En büyük metropol kentler arasında yer alan Gaziantep, kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle Avrupa’nın havası en kirli kentlerinden biri olarak göze çarpıyor. Kent genelinde kalitesiz katı yakıt kullanımı, yoğun trafik ve sanayinin etkisi ile hava kirliliği sorunu yaşanıyor. Yaşanan hava kirliliği kışın kendini hissettirmesi ile birlikte iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Kentin en yoğun nüfuslu mahallelerini bünyesinde barındıran plansız yapılaşmanın hakim olduğu bölgelerde hava kirliliği sorununda artış yaşandı. Mahallelerde yaşanan kirlilik nedeniyle bu mahallelerin üzerini koyu bir duman tabakası kapladı.

UZMANLARDAN DIŞARIYA ÇIKMAYIN UYARISI

Bu mahallelerde ikamet eden vatandaşların hava kirliliği nedeniyle nefes almakta güçlük çektiği, havanın tamamen duman tabakası ile kaplandığı görüldü. Oluşan toz ve duman tabakası nedeniyle görüş mesafesinin yer yer düştüğü gözlemlendi. Yaşanan kirlilik nedeniyle solunum yolu rahatsızlığı, KOAH, astım gibi hastalıklara sahip insanların dışarıya çıkmamaları uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

HAVA KİRLİLİĞİ HASSAS SEVİYEYE YÜKSELDİ

Yaşanan durum Gaziantep’te yaşanan hava kirliliği sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava İzleme Ağı verilerine göre Gaziantep’te hava kirlilik oranı Hassas seviyeye yükseldi. Ulusal Hava İzleme Ağı’ndan yayınlanan verilerde hava kalitesi orta seviyenin üzerine çıkarak Hassas Seviyeye yükseldi. Havadaki kükürtdioksit oranı 8,7’ye, toz oranı ise  102,0 olarak yayınlandı. Yine raporda, açık hava sporları, bisiklet sürüşü, açık hava yürüyüş ve dışarıda piknik yapmak için uygun olmadığı belirtildi. Hassas gruplar olarak adlandırılan solunum yolu, KOAH ve astım gibi hastalıklara sahip insanlar, yaşlılar ve çocuklar için dışarıdaki havanın uygun olmadığı ifade edildi.

VATANDAŞLAR ENDİŞELİ         

Havaların soğuması ile birlikte hava kirliliği oranındaki artış, vatandaşları endişelendiriyor. Kent nüfusunun büyük bölümünün yaşadığı mahallelerde, yaşanan kirliliğin, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte daha da artması bekleniyor.

A.DUMAN