TÜİK verilerine göre Nisan ayı 2025 TÜFE oranı aylık bazda yüzde 3 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 37.86 olarak açıklanırken rakamlar ENAG için yıllık enflasyon yüzde 73.88 olarak hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.TÜFE geçtiğimiz aya göre yüzde 3 artarken yıllık oranda yüzde 37.86 oranında yükseldi.
Bunun yanı sıra bağımsız ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Nisan ayı aylık enflasyonunu yüzde 4.46,yıllık enflasyonuysa yüzde 73.88 olarak açıkladı.
TÜİK ‘in verilerine göre yılbaşından bu yana toplam enflasyonun yüzde 13.36’ya ulaştığı verileri paylaşıldı. On iki aylık ortalamalarda ise artış yüzde 48.73 olarak gerçekleşti.
Gıda,konut ve Ulaştırma zam şampiyonları
Enflasyonda en yüksek ağırlığa sahip olan üç ana kalem olan gıda,konut ve ulaştırma gruplarında dikkat çeken artışlar yaşandı.
Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık yüzde 36.09 aylık yüzde 2.01 oranında artarken, ulaştırma yıllık yüzde 22,76 aylık yüzde 3.80 ve konutta yıllık yüzde 74,07 aylık yüzde 4.66 oranlarında artış görüldü.
Bu kalemlerin ise enflasyon oranına olan etkisi ise sırasıyla yüzde 9.21, yüzde 3.84 ve yüzde 9.98 oldu.TÜFE’ye bağlı olan temel başlıklardan 121’inde artış,18’inde düşüş ve 4 başlıkta da herhangi bir değişim yaşanmadı.
Özel kapsamlı göstergelerde artışa devam etti
İşlenmemiş gıda, alkollü içecekler , gıda ürünleri, tütün ve altın hariç tutularakhesaplanan TÜFE göstergesi (B) de ise aylık yüzde 3.10, yıllık ise yüzde 36.81 arttığı belirtildi. Bu veriye bakarak çekirdek enflasyonun da genel veriler eğilimiyle uyumlu olduğunu gösterdi.
Ekonomik gerçeklik nerede?
ENAG ve TÜİK verilerinin arasındaki bu belirgin fark enflasyon verilerine olan güven tartışmalarını bir kere daha gündeme getirdi. TÜİK ‘in resmi rakamlarına karşı birçok hane halkı ve ekonomist, günlük yaşamda hissedilen fiyat artışlarının resmi verilerin ötesinde olduğunu savunuyor.
Ekonomik Gerçeklik Tartışmaları Sürüyor
TÜİK ve ENAG verileri arasındaki fark, enflasyon verilerine olan güven tartışmalarını da gündemde tutuyor. TÜİK’in resmi rakamlarına karşın birçok hane halkı ve ekonomist, günlük yaşamda hissedilen fiyat artışlarının resmi verilerin ötesinde olduğunu savunuyor.
Mayıs ayında açıklanacak yeni ekonomi politikaları ve zam dalgası beklentileri, enflasyonun seyrini belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.