Eğitimci-yazar Orhan Yalkın (93), yaptığı konuşmada Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminde “Külhan Beyleri” olarak bilinen tarihi figürler hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Yalkın, Külhan Beyleri’nin toplumda korkulan ve çekinilen kişiler olarak bilindiğini belirterek, halk arasında kendilerine “Kaba dayı” denildiğini aktardı. Bu kişilerin yalnızca davranışlarıyla değil, dış görünüşleriyle de kolayca ayırt edildiklerini ifade etti.

Külhan Beyleri’nin kendilerine özgü bir yürüyüş tarzı olduğuna dikkat çeken Yalkın, “Bir omuzları yukarıda, diğeri aşağıda olacak şekilde sallanarak yürürlerdi” dedi. Ayrıca vişne rengi, ökçesi yatık ve yüksek topuğu andıran özel kunduralar giydiklerini vurguladı.

Gaziantep'te Medeniyet Söyleşileri’nin 117’ncisi gerçekleşti
Gaziantep'te Medeniyet Söyleşileri’nin 117’ncisi gerçekleşti
İçeriği Görüntüle

Konuşmasında bu kişilerin genellikle kavgacı, sorun çıkaran ve çevresine kolayca bulaşan bir yapıya sahip olduklarını söyleyen Yalkın, Külhan Beyliği’nin sadece alt sınıflara özgü olmadığını da dile getirdi. Bu duruma örnek olarak, Avukat Hasan Bey’in oğlu olan ve “John Ziya” adıyla bilinen bir ismi Külhan Beyleri arasında andı. Yalkın, John Ziya’nın iyi bir aileden gelmesine rağmen bu yolu seçtiğini ifade etti.

Orhan Yalkın, kitabında Külhan Beylerine yer verdiğini, ancak konuşma sırasında başka isimleri hatırlamakta zorlandığını da sözlerine ekledi.

Yalkın’ın anlatımı, bir dönem Gaziantep’in sosyal hayatında önemli bir yer tutan Külhan Beyleri’nin kültürel ve toplumsal arka planına ışık tuttu.

Kaynak: Haber Merkezi