Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ikinci oturumu, Halil Uğur başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Galatasaray ile Trabzonspor arasında oynanan Türkiye Kupası finalinin Gaziantep’te gerçekleştirilmesine katkı sunan TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’na fahri hemşehrilik verilmesine yönelik ek teklif gündeme geldi.

Ancak CHP Meclis Sözcüsü Hasan Şencan, Hacıosmanoğlu’na böyle bir unvan verilmesinin siyasi bir anlam taşıyabileceğini belirterek, grubu adına teklifi kabul etmediklerini açıkladı. Öte yandan, Hacıosmanoğlu’nun gelecekte Gaziantep’te bir milli maç düzenlenmesi yönünde söz verdiği ifade edildi.

Hacıosmanoğlu’na Fahri Hemşehrilik önerildi

Ek gündemin ilk maddesi olarak, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’na fahri hemşehrilik unvanı verilmesi önerildi.

Halil Uğur, “Bakan Hanım’ın da girişimleri hususunda federasyon başkanımızla yaptığı istişareler neticesinde, Ziraat Türkiye Kupası finali Gaziantep’te yapıldı. Bu durum, şehrimiz için gerçekten çok güzel bir tanıtım fırsatı oldu. Esnafımız açısından da oldukça faydalıydı. Şehir doluydu. Bu organizasyonla birlikte Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerin de orada gerçekleştirdiği ciddi çalışmalar oldu. Gerek park süreci, gerek ulaşım alanındaki düzenlemelerle önemli katkılar sağladık. Emek veren tüm arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Süreci sorunsuz ve sıkıntısız şekilde tamamladık. Federasyon Başkanımız, dünkü memnuniyet neticesinde yönetim kuruluyla yaptığı görüşmeler sonucunda, önümüzdeki süreçte bir milli maçın Gaziantep’te oynanacağı yönünde bir söz verdi. Ayrıca, bundan sonraki dönemde Gaziantep’e futbol anlamında ve spor tesisi yönünden her türlü destek ve katkıyı sağlayacağını da beyan etti. Bu nedenle, Federasyon Başkanımız Sayın İbrahim Hacıosmanoğlu’na Gaziantep’e faaliyet ve şerlik beraatı verilmesi konusunu meclisimize taşıdık.” ifadelerine yer verdi.

“Bu, halkın tepkisine de açık bir karardır”

Hasan Şencan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:, “Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı, Gaziantep’e bir maç organizasyonu yaptı diye Fahri hemşehrilik unvanı veriyorsunuz. Bu, halkın tepkisine de açık bir karardır. Başkanın şehirle olan bağı güçlü değilse bu verilen unvan, temsili veya sembolik olmaktan öteye geçemez. Yerel hassasiyetlere uzak bir hamle olarak da yorumlanabilir. Bu tür unvanlar kimi zaman, yerel yönetimlerin merkezi spor otoritesiyle daha yakın ilişkiler kurma çabası olarak da algılanabilir. Türkiye’de futbol üzerine alınan kararların sık sık siyasi etkilerle ilişkilendirildiği bir ortamda, bu hamlenin arka planında başka motivasyonların olup olmadığı da sorulacaktır.

“Kamu yararına yönelik kararlar arasında olmalıdır”

Şencan, “Gaziantep’e gerçekten ne gibi katkılar sağlandığı, kamuoyu tarafından net şekilde anlaşılmıyorsa, bu kararlar meşruiyet açısından sorgulanabilir. Belediyelerin verdikleri tarihî unvanlar, kamu yararına yönelik kararlar arasında olmalıdır. Bu tür kararların gerekçeleri açıkça kamuoyuyla paylaşılmalı, hem demokratik hem de hesap verilebilirlik açısından şeffaflık sağlanmalıdır. Bugün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı’na Fahri hemşehrilik unvanı veriliyor. Oysa bu kişi sadece Gaziantep’te bir maç düzenledi. Organizasyonu yapan federasyondu. Gaziantep'e tekrar bir maç verilmesi üzerine bu unvanı sunmak ne kadar önemli bir harekettir?” dedi.

Final maçının katkıları ve fahri hemşehrilik gerekçesi anlatıldı

Halil Sucu ise, “Birincisi, şehrimize değer katan, katkı veren herkese, meclisimiz uygun gördüğünde Fahri hemşehrilik verilmesi mümkündür. Üç ay, altı ay ya da bir yıl sonra görevde olup olmayacağı ön görülemez. Ancak gündem maddesi okunduğunda da belirttim; bize şu ana kadar sağlanan katkılar, final maçının şehrimize verilmesi ve bundan sonraki süreçte spor ve özellikle futbol konusunda altyapı dahil yapılacak destekler bizim için önemlidir. Bu nedenle, bu katkıların adının konmasını arzu ediyoruz. Son üç gündür, Pazar gününden bu yana sahadayız. Şehrimizin dört bir yanında büyük bir hareketlilik vardı. Galatasaray ve Trabzonspor taraftarlarından oluşan yaklaşık yirmi bin kişi Gaziantep’e geldi. Otellerimiz doldu, esnafımız kazandı, tüm sektörler bu organizasyondan faydalandı. Biz bu şehri bir turizm ve spor şehri olarak tanımlıyoruz. Bu anlamda katkı sağlayan her kişi ve kuruma bu tür unvanların verilmesi değerlendirilebilir. Ben bu kararın şehrimize zarar değil, aksine fayda sağlayacağını düşünüyorum. Elbette sizin görüşleriniz de bizim için önemli, göz ardı etmiyoruz. Bundan sonraki süreci birlikte takip edeceğiz. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın İbrahim Hacıosmanoğlu’nun şehrimize sağlayacağı katkıları hep birlikte göreceğiz. Gerekirse mecliste yeniden değerlendirme yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Bu katkının süresi nedir?

Sucu’ya “Kamu yararına yönelik kararlar arasında yer almalı demiştiniz.” diyen Şencan, “Sizce Türkiye Futbol Federasyonu’nun Gaziantep’te üç günlük bir organizasyon yapması kamu yararı mı doğurmuştur? Bu katkının süresi nedir? Eğer böyle düşünüyorsanız, fuar organizasyonları düzenleyen firmalara da aynı şekilde faaliyet ve hemşehrilik payesi verilmesi gerekir. Çünkü o fuarlarda da oteller doluyor, restoranlar kazanıyor, esnaf fayda sağlıyor.” dedi.

“Onlara fahri hemşehrilik unvanı vermeye gerek duyulmuyor”

Halil Sucu, “fuarların yüzde doksan dokuzu zaten belediyemiz tarafından organize ediliyor. Ticaret odası, ihracatçı birlikleri ve diğer yerel paydaşlarla birlikte yapılıyor. Bu durumda, kendi düzenlediğimiz fuar organizasyonlarına kendimize fahri hemşehrilik vermemizin çok anlamı olmaz. Zaten fuarları biz düzenliyoruz. Şehirde bu organizasyonları yapan kişi ve kuruluşlar zaten hemşehrimiz. Onlara fahri hemşehrilik unvanı vermeye gerek duyulmuyor.” ifadelerini kullandı.

Fahri hemşehrilik için kalıcı katkı vurgusu

SGK Gaziantep İl Müdürü Uzun’dan kayıt dışı uyarısı! SGK Gaziantep İl Müdürü Uzun’dan kayıt dışı uyarısı!

Hasan Şencan, “Başkanım, hatırlarsanız daha önce Dünya Kupası eleme maçlarından biri de burada, Kamil Ocak Stadyumu’nda oynanmıştı. Türkiye’nin Mısır’la eleme maçı burada gerçekleşmişti. Bu şehir daha önce de önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Şimdi ise MHK ve TFF Başkanı Hacıosmanoğlu tartışmaların merkezinde. Hakemleri dışarıdan getiriyor, federasyon içi krizlerle anılıyor. Bir milli maçın sözünü vermesi yeterli bir gerekçe midir? Sizin de az önce belirttiğiniz gibi, bu katkıların kalıcı ve sürdürülebilir olması önemli.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Hbaer Merkezi