Hava Durumu

Salgın kontrolden çıktı!

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası’ndan yapılan açıklamada, Covid-19 Pandemisinin başladığı Mart 2020 tarihinde bu yana kontrol altına alınmadığını ve Omicron varyantı ile birlikte salgının daha da kontrolsüz hale geldiği ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2022 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2022 20:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Salgın kontrolden çıktı!

Türkiye’de ve dünyada 22 ayı aşkın süredir devam eden Covid-19 Salgınında, vakalar da can kayıpları da sürüyor. Ülke genelinde günlük vaka oranlarının kısa süre içerisinde 65 binlere ulaşması ve ölüm oranlarının yeniden artış göstermesi sonrası endişelere artıyor.

Gaziantep’te de vakalarda artış olduğu ifade edilirken, Omicron Varyanıtının neden olduğu vaka artışlarının daha da kötü bir hal almasından endişe ediliyor. Kısıtlamalara dönüş endişesi taşıyan vatandaşlar ise durumun vahametinin anlaşılması konusunda hemfikir. Kent genelinde yüzde 70’lerin üzerine çıkan 2 doz aşılamada, Gaziantep istenen noktaya ulaşamadı. Aşı uygulamasına olan ilginin azalması, maske, mesafe ve hijyen kurallarına yeteri kadar uyum sağlanmaması kentte tehlikenin büyümesine neden olacak gibi.

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası’ndan yapılan açıklama ile ülke genelinde devam eden salgının geldiği boyut gözler önüne serildi. Açıklamada, “COVID-19 pandemisinin yirmi ikinci ayını geride bıraktığımız şu günlerde, Omicron’un oluşturduğu hastalık fırtınası, ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Dünyadaki birçok ülkede günlük vaka sayıları rekor üstüne rekor kırarken; Türkiye’de resmî verilere göre günlük vaka sayısı bir haftadır 60 binin üzerinde, test pozitiflik oranı da vaka sayılarına paralel biçimde bir haftadır yüzde 15’in üzerinde seyretmektedir. 11.01.2022 tarihinde ise günlük resmî vaka sayısı 74 bin 266 olurken test pozitiflik oranı ise yüzde 17,3'e yükselmiştir. En başından beri kontrol edil(e)meyen salgın, Omicron ile birlikte daha da kontrolsüz hale gelmektedir.”

“SOMUT ADIMLAR ATILMALI”

“Ülkemiz nüfus başına düşen sağlık çalışanı sayısında OECD ülkeleri arasında son sıralarda bulunmaktadır. Sağlık çalışanları, çalışma koşullarının kötüleşmesine, alınan ücretlerin açlık sınırına yaklaşmasına, sağlıkta şiddetin her geçen gün daha da artmasına ek olarak iktidarın tüm bu olanlara sessiz kalmasının sonucu; kendilerini her geçen gün daha da değersiz hissetmektedir. Sağlık Bakanı’nın “2022’de hekimliğin ve sağlık çalışanlarının saygınlığını artıracağız” gibi ifadeleri sağlık çalışanlarının sorunları azaltmayacaktır. Somut adımlar gerekmektedir. “

“SAĞLIK KURUMLARI DENETLENMELİ”

“Sağlık çalışanı ölümlerinde aşısız ve eksik aşılı sağlık çalışanları göze çarpmaktadır. Gerekirse yasal düzenlemeler de kullanılarak tüm sağlık çalışanlarının COVID-19’a karşı tam aşılı olması sağlanmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler parasız şekilde sağlanmalıdır. Tüm sağlık çalışanları kış ayları boyunca hak kaybı yaşanmadan vardiyalı sisteme geçmelidir. Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuzca son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır. Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarında risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir. İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda halen hastalık belirtisi olanlarda izolasyon uzatılmalıdır (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalıdır (5. gün PCR negatifse veya 7. gün işe dönüş). Tüm sağlık kurumları, COVID-19 yayılımının ve COVID-19 dışı sağlık hizmetlerinin ertelenmesinin önleneceği şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Hem işyerlerinde oluşturulan sağlık meclisleri ile hem de TMMOB ve TTB gibi ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı bir ekiple belirli aralıklarla tüm sağlık kurumları denetlenmelidir.”

“TOPLUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA KORUNMALI”

Pandeminin sınıfsal karakteri ve yoksullarda daha çok ölüme neden olması göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarında yoksulluğun önlenmesinin de gerekli olduğu açıktır. TTB ve diğer sağlık emek-meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda ücretlerin iyileştirilmesi sağlanmalı; sağlık çalışanlarının beslenme, barınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılanmasındaki kamusal destek artırılmalıdır. Türk Tabipleri Birliği’nin pandemide toplumsal yaşamın düzenlenmesi konusunda 3 Aralık 2021’de yaptığı önerileri uygulanarak hem toplum hem de sağlık çalışanları korunmalıdır” ifadeleri yer aldı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.