Valilik uyardı: Gaziantep’te sağanak yağış etkili olacak
Valilik uyardı: Gaziantep’te sağanak yağış etkili olacak
İçeriği Görüntüle

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, Nizip’te yapılması planlanan mekanik ayrıştırma tesisi için alınan hibe ve kredi konusu gündeme geldi. CHP Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sucu, hibelerin kullanım şartları, kredi zorunluluğu ve projelerin denetimi hakkında bilgi talep ederken, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur, söz konusu desteğin daha önce mecliste görüşülerek karara bağlandığını belirtti.

CHP Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sucu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, hibe kapsamında alınan desteğin hangi amaçlarla kullanılacağı ve kredi kullanma zorunluluğu bulunup bulunmadığı konusunda açıklama istedi. Sucu, ilgili maddenin ayrıntılı biçimde incelenmesi gerektiğini belirterek konunun yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Hibe anlaşmalarında kredi kullanımına ilişkin bir şart bulunup bulunmadığının açıklığa kavuşturulmasını isteyen Sucu, desteklerin kullanım alanları ve faaliyetlere ilişkin bilgilerin meclis üyeleriyle paylaşılmasını istedi.

“Yani bu şartları anlaşması da çok ileri gidiyor“

Sucu, konunun ayrıntılı incelenmesi için ilgili maddenin yeniden değerlendirilmesini talep ederek, “Teklif karar alıyorsunuz geçen bu teklif karar değil de bunu kontrol etseniz detaylı bilgi verseniz bunu kontrole gönderseniz en azından biz de daha da bir gün sonra meclis yapacağından bahsediyorsunuz bence bunu kontrole gönderin biz bunu bir inceleyelim. Yani bu şartlar anlaşması da çok ileri gidiyor. Saygılar sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Uğur: Konu daha önce mecliste görüşüldü

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Nizip’teki mekanik ayrıştırma tesisi projesinin daha önce komisyonlarda ve belediye meclisinde ele alındığını ifade etti.

Fransız Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan kredi ve hibe desteğinin, katı atıkların ayrıştırılması amacıyla planlanan tesisin finansmanına yönelik olduğunu belirten Uğur, ilk aşamada 12,6 milyon avro olarak öngörülen kredi tutarının, ihale bedelinin 17 milyon avronun üzerine çıkması nedeniyle yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

Uğur, ihale sonrasında ortaya çıkan maliyet farkının karşılanması için ilgili daire başkanlığı tarafından girişimlerde bulunulduğunu belirterek, konunun 2025 yılının ekim ayında da mecliste görüşüldüğünü ve karara bağlandığını söyledi.

“Hıbeler belirli projeler için veriliyor”

Hibe ve kredi şartlarına ilişkin soruları da yanıtlayan Uğur, desteklerin belirli projeler kapsamında sağlandığını ve kullanım süreçlerinin denetlendiğini ifade etti. Uğur, uluslararası finans kuruluşları ve ilgili denetim firmalarının projeleri takip ettiğini belirterek, ödemelerin gerekli onaylar ve kontroller doğrultusunda gerçekleştirildiğini aktardı.

Gaziantep’te çevre yatırımlarının önemine değinen Uğur, katı atıkların bertaraf edilmesi ve çevreye uyumlu yöntemlerle işlenmesinin yüksek maliyetler gerektirdiğini kaydetti. Bu kapsamda mekanik ayrıştırma tesisinin, atık yönetimi ve çevresel yükümlülükler açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi

Nizip’teki mekanik ayrıştırma tesisiyle ilgili gündem maddesi, yapılan değerlendirmelerin ardından oylamaya sunuldu. Madde, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: Haber Merkezi