Hava Durumu

Yurt Dışına Giderken Bilinmesi Gereken Şeyler?

Son zamanlarda en çok merak edilen sorular arasında yurt dışına giderken bilinmesi gereken şeyler yer alıyor. Tatil planı yapanlar, yurt dışı hayalini gerçekleştirmek isteyenler, eğitim amacıyla orda bulunacak kişiler bu soruların cevaplarını arıyor. Yurt dışına giderken yapılması ve bilinmesi gereken çok şeyi araştiranlar için tüm bilgileri haberimizde sizler için derledik…

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 14:43
https://www.gazeteekspres.com/
Yurt Dışına Giderken Bilinmesi Gereken Şeyler?

Yeni kültürler ve farklı insanlar, hiç görülmeyen mimariler, yurt dışı seyahatinin vazgeçilmez özellikleri arasında bulunuyor. Özellikle ilk defa yurt dışına çıkmak, insana benzersiz bir merak ve heyecan kadar korku ve endişe duygularını da yükleyebiliyor. “Yurt dışına nasıl gidilir?”, “Telefon yurt dışına nasıl açılır?”, “Yurt dışına çıkmak için gerekenler nelerdir?” gibi birçok soru ilk kez yurt dışına çıkacak olanların düşüncelerini meşgul ediyor. Yurt dışı deneyimi öncesinde yurt dışına çıkmak için gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, yaşanacak yabancılık duygusunu azaltıyor. Yurt dışına çıkmak için gerekenler eksiksiz olarak tamamlandığında, geriye kalan tek şey yolculuk gününü beklemek ve heyecanın keyfini çıkarmak. Rahat bir seyahat ve orada ikamet etmek için evraklar havalimanlarında, gümrük kapılarında ve ilgili ülkelerde büyük öneme sahip. Gren Card, doğrulama numarası ve konaklanacak yerin adresi gibi bilgiler genellikle ABD’ye seyahatlerde isteniyor. Bunun dışında Gürcistan, KKTC ve Ukrayna’ya çıkmak için bu belgelerin neredeyse hiçbirine ihtiyacınız yok. Bu ülkeler, Türkiye’den pasaport ve vize istemediği için yalnızca T.C. kimlik kartı ile seyahat edilebiliyor. Yurt dışına çıkmak için gerekli belgeler sırasıyla şunlar:  
Passport
Vize
Özel güvenlik bilgileri (APIS)
T.C. Kimlik Kartı
Gren Card numarası
Konaklanacak yerin adresi
Doğrulama numarası
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NEDIR?
Yurt dışı çıkış harcı, havalimanı terminallerinde ve gümrük kapılarında ödenen bir ücret. Yurt dışına çıkma harcı, Türk vatandaşlarının ödemek zorunda olduğu bir bedel ve bir ülke hariç tüm ülkelere girişlerde ödeniyor. Bu bedel, yurt dışına çıkmak için gerekenler arasında yer alıyor. Yalnızca KKTC’ye yapılan seyahatlerde yurt dışı çıkış harcı ödenmiyor. Aynı zamanda ilgili ülkede oturum izni veya vatandaşlığı bulunan, ülkeye ticari bir amaçla ve görevli olarak seyahat eden kimselerden de yurt dışı çıkış harcı talep edilmiyor.
YURT DIŞINA ÇIKMA ŞARTLARI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
Eğer gideceğiniz ülke vize istiyorsa ve gezmek amacıyla gidiyorsanız turist vizesine başvurmalısınız.
Çalışma amacıyla yurt dışına gidiyorsanız ilgili ülkenin konsolosluğuna başvurarak çalışma vizesi ve oturum izni almalısınız.
İlgili ülkeye temelli yerleşmeyi planlıyorsanız ülkedeki yatırım şartlarını karşılamalısınız.
Eğitim amacıyla yurt dışına gitmeyi planlıyorsanız eğitim kurumuna başvurarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.
Erasmus+, Work and Travel gibi çeşitli programlar dahilinde yurt dışına çıkacaksanız çalıştığınız projeden tüm bilgileri almalısınız.
Yurt dışına çıkma yaş sınırı bulunmasa da 18 yaşından küçüklerin aile izni alması gerektiğini unutmayın.
PASAPORTSUZ GİDEBİLECEĞİNİZ 3 ÜLKE: KIBRIS, UKRAYNA, GÜRCİSTAN 
3 ülke hariç, dünyadaki diğer tüm ülkelere gitmek için mutlaka pasaportunuzun olması gerekiyor. Pasaport çıkarmadan gidebileceğiniz 3 ülke ise: Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan. Bu ülkelere gitmek için nüfus cüzdanınızın olması yeterli. Dikkat: Ehliyet ile gidemezsiniz!
 Pasaportunuzun Üzerindeki Geçerlilik Süresine Kanmayın! Genel olarak seyahat edeceğiniz tüm ülkeler, güncel pasaportunuzun seyahat edeceğiniz tarihlerden sonra bile en az 6 ay daha geçerliliğinin olması isteniyor. Ayrıca yurt dışı çıkışlarınızda pasaportunuzun en az 2 boş sayfası olduğunu da kontrol etmeyi unutmayın.
HARÇ PULUNUZU ALIN 
– Yurt dışına çıkan herkesin pasaport kontrolüne girmeden önce harç pulu denilen puldan alması gerekir. Çıkış başına alınan 150 TL’lik harçtır.
– Yurt dışında oturma izni bulunanlardan ve 7 yaşın altında olanlardan alınmıyor.
– Pulu havalimanında bulunan veznelerden alabiliyorsunuz.
– Bankalardan da alabiliyorsunuz ama bizce bu pek pratik değil (Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Halk Bankası, Akbank vs.)
– Pasaport kontrolünde mutlaka görevli kişiye pasaportunuzla birlikte pulu da takdim etmeniz gerekiyor.
DÖVİZ ALMA İŞLEMİ 
⦁    TL verip döviz alma işlemini mutlaka Türkiye’de yapın. Türk Lirası’nı yurt dışında bozduracak yer bulmak tam bir kabus.
⦁     Her bozdurma işleminde komisyon verdiğiniz için ideali TL’yi direkt o ülkenin parasına çevirerek çıkmak. Yani mümkünse paranızın kesin harcayacağınızı bildiğiniz kısmını Türk Lirası’ndan gideceğiniz ülkenin parasına çevirin
⦁    Dolar, dünyada daha geçerli olması sebebiyle paranızı dolar yapabilirsiniz. 
⦁    Euro bölgesine gidiyorsanız Türk Lira’nızı Euro’ya çevirin. 
GİDECEĞİNİZ ÜLKENİN HAVA DURUMUNA DİKKAT EDİN 
Gideceğiniz ülkedeki hava durumunu mutlaka kontrol ederek valiz hazırlayın. Gideceğiniz ülkenin mevsim normalleri Türkiye’deki mevsim normallerine kıyasla farklı olabilir. 
GSM HATTINIZI YURT DIŞINA AÇTIRIN 
Bütün işlerimizde kullandığımız sevdiklerimizle irtibat kurmamıza yardımcı olan telefonlar önemli noktada. Yurt dışına gitmeden yapmanız gerekenler listesinde yer alan, Telefon hatlarını yurt dışı kullanımına açılmalı kullanımına kapalı olan telefonlar ile arama ve mesaj yapılmamaktadır. WİFİ ağına bağlanıldığında yalnızca Whatsapp uygulaması üzerinden sevdiklerinize ulaşabilirsiniz. Açtırmanın 3 yolu var: Müşteri hizmetlerini aramak,  Şubeye gitmek ve SMS göndermek. SMS göndermek için, Turkcell: “ROAM” yazıp 2200’e ücretsiz SMS, Vodafone için: “ROAM AC” yazıp 7048’e ücretsiz SMS gönderin.
YURT DIŞINDA NASIL ARAMA YAPILIR
Yurt dışındasınız ve Türkiye’yi arayacaksanız numaranın başına +90 koyarak arayacağınız numarayı çevireceksiniz. Örnek: +90 537 777 77 77.
Eğer bulunduğunuz ülkedeki ya da 3. bir ülkedeki bir numarayı arayacaksanız yine başına o ülkenin konudunu koymanız gerekecek. Örneğin; Makedonya’da bir yeri arayacaksanız başına ülke kodu +389 gelecek.. Örnek: +3890000000000 gibi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.