Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, düşük silindir hacmine sahip motosikletlerin satış süreçlerine yönelik yürütülen incelemelerde önemli bir dolandırıcılık yöntemini ortaya çıkardı.
Yapılan araştırmalarda, 50 cc olarak faturalandırılan motosikletlerin bayiler tarafından takılan özel aparat ve kitlerle 80, 110, 125 ve 135 cc seviyelerine çıkarıldığı belirlendi. Bu yöntemle motosikletlerin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik sigortası ve araç muayenesi gibi yükümlülüklerinden kaçırıldığı, ayrıca sürücü belgesi zorunluluğunun da ortadan kaldırıldığı tespit edildi.

Türk Ceza Kanunu’nun 158/e maddesi kapsamında “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık” suçundan başlatılan soruşturmada, Sakarya’da faaliyet gösteren iki iş yerinde toplam 628 motosikletin satışında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıkarıldı.
Ekipler, 3 Mart’ta Sakarya merkezli olmak üzere Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 7 şüpheli gözaltına alınırken, yapılan aramalarda 1 ruhsatsız tabanca, 1 kurusıkı tabanca ve 26 kartuş ele geçirildi.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 1’i savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken, 3 kişi adli kontrol şartıyla salıverildi. Şebeke üyesi olduğu değerlendirilen 3 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Soruşturmanın sürdüğü bildirildi.





