Ramazan ayında değişen beslenme ve uyku düzeni, özellikle migren hastalarında baş ağrılarını artırabiliyor. Merve Korukcu, uzun süreli açlık ve susuzluğun migreni tetikleyen en önemli faktörler arasında yer aldığını belirtti.
Sahuru Atlamak Atağı Artırabilir
Dr. Merve Korukcu, sahur öğününün atlanmasının gün içinde kan şekeri düşüklüğüne bağlı baş ağrılarını şiddetlendirebileceğini ifade etti. Dengeli bir sahur öğününün şikayetleri azaltabileceğini vurgulayan Korukcu, protein ve lif ağırlıklı besinlerin tercih edilmesini önerdi.
Yumurta, yoğurt, peynir, tam tahıllı ürünler ve sağlıklı yağ kaynaklarının uzun süre tokluk sağladığını belirten Korukcu, basit şeker içeren gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Su ve Uyku Düzeni Önemli
Korukcu, iftar ile sahur arasında yeterli miktarda su tüketilmesinin susuzluğa bağlı baş ağrılarını önlemede etkili olduğunu kaydetti. Sahur nedeniyle değişen uyku saatlerinin de atakları artırabileceğine dikkat çeken Korukcu, mümkün olduğunca düzenli uyku saatleri oluşturulmasını ve gün içinde kısa dinlenme araları planlanmasını önerdi.
Baş ağrısının şiddetinde artış, görme kaybı veya bulantı-kusma gibi farklı belirtiler ortaya çıkması halinde mutlaka uzman değerlendirmesi gerektiğini belirten Dr. Korukcu, kronik migren hastalarının Ramazan sürecinde kontrollerini aksatmaması gerektiğini sözlerine ekledi.




