Taşımacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan kamyonlar 4-10 tekerleğe sahip olmakla beraber enerji kaynağı olarak da mazotu kullanmaktadırlar. Kamyon, çeşitli tiplerde ve özelliklerde bulunabilmektedir.
Çeşitlerine göre on tip kamyon vardır. Bunlar; Çekici kamyonu, damperli kamyon, vidanjör kamyon, çöp kamyonu, tanker kamyonu, kapalı kasa kamyon, karla mücadele kamyonu, beton mikseri kamyonu, beton pompası kamyonları ve oto taşıyıcı kamyonlardır.
Tır, net olarak bir lojistik terim olmasa da ülkemizde yarı römork ve çekiciden oluşan taşıma araçlarına tır denilmektedir. Tır kelimesi aslında bir kısaltmadır ve kökeni Fransızca’dan gelir. “TRANSPORTATION INTERNATIONALE ROUTIÈRE”in ilk kelimelerinin kullanılması ile oluşturulan bu kısaltma dilimizde “Uluslararası karayolu taşımacılığı” anlamına gelmektedir. Tır, en kısa anlatımıyla 66'dan fazla ülkenin prosedürü kullandığı; en geniş coğrafi kapsama sahip uluslararası gümrük transit sistemidir. ’Tır’’ olarak adlandırılan çekici kamyonu, arkasında büyük dorseler bulundurması sayesinde çok ağır yüklü taşımalar yapabilmeye olanak sağlar.
Tır ve kamyon taşımacılıkta kullanılan iki araç türüdür. Ancak kamyonlar 18-32 ton ağırlığında yük taşıyan motorlu araçlar iken, tırlar ise uluslararası yük taşımacılığında kullanılan uzun, kapalı araç biçiminde ve kamyon büyüklüğünde motorlu taşıtlardır. Bununla birlikte tırlar, dorse taşır ve dorsesini istediği zaman bırakabilir. Tırın yaptığı görev bir nevi çekiciliktir. Kamyonların ise kasası sabittir ve istediği zaman hiçbir yere bırakamaz. Yani tırların, kamyonlardan en büyük farkı olarak taşıma kapasiteleri, dorse taşıması ve uluslararası ağır yük taşınmasında kullanılması söylenebilir.
Daha fazla bilgiye ulaşmak için Autoline Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.