Hava Durumu

#Tarım Bakanlığı

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Tarım Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarıma dayalı yatırımlara hibe desteği Haber

Tarıma dayalı yatırımlara hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen ve 2006 yılından beri 5 yıllık dönemler halinde aralıksız uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nda yer alan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklemesi doğrultusunda, yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Hibe desteği ile doğal kaynaklar ve çevre gözetilerek kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması hedefleniyor. Gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülen kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi de programın hedefleri arasında yer alıyor. Program için 9 Aralık 2022 tarihinde başlayan başvuru değerlendirme süresi Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 11 il için 8 Mayıs’a kadar uzatılmıştı. Diğer 70 il için ise 28 Şubat’ta sona ermişti. Söz konusu 70 ilde kabul edilen başvurular, Genel Müdürlük bünyesinde kurulan Merkez Proje Değerlendirme ve Bütçe Belirleme Komisyonunda değerlendirilerek, hibeye hak kazanan projeler belirlendi. 2 farklı başlıkta 11 konuda toplam 478 adet proje asıl listeye alınarak hibe desteğine hak kazandı. Diğer başvurular ise yedek olarak belirlendi. Yapılan değerlendirmede, hibeye esas proje tutarı alt limiti 1 milyon 1 lira, üst limiti ise yeni tesis niteliğinde 7 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğinde 5 milyon lira, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğinde 4 milyon lira olan başvurulardan uygun bulunanlar kabul edildi. Proje kapsamında, 2 milyar 325 milyon 827 bin lira tutarındaki 478 yatırım projesine, toplam 1 milyar 43 milyon 511 bin lira hibe ödemesi gerçekleştirilecek.

'Tarlalara villalar, kuruluyor' Haber

'Tarlalara villalar, kuruluyor'

Şahinbey Ziraat Odası Başkanlığına yeniden seçilen Ali Çolak,  mazot ve gübre desteklemeleri ile ilgili sıkıntılara değindi. Çolak, “Tarım arazileri inşaat alanlarına döndü. Herkes kendine göre istediği yere, istediği tarlanın, istediği yerine evini, villasını kurup içinde oturuyor.” dedi. Şahinbey Ziraat Odası Başkanlığına yeniden seçilmesinin ardından gazetemize açıklamalarda bulundu. Tarım arazilerinin kalmadığını belirten Çolak, “Bakanlık uyuyor.” şeklinde tepki gösterdi BAKANLIK SÜREYİ UZATMALI Tarım Bakanlığı’nın çiftçilerin mazot gübre destekleri ile ilgili uygulamasını değerlendiren Çolak, “Yeni çıkarılan CKS ile çiftçilerin e-devlet üzerinden güncelleme yapılabileceğini duyurmuştu. Çiftçilerin yüzde 25’i telefon bile kullanmıyor. Yüzde 25’in bu destekten faydalanamaz. Bu sene yalnız bakanlık öyle bir yanlış yaptı ki. Bundan önce çiftçilerimiz ekim ayından başlayıp diğer yılın Haziran ayına kadar dokuz aylık sürede çiftçiler bu mazot gübre destekleme dosyalarını hazırlar getirir, ziraat odası ve ilçe tarım müdürüne teslim ederdi. Bakanlık kalktı, biz bu ÇKS'de güncelleme yapıyoruz diye bunu üç aya sığdırdı. Dokuz aylık süreyi üç aya sığdırdı. Ekim'e aralık sonuna kadar çiftçiler traktörün üzerinde başvurabilecek, evinde oturduğu yerde ÇKS'ye başvurabilecek diye, bu süreyi üç ay gibi bir süreye indirdiler.. Görüyoruz. Daha e-devleti olmayan, akıllı telefon olmayan bir dünya çiftçimiz var. Bu çiftçilerimiz en az yüzde 25’i mağdur oldu. En az yüzde 25’i mazot gübre destekleme dosyasına başvuramadı. Biz bunu genel başkanımız Şemsi Bayraktar aracılığıyla da yerelde bir ziraat odası olarak da bakanlığa her zaman seslendik. Fakat sistemi kapattılar. Şu an çiftçilerimizin en az yüzde 25’i mazot gübre desteklemesinden faydalanamayacak. Faydalanamadığı zaman da üretim çiftçi gübresini almış olduğu gübreye hatta borcunu ödeyemeyecek, tohumunu ödeyemeyecek, ilacını ödeyemeyecek. Çiftçi burada aşırı derecede mağdur olacak.”dedi. TARIM ALANLARI TALAN EDİLİYOR Pandemiden bu yana Tarım Bakanlığı’nın uyuduğunu ve herkes kendine göre istediği yere, istediği tarlanın, istediği yerine evini villasını kurup içinde oturduğunu belirten Çolak, “Bizde tarım arazileri kalmadı ki içinde inşaat yapılmaya başlandı. Herkes kendine göre istediği yere, istediği tarlanın, istediği yerine evini villasını kurup içinde oturuyor. Bu ne demek? Tarım alanının azalması, betonlaşmak, üretim kaybı demek. Tarlalar hunharca katlediliyor şu an. Pandemi başladı başlayalı özellikle arttı. Hele bu deprem üzerine zaten tuz biber oldu. “dedi. (C.BOZKURT) 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.