Hava Durumu

Bankalar kredi kullandırmıyor

Yüksek enflasyon rakamlarına göre oldukça ‘ucuz’ kalan kredilere talep arttı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bankalar kredi kullandırmıyor

Ancak bankalar, 3 aydan daha uzun vadeli ticari kredi kullandırmıyor. Kısa vadeli ticari kredilerde bile seçici davranıyorlar. Bu durumun piyasada ciddi sorun yaratacağı konuşuluyor.

Merkez Bankası kararı neticesinde TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı %60’ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacak. Bilançodaki TL payı yüzde 60’ın altında kalan bankalar için daha önce 3 puan olan menkul kıymet yükümlülüğü 7’ye çıkarıldı. TL dönüşüm oranı belirlenen eşiğin altında kalan bankalar için dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduatın yüzde 5 oranında menkul kıymet yükümlülüğü uygulanacak. Krediler de referans faiz katsayısının üst sınırı aşıldığında ek menkul kıymet yükümlülüğünü yüzde 90’dan yüzde 150’ye çıkardı. Bu yüzden son günlerde ‘kredi alamıyorum’ söylemleri artmış durumda. Kredilerin ihracata yönelik ya da ithalatı azaltacak alanlara yönlendirilmesi isteniyor.

Bankalar muslukları kısdı

Bankacılık krizi, ekonomi için büyük tehdit oluşturuyor. Merkez bankaları yüksek enflasyona karşı faiz oranlarını artırıyorlar ve bu da tahvili olan bankalar için sorun yaratıyor. Bu sebepten dolayı bankalar 3 aydan daha uzun vadeli ticari kredi kullandırmıyor. Kısa vadeli ticari kredilerde bile seçici davranıyorlar. Taksitli ticari krediler kullandırılmıyor. Seçim öncesinde ekonomide belirsizlik had safhada.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.