda dikkatli olarak hayvana ve kendilerine zarar vermeden güzel bir bayram geçirmelerini dileyen Koyuncular, “Herkesin bayramını kutlarım. Herkes kurban keserken dikkat etmesi lazım, biz burada bıçak inceltirken bile bir yük alıyoruz üzerimize hayvana zarar vermeyecek şekilde yapmaya çalışıyoruz. Kesim yaparken öncelikle ellerini kesmeyecek şekilde dikkat etmeleri gerekir. Bıçaklarının temiz ve kesime uygun olduğundan emin olsunlar, düzgün ve sakin keserek güzel bir gün geçirsinler. Bayramı hastanede geçirmesinler” diye konuştu.  

“Kurban Bayramı; Sevgi, Vefa, Sadakat Ve Fedakarlığın Simgesidir” Haber

“Kurban Bayramı; Sevgi, Vefa, Sadakat Ve Fedakarlığın Simgesidir”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kurban Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. “Yaşadığımız asrın felaketinden sonra yaralarımızı iyileştirdiğimiz, yeni umutlar yeşertmek için var gücümüzle çalıştığımız bu günlerde Kurban Bayramı’nı idrak etmenin huzurunu yaşıyoruz” diyen Başkan Şahin şunları kaydetti: “Kurban, Allah’a yaklaşma, iyiye, güzele ve hakikate ulaşma arayışıdır. Sevgi, vefa, sadakat ve fedakârlığın simgesidir. Yaratan’a karşı ihsan şuurunu, yaratılanlara karşı da vefa ahlâkını pekiştiren ve bizlere sahip olduğumuz nimetleri inandığımız değerler uğruna feda edebilme iradesi kazandıran büyük bir ibadettir. Hakk'a teslimiyet ve kulluk vazifemizin en güzel tecellisi olan "kurban", özü itibariyle yeryüzündeki bütün insanlığa barış, huzur ve kardeşlik çağrısı yapar. Bayram vesilesiyle yapılan ibadet, dua ve kesilen kurbanların Allah katında makbul olması en büyük temennimizdir. Yaşanan afet sürecinde aziz milletimiz, inancına ve asaletine yakışır şekilde depremzede kardeşlerimizin yardımına koştu. Depremzede kardeşlerimizin acılarını hafifletip bayram sevinçlerini çoğaltmanın gayreti içerisinde olacağımıza inancım tam. Bu kadirşinas millet, her zorlukta olduğu gibi bu süreçten de birlik ve beraberlik duygularıyla yeniden ayağa kalkacaktır. Türk milleti olarak küllerimizden hep birlikte doğacağız. Sevginin, şefkatin, vefanın, merhametin, dayanışmanın doruk noktaya ulaştığı bu mübarek Kurban Bayramı’nda birbirimize daha bir candan sarılalım, birbirimizin yaralarını saralım, birbirimizin imdadına koşalım, sevinçte de kederde de bir olduğumuzu gösterelim. Bayramların ruhunu ve coşkusunu, bayramların vesile kıldığı kardeşlik duygularını uzun asırlar boyu içimize sindirmiş, bu maneviyatı tüm yıla yaymış bir büyük medeniyetin temsilcileri olarak, bayramlarımıza olan hassasiyetimizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğimize yürekten inanıyorum. Bu bayram da gelenek ve göreneklerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasının en güzel vesilesi olacaktır. Yarınlarımız olan çocuklarımıza bu atmosferi yaşatmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, vatandaşlarımızın ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutluyor, bu bayramın, milletimize ve tüm insanlığa sağlık, barış, huzur ve mutluluğu getirmesini yürekten diliyorum.”  

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri Haber

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

SANKO Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu: SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının arttığını, bunun da mide, kalp, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, bayramda tüketilen et miktarı ile etin saklama ve pişirme yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doymuş yağ içeriğinden dolayı tüketilen et miktarının önemli olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, özellikle kalp, hipertansiyon, böbrek ve diyabet hastalarının ete ilave edilen tuz miktarına da dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kurban etinin ilk gün sert olmasından kaynaklı sindirim sorunlarının da sık görüldüğünü anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şu önerilerde bulundu: “Etin bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi daha iyi olacaktır. Sindirimi kolaylaştırmak için su tüketimine de dikkat edilmelidir. Özellikle bayram yaz aylarına denk geldiği için günlük 10-12 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca et ya da etli yemeklerin dışında bayramda en çok tükettiğimiz besinlerin başında tatlılar gelmektedir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar ya da meyve tüketimi tercih edilebilir.” PİŞİRME YÖNTEMLERİ Etin pişirme yöntemleri ve miktarına dikkat ederek daha sağlıklı tüketebileceğini anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, pişirme yöntemlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Haşlama yönteminin kullanılması daha az besin ögesi kayıplarına yol açacaktır. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık kömürleşmeye neden olmayacak şekilde (en az 15-20 cm) ayarlanmalıdır. Bu hem kanserojen madde oluşumuna hem de vitamin kaybına engel olacaktır. Aynı zamanda çok yüksek ısı etin dış yüzeyinin yanmasına ve fazla su kaybına yol açarak besin ögesi kaybını artırmaktadır. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirmek besin ögeleri kaybı açısından daha iyi olacaktır. Yanında salata gibi C vitamini kaynağı olan besinlerin tüketimi; ette bulunan demirin daha çok emilimine katkı sağlar. Bayramın ilk günü et ağırlıklı beslendiğimiz için diğer günler etli sebze yemekleri tercih edilebilir.” SAKLAMA VE ÇÖZDÜRME İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Kurban etini dikkatli bir şekilde muhafaza etmenin besin zehirlenmelerinin önüne geçeceğinden dolayı buzlukta (-2°C) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18°C) daha uzun süre saklanabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti: “Eti çözdürme işleminde de çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yanlış çözdürme işlemleri besinlerde patojenik mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur. Donmuş besinler oda sıcaklığında, tezgahın üzerinde çözdürülmemeli, özellikle buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrodalgada veya akan soğuk su altında da çözdürme işlemleri uygulanabilir. Çözülmüş et tekrar dondurulmamalıdır.”

Kurban etlerini uzun süre poşetlerde bekletmeyin, direkt buzluğa atmayın Haber

Kurban etlerini uzun süre poşetlerde bekletmeyin, direkt buzluğa atmayın

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlara yönelik tavsiyeler veren kasap esnafı, etlerin uzun süre poşette bekletilmemesinin önemine dikkat çekti. Sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı için vatandaşların hazırlıkları başladı. Kurbanlık satış yerlerinde yoğunluklar başlarken, kasap esnafı kesim ve et saklama koşullarıyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten kasap, toprak üstünde kesim yapılmamasını söyledi. Kesim sonrasında ise etlerin bozulmaması ve kokmaması için poşetlere bırakılmaması gerektiğini ifade eden esnaf, dinlendirilmeyen etlerin buzluğa atılmamasını tavsiye etti. Kazaların önüne geçmek için ise bilmeyen kişilere kesim yaptırılmamasının önemli olduğu aktarıldı. ”Etleri kesinlikle poşette bekletmeyin, direkt olarak buzluğa atmayın” Uzun yıllardır kasaplık yapan Kadir Şen, hem hayvanın acı çekmemesi hem de vatandaşların rezil olmaması için bilmeyen kişilere kesim yaptırılmaması gerektiğini dile getirdi. Etlerin taşınması haricinde poşette tutulmamasını belirten Şen, “Bahçede kesim yapan vatandaşların hijyene çok önem vermesi lazım. Bu bayramda hava şartları sıcak olacağı için buna daha fazla dikkat edilmeli. Mesela toprağın üstünde kesim yapılmamalı. Kazaları önlemek için daha çok bu işten anlayan kasapların kesim yapması lazım. Öbür türlü hem hayvan eziyet çeker hem de vatandaş kendi kestiğinden bir şey anlayamaz. Etini de değerlendiremez, problem olur. Kesim yapıldıktan sonra ise etler sadece taşıma amacıyla poşetlere bırakılmalı. Eve getirildiği zaman mutfak taşına sofra bezi yayılmalı ve etler birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilmeli, etin buharı çıkmalı. Bazı vatandaşlar eti aldıkları gibi direkt olarak torbayla birlikte buzluğa atıyorlar ve tatile gidiyorlar. Ondan sonra geldikleri zaman ise etin koktuğunu söylüyorlar. Ama böyle olmaz. Bazı vatandaşlar ise direkt olarak kavurma ve kıyma istiyor. Et 1-2 saat dinlenmediği sürece bunlar da güzel olmaz, rengini almaz. Bunun dışında etler kesimden 10-12 saat sonra dolaplara koyulmalı. Öbür türlü sıcak etler birbirine değdiği zaman sıkıntı olur. Özellikle söylüyorum, kesinlikle poşette et bırakmayın. Aksi takdirde et kokar ve yiyemezsiniz. Öte yandan biz kasaplar olarak bayramın birinci gününde hizmete devam edeceğiz. Kesim yerlerine gidenler de olacak. Elimizden geldiğince vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.