Vet-Pet Kliniği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ve Gaziantep’in ilk hayvan hastanesi olduğunu belirten Veteriner Hakim Erdal Çerkezoğlu, hasta potansiyelleri ve yeterli hekim kadrosu ile hastane sınıfına yükseldiklerini belirterek, “1995 yılında veteriner kliniği olarak hizmet vermeye başladık. Hasta potansiyelinin artmasını bekliyorduk. Veteriner hekim sayısının armasını bekledik. Bu sürecin geçmesi gerekiyordu. Bu süreci de olumlu geçirdiğimize inanıyorum. Artık bu bölgenin ilk hastanesi olduk. Gaziantep için de çok güzel ve önemli bir konu bu gelişme.”dedi.
TEKNOLOJİ VE BİLİM NEREDEYSE BİZ HER ZAMAN ORADAYIZ
Vet-Pet’in diğer kliniklerden farkını anlatan Veteriner Hekimi Erdal Çerkezoğlu, “Vet-Pet’in kuruluş tarihi 1995 yılına dayanıyor. 1995 yılından beri Gaziantep’te kedi ve köpek tedavileri üzerine faaliyet gösteriyoruz. Onların teşhis, tedavi ve ameliyatları ile ilgili konularda hizmet verdik. Bu süreçte tabi Vet-Pet’in her zaman kendisini geliştirmeye açık bir yapısı vardı. Bunu hem bilgi donanımı anlamında kendini geliştirmek, hem de eğitimler ile yapmaya çalıştık. Türkiye’de nerede eğitim var ise biz de orada olduk. Yurt dışı eğitimleri ile birlikte biz bilimsel anlamda kendimizi Türkiye’de bu işi en iyi nasıl yapılıyorsa oraya getirmek için uğraş ve çaba halindeyiz.
Burada kullanılan cihazlar konusunda yine Türkiye’de bir cihaz kullanıma girdiyse cihazın ilk alıcılarından bir tanesi olduk. Örnek verelim Kardiyoloji de kullanılan doopler cihazının Türkiye’de ilk satışı başladığında bu ürününü biz 4. Sırada aldık. Cihazlar konusunda hep öncü olduk. Amacımız teşhis ve tedavi yaparken ampirik yöntemler ile değil teknolojinin nimetlerinden faydalanarak daha üst düzeyde hizmet vermek. Kurulduğumuz zamandan bugüne kadar bunu en üst düzeyde yapmaya çalıştık. Teknoloji ve bilim neredeyse biz her zaman oradayız” şeklinde konuştu.
ÇEVRE İLLERDEN HASTA SEVKLERİ OLUYOR
Yaptıkları hizmetler hakkında bilgi veren Çerkezoğlu, “Biz buraya gelen hastaların hijyen kuralları içerisinde kabulünü yaptıktan sonra o hastanın teşhisinde neler yapmamız gerektiğini bir program dahilinde uyguladıktan sonra o hastanın ilk önce teşhisini yapıyoruz. Hastalığın ne olduğunu ortaya çıkarıyoruz. Yani bir üniversite hastanesi statüsünde hizmet veriyoruz. Teşhis tedavide ne kadar iyi olursanız bu her yerde duyuluyor. Biz bu olaya referans klinik diyoruz. Teşhis tedavi ve operasyonların içerdiği hizmetlerde ise bağırsak operasyonu, organlar ile operasyonlar, kemik operasyonları, omurilik kırıkları, felçlik ile ilgili operasyonlar, esnettik operasyonlar, ağız operasyonlarını sayabiliriz. Yani bu konuda yapılan üniversitedeki operasyonlar deredeyse bizler de oradayız. Çevre illerdeki veterinerlik fakültelerinde eksik olan bölümler olabiliyor, cihaz eksiklikleri olabiliyor, ondan dolayı bize gönderdikleri oluyor. Bu bölgede özellikle teşhis tedavi merkezi ve operasyon merkezi olarak, kardiyoloji de inanılmaz ilerleme sağladık. Bu operasyonlar, Türkiye’de çok az merkez tarafından yapılıyor. Kalp özellikle zor bir konudur. Çevre illerden ciddi bir şekilde kardiyoloji vakaları geliyor. Kırık vakaları ve omurilik ameliyatları yapan bir merkez burası” dedi.
HAYVAN BAKIM MALİYETLERİ DE ARTIYOR
Hayvan bakım fiyatlarının son bir yılda artışını değerlendiren Çerkezoğlu, “ Türkiye’deki emtia fiyatlarının arması ile birlik te enflasyonun fırlaması ile birlikte hayvan ürünlerinin fiyatlarında da artış oldu. Artan maliyetlerin sonucunda biz de ister istemez ürünlerin ve yaptığımız hizmetlerin üzerine eklemek durumunda kalıyoruz. Ancak yine de bizim yaptığımız o artışlar hep enflasyonun altında kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
AŞILAMAYI İHMAL ETMEYİ
Aşılama konusunda vatandaşların dikkat etmesi gereken şeylere dikkat çeken Çerkezoğlu, “Bir köpek veya kedi sahiplendiğiniz zaman ilk onu aldığınız yerden bir on gün içerisinde karantinada tutup o süreyi geçirdikten sonra bir veteriner hekimine gidip bunun ilk aşılarının yapılması gerekiyor. Bu program 3 veya 4 ay gibi süre alır bebek köpek veya kedide. Bu süreçte yaptırdığınız aşıların bir kısmı köpeğin veya kedinin kendi sağlığını korurken, bir kısmı da aynı zamanda sizin de sağlığınızı koruyor. Ondan size geçecek bulaşıcı hastalıklara karşı da korumuş oluyor. Bu aşı programları bittikten sonra bunların yılda bir defada tekrarları oluyor. Tekrarlar için de yine veteriner hekimler size sms göndererek hatırlatma da yapıyor” dedi.
C. BOZKURT