Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğinde, işletmelerin iş süreçlerinin geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi, rekabet güçlerinin yükseltilmesi, ekonomideki paylarının arttırılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSOMEM) gerçekleştirildi.

Toplantıya, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası KOBİ Finansmanı ve Kalkınma Grubu Dijital Projeler Yöneticisi Suat Eroğlu, KOSGEB Finans Direktörü Ömer Çağrı Özdemir ve firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, “Gazi şehrimiz Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip ve en fazla ihracat yapan 6. ili konumundadır. Deprem felaketine rağmen geçtiğimiz yıl 10 milyar dolarında üzerinde ihracat gerçekleştirdik ve bu senenin ilk 10 ayında 8 milyar 220 milyon 275 bin dolarlık ihracata ulaştık. Şehrimiz her koşulda üretim, ihracat ve istihdamıyla öncü olmaya devam etmektedir. Ancak değişen dünya koşullarında; sanayimizi geleceğe taşımak ve sürdürülebilirliğini sağlamak bir öncelik haline gelmiştir. Yeni ekosistemin en önemli unsurları olan yeşil üretim, dijitalleşme, akıllı sanayi, yalın üretim, verimlilik gibi konularda kaybedecek zamanımızın olmadığını da biliyoruz’’ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde kurulan Türkiye’nin en büyük model fabrikası olan Gaziantep Model Fabrika’da; dijital dönüşüm, verimlilik, endüstri 4.0, yalın dönüşüm, öğren-dönüş gibi sanayide dönüşüm süreçlerine öncülük ettiklerini belirten Başar Küçükparmak, “Gerçek bir ürünün, üretim süreçlerini teorik ve uygulamalı olarak 22 farklı modülde gerçekleştiriyoruz. Daha önce de Odamız ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) iş birliğinde yalın ve dijital dönüşüm mentörlüğü kapsamında 30 firmaya hizmet verdik ve dijital dönüşüm yol haritalarını belirledik. Dijitalleşme ile karbon salınımını azalttığınız için şirketinizin yeşil üretime geçişini de kolaylaştırmış oluyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

Küçükparmak, “Finansmana en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte, makine, teçhizat, yazılım ve donanım giderleri için işletme başına 20.000.000 TL’ye kadar 36 ay vadeli faiz destekli kredilerden firmalarımızın istifade ederek bu sürece dahil olmalarını bekliyoruz. Dijitalleşmesini sağlayan firmalarımız; verimliliklerini artıracak, katma değerli üretime geçişle birlikte daha rekabetçi hale gelecekler” şeklinde konuştu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarına ilişkin veriler açıklandı Otomobil ve hafif ticari araç pazarına ilişkin veriler açıklandı

Açılış konuşmasının ardından, MEXT Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir, “Dijital Olgunluk Değerlendirme Araçları”; Endüstri Mühendisi ve Yönetim Danışmanı Ergin Polat, “Dijital Olgunluk Değerlendirme Araçları – DDX Modeli”; KOSGEB Finansman Müdürü Ömer Çağrı Özdemir ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Dijital Projeler Yöneticisi Suat Eroğlu ise “KOBİ Dijital Dönüşüm Finansman Programı – Detaylar ve Başvuru Süreci” konusunda birer sunum gerçekleştirdiler.

Editör: Samet Koçum