Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde(ŞKM) düzenlenen konferansta , Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi , insan hakları ve Anayasa hukuku Profesörü Dr Şule Özsoy Boyunsuz, KAGİDER VE SEDEFED yönetim kurulu başkanı Emine Erdem , uluslararası iş Kadını , sanayici ,madenci ve yazar Zuhal Mansfield , GAGİKAD’ın düzenlediği konferansta önce bireysel sonra açık oturum şeklinde misafirlerin sorularını cevaplandırdılar .
Kadına dair 50 eserlik sergi
Birçok konuyu birleştirerek farkındalık artıran GAGİKAD’ın organizasyonu, sanat , hukuk , girişimcilik , liderlik , sağlık ve lezzeti bir arada misafirlerine sunmayı başardı. Gaziantepli Kadın sanatçı Esin Atasever’in 50 eserlik karma sergisinin açılışı ile başlayan program, şık sunumlar, sağlıklı ürünler ile hazırlanarak kokteyl anlaşına yeni bir boyut kazandırıldı. Tüm içecek ve yiyecekler GAGİKAD yönetim kurulu üyesi ,Yeşim İşgüzar Orak Sağlıklı Yaşam Merkezi tarafından hazırlandı. Sosyal sohbet , eserlerin gezilmesinin yanında , 1 saat süren kokteyl süresinde Zuhal Mansfield’in imza günü de yer aldı, imza masasında sıra oluşturan misafirlere kitapları GAGİKAD derneği tarafından hediye edildi. Kitapların tüm gelirinin Darüşşafaka Vakfına bağışlandı.
Programın açılış kısmında GAGİKAD Genel Sekreteri Melis Sökücü , protokol ve tüm salonu selamlayarak , kadınları saygı duruşu ve istiklal marşını söylemeye davet etti , 5 Aralık kadının seçme ve seçilme hakkını kazanmasına ithafen düzenlenen programda ,tarihi bir hatırlatma niteliğinde, GAGİKAD üyesi Fi Prodüksiyon yöneticisi İlknur Akköz tarafından hazırlanan kısa film gösterimi ile programa devam edildi.
Koltuklarımız işgal altında
Ardından açılış konuşması için davet edilen GAGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr Beril Özlem Leylek , kürsüden tam 500 kadına seslenerek “ Ezber bozan Gaziantep’in akıllı kadınları , bu şehrin sizlere ihtiyacı var. Biz önce şehrimizde sonra ülkemizde elimizden geleni yapmak zorundayız. İllaki başaracağız. 1934’te verilmiş hakkımızı yeterince kullanamıyor ve eşit temsil edilemiyoruz. Eğer bu ülkenin yüzde 50’si kadınsa , o vakit meclisin , odaların , yönetimlerin hepsinin yarısı da dadın olmalıdır. Saygıdeğer kadınlar; Koltuklarınız işgal altında. Artık seçme vakti değil seçilmiş kişi olabilme vaktidir.” dedi
İlk konuşmacı Prof Dr Şule Özsoy Boyunsuz 1934 de verilen hakların günümüzde istenildiği oranda neden hayata taşınamadığı konusunu ele alarak, önemli cep notları paylaştı . “Kurtuluş savaşında büyük mücadele veren kadının hakkı verildi fakat günümüze kadar ilerleyeceğine bu durum geriledi, bizim savunmamız gereken asıl konu, eşit temsil için fermuar tekniğidir. Bir erkek seçilmişse sonraki kadın olmalıdır. Siyasi partilerden mutlaka % 30 kota şartı istenmelidir“dedi .
KAGİDER ve SEDEFED yönetim kurulları başkanı Emine Erdem ise kadının iş hayatında ki yerine parmak basarak, “halen çok azız , artmak , kazanmak , ülkemizi kazandırmak zorundayız. Biliyoruz ki ekonomik özgürlüğü olan kadın , İş sahibi olan kadın mücadeleyi daha iyi öğrenir. Mutlak olan iş hayatında ki başarı oranı meclise de yansıyacaktır. Biz sadece eşitlik istiyoruz , her alanda , işte ,siyasette , evde , sokakta , sosyal hayatta , ailede kasına eşitlik istiyoruz “ dedi
Sanayici, Madenci , Yazar , Uluslararası iş Kadını Zuhal Mansfield ise kadınmarı yüreklendiren cümleleri ile “ korkmayın , sadece çalışın ve aklınızı kullanın , dürüst olun , iş guzarlık , sahtekarlık sürdürülebilir değildir, kadın kadına dost olmalı , ben gittiğim tüm ülkelerde kadınların birlik olduğunu gördüm, ülkemizde de bunu başaralım.. kim öndeyse kim rüzgarı arkasına aldıysa ona engel değil destek olalım“ dedi.
Program sonunda konuşmacılara plaket ve hediye takdimi yapıldı. Katılımcılara “Her biriniz Atatürk’ün kadınlara verdiği haklara sahip çıkmalısınız.” notunun altını çizmek için 50 saksı Atatürk çiçeği hediye edildi.