Gümüş piyasasında son günlerdi ciddi hareketlenme var. Fiyatlar 1980’lerden bu yana ilk kez bu kadar yükselince, yatırımcılar gümüş bulmakta zorlanmaya başladı. Londra’daki piyasalarda arz sıkışınca, elinde külçe gümüş olanlar bunları hızla Avrupa’ya göndermek için birbirleriyle yarışa girdi. Hatta bazıları, gümüşleri uçak kargolarıyla Atlantik’in öte yakasından taşımaya başladı.

Gümüş piyasasında son haftalarda yaşanan hareketlilik, değerli metaller dünyasında büyük bir arz telaşına neden oldu. Fiyatlar, 1980’li yıllardan bu yana görülmemiş seviyelere yükselirken, Londra’daki gümüş piyasasında likidite neredeyse tamamen kurudu.

GSO’da yeşil dönüşümün gücü konuşuldu
GSO’da yeşil dönüşümün gücü konuşuldu
İçeriği Görüntüle

Gümüş2Londra’daki referans fiyatlar, New York piyasasına kıyasla rekor seviyelere çıkarken, bu durum kısa pozisyonda olan yatırımcıları zor durumda bıraktı. Piyasada fiziksel metal bulmakta güçlük çeken yatırımcılar, pozisyonlarını erteleyebilmek için yüksek borçlanma maliyetlerini göze almak zorunda kaldı.

Uzmanlar, yaşanan sıkışmanın 1980 yılında milyarder Hunt kardeşlerin gümüş piyasasını alt etmeye çalıştıkları dönemi hatırlattığını belirtiyor. O dönem olduğu gibi, bu kez de piyasadaki arz dengesizliği fiyatları ons başına 50 doların üzerine taşıdı.

GümüşDurum o kadar kritik hale geldi ki, bazı piyasa aktörleri Londra’daki yüksek primlerden faydalanabilmek için pahalı hava taşımacılığı yöntemlerine yöneldi. Genellikle altın için ayrılan transatlantik uçuşların kargo bölümlerinde, bu kez hacimli gümüş külçeleri için yer ayırtılmaya başlandı.

Değerli metal piyasalarının kalbi olarak bilinen Londra, yüzyılı aşkın süredir altın ve gümüş ticaretinin merkezi konumunda. Şehirdeki kasalarda tutulan külçeler, her gün belirlenen küresel referans fiyatların temelini oluşturuyor. Gün sonunda işlemler kapandığında, güvenlik kamyonları kasalar arasında hareket ederek fiziksel teslimatları gerçekleştiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi