Küresel salgın korona virüs etkisiyle ilk başta tamamıyla kapatılan düğün salonları, Temmuz ayı itibariyle yeniden açılmıştı. Daha sonra vaka sayılarında yeniden artış yaşanmasının ardından İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge göndererek düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasını istemişti. Bunun sonucunda da evlenecek olan çiftler düğün yapmak yerine, nikahtan doğru evlenmeyi tercih etti. Salgın sürecinin belirsizliği ile oluşan bu durum nedeniyle birçok düğün salonu işletmecisi zor duruma düşmüş oldu. Çiftlerin özellikle yaz ayı döneminde düğün, nikah, kına yapmaları ve bu dönemin pandemi etkisinde geçmesi ile devletten de beklenen desteği alamayan düğün salonu sahiplerinin birçoğu kirasını, personel giderini karşılayamayınca birer birer kepenkleri indirmeye başladı.
"VİRÜSÜN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ"
Gökkuşağı Plaza İşletme Sahibi Cuma Taner Ulaşlı; "Gaziantep merkezi ve tüm ilçeleri başta olmak üzere tüm ülkede bu sektörde faaliyet gösteren işletme sahipleri bu virüsün tek suçlusu mu? Bir yılı aşan pandemi sürecinde Sağlık bakanlığımız ve yetkili mercilerin aldığı kararları uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz, şu ana kadar gerek birikimlerimiz gerekse personel anlayışı ile bir yılı devirdik, ancak geldiğimiz noktada evimize ekmek götüremez hale geldik. Bu sektörde Türkiye Geneli 10 bin 300 civarında Düğün Salonu vardır. Bu sektörden geçinen, kazancını bu sektörden sağlayan 4 milyon 600 bin civarında arkadaşlarımız bulunuyor.
“DÜĞÜNLER SOSYAL MESAFEYE UYULARAK NEDEN YAPILMASIN Kİ?”
Sözlerini sürdüren Ulaşlı, “İşletmelerimizde alınan kararları harfiyen uyguluyoruz, davetlilerin HES kodlarını dikkate alarak neden düğünler sosyal mesafeli yapılamasın ki? Masaları kaldırmak sosyal mesafeyi korumak değil aksine temasa neden olur, Covid 19'un cansız ortamda 3 gün kaldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Otobüste, takside, siyasi parti toplantılarında ve HES koduyla girilen resmi dairelerde dahi bulaşma riski var. Düşündüğümüzün tam aksine her an bulaşabilir. Sektörümüze yönelik alınan kararlar artık çok derinden ekonomik durumumuzu etkilemeye başlamıştır, Covid 19'un günah keçisi biz miyiz?”
"SEKTÖRÜN CAZİBESİ KALMADI"
Ulaşlı; "Maske mesafe ve temizlik kuralları kabul ama 1000 kişilik bir salonda 30 kişi ve 1 saat gibi bir sınırlamaya düğün yapmaya çalışmak sektörün ve düğünlerin cazibesini yitirmesine yönelik alınan karardır. Virüse karşı alınmış bir önlem olarak gelmiyor açıkçası, devletin bu konuda uzman kişilerden fikir alışverişi yapıp biran önce bu sektörden ekmek yiyen vatandaşlarımızın dermanı olmasını istiyoruz. Sağlık her şeyden önemli ama yaşamak için de çalışmak gerekli." Diye konuştu.
F.ÇENGEL