Hava Durumu

3 metrekarelik dükkandan dünyaya ihracat

Gaziantep'te yaşayan 81 yaşındaki Yaşar Elbir, ilerlemiş yaşına rağmen 3 metrekarelik dükkanındaki tezgahında dokuduğu kilimleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2023 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
3 metrekarelik dükkandan dünyaya ihracat

Gaziantepli kilim ustası 81 yaşındaki Yaşar Elbir, kilim dokumayı eski el tezgahıyla 1995 yılından beri yaparak tek başına mesleği ayakta tutuyor. Adına türküler yazılan, Eski Osmanlı evlerinde ve yörük çadırlarında çok kullanılan sedir, divan veya yerlere serilip, duvarlara asılan kültürümüzde önemli bir yeri olan kilimi, 3 metrekarelik dükkanında üreten Elbir Avrupa ülkelerine kadar ihraç ediyor. Kilim dokuma sanatının yerini makineleşmenin aldığı günümüzde farklı desenlerde kilimler dokuyarak mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
“öğrenmek isteyen çok ama gelen yok”


Makinelere rağmen kilimlerini üretmeyi bırakmadığından ve sanatını devam ettirdiğinden bahseden Elbir, “Kilimler genellikle el dokuması olduğu için güzel halıların üzerine, sehpalara, masalara ve duvarlara dekor olsun diye asılır. Eskiden bu sanatı devam ettiren kilim ustası çok vardı şimdi ben tek kaldım. Kilim üretimi makineleşince kilimcilik sektörü yok oluyordu, şimdi makinelerde öldü ama ben mesleğimi el dokuması olarak devam ettirmekteyim. Mesleği öğrenmek isteyen çok ama gelen yok” dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.