Hava Durumu

Kutnu kumaşı geleceğe taşınıyor

Saray kumaşı olarak bilinen ve Osmanlı padişahlarının kaftanlarında kullanılan kutnu kumaşı, Gaziantep'teki el tezgahlarında geleceğe taşınıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2023 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2023 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kutnu kumaşı geleceğe taşınıyor

Saray kumaşı olarak bilinen ve Osmanlı padişahlarının kaftanlarında kullanılan kutnu kumaşı, Gaziantep'teki el tezgahlarında geleceğe taşınıyor. Bugün çantadan, ayakkabı, kravat, ferace, nevresim takımları ve mobilyaya kadar her alan kullanılan kumaş, Amerika, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

Tarihte Osmanlı saraylarında, padişahların kaftanlarında kullanılan kumaşı, tarihte olduğu kadar bugün de önemini koruyor. Türkiye’de sadece Gaziantep’te üretilen kutnu kumaşı, alımlı giyinmek isteyen insanların tercih ettiği kumaş, bugün ferace, peştamal, peçete, kravat, ayakkabı, çanta, mobilya grupları gibi birçok tekstil ve ev eşyalarında da kullanılıyor. Geleneksel kıyafetlere olan ilginin azalmasıyla kumaş ustaları da azalırken, Gaziantep'te kutnu kumaşı dokumaya devam eden bir baba ve oğlu, 4 kuşaktır bu mesleği geleceği taşıyor. Unutulmaya yüz tutmuş kutnu kumaşının kültürünü yaşatmak için çaba sarf eden baba ve oğlu, bu kumaşı Amerika, Hollanda ve Danimarka gibi 6 ülkeye ihraç ediyor.

“Bu kültürü Gaziantep için yaşatmaya çalışıyoruz”

Mesleğin çok meşakkatli bir iş olduğunu dolayısıyla kültürünü ileriye aktarmak için de çok çaba sarf ettiklerini aktaran baba Hüseyin Mekikçi, “Biz bu işi dedemizden babamızdan öğrendik. Evde nenem, dedem, babam kumaş dokuyorlardı. Zaman geçtikçe bunu yaygınlaştırdık. Bağlamasını, peştamalını yaptık çeşit çeşit tekstil ürünlerinde kullanıyoruz. Yorgan yüzü olarak Malatya gönderdik. Ayrı olarak şal üzerinde de çalışıyoruz. Ben 7 yaşımdan beri bu işin içerisindeyim. Bu kültürü Gaziantep için yaşatmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiğince destek oluyoruz. Bu iş geriden baktığın zaman çok kolay gözükür ama içine girip baktığın zaman ne kadar eziyetli, meşakkatli bir iş olduğunu hissedersiniz” dedi.

“Gaziantep’te sadece 4 kişi çalışıyoruz”

Mesleği yaşatmak için çocuklarına öğrettiğini ve Gaziantep’te kutnu ustalarının sadece 4 kişi kaldığını belirten baba Mekikçi, “Desenine göre düz olursa 4 ila 5 gün arasında çözgüye hazır olur ve 20 gün içerisinde 60 metre dokursun. Ben çocuklara bu meslek ölmesin diye öğrettim. Gaziantep’te 30 işveren vardı. Şimdi işveren kalmadı Gaziantep’te sadece 4 kişi çalışıyoruz. Bu işi elimizden geldiği kadar daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. Büyüklerimiz yardımcı olursa mesleğimiz daha iyi yerlere gelir” ifadelerini kullandı.

Kutnu kumaşında kullanılan bazı isimlerin geçmişte saray çalışanlarının isimlerinden geldiği ve geçmişten günümüze böyle devam ettiği bilinmekte.

6 ülkeye ihraç

2015 yıllarında kadınları koruma vakfı aracılığıyla 12 kadına eğitim verdilerini de anlatan Yusuf Mekikçi, şuanda 6 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. Mekikçi, "Kutnuyu 6 ülkeye gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Hollanda, Danimarka’dan kutnu kumaşına ilgisi olan müşterilerimiz var. Türkiye ve dünyada Gaziantep’in kültürünü yaşatan bir meslektir. Maalesef günümüzde şuanda kültürümüz biraz Avrupa’ya göre geride kalıyor. Kutnu üreticisinin sayısı azalıyor. İnşallah ilerideki yıllarda talepler insanların sentetik kumaş alışkanlığından çıktığı zaman daha da iyi yerlere geleceğinden eminiz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.