Art arda yaşanan depremler, kentsel dönüşümün Türkiye için bir beka meselesi lduğunu bir kez daha ortaya koydu.
“Kentseldönüşümde Gecikmeye Tahammülümüz Yok!”
Türkiye Büyük Bir Risk Altında: 6 Milyon Riskli Bağımsız Bölüm, 11 Büyükşehir, Çok Sayıda Baraj Tehlike Altında Başkan Murat Üzümcü, 23–28 Nisan tarihleri arasında Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremleri ve ardından Elazığ, Malatya, Kütahya gibi illerde yaşanan sarsıntıları hatırlatarak, Türkiye genelinde 6 milyon riskli bağımsız bölüm bulunduğunu vurguladı.
Açıklamasında, sadece yapıların değil, stratejik öneme sahip altyapıların da tehdit altında olduğuna dikkat çeken Başkan, “Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde, 11 Büyükşehir’imiz ve çok sayıda barajımız bulunmaktadır. Bu kritik bölgelerde yaşanabilecek büyük bir deprem, yalnızca şehirlerimizi değil, enerji üretiminden tarıma kadar birçok hayati alanı da derinden etkileyecektir. Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı Marmara’daki riskler kadar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki bu kırılgan yapı ve altyapı durumu da ülkemizin geleceği için ciddi bir tehdittir. Her afet sonrası gördüğümüz gibi, yıllardır ertelenen sorunlar artık sürdürülemez bir noktaya gelmiştir,” ifadelerini kullandı.
"Biz Muhalefetteyiz Ama Sessiz Kalmayacağız"
Kentsel dönüşümün siyasi değil, hayati bir mesele olduğunu vurgulayan Başkan Üzümcü, “Biz A Parti olarak muhalefetteyiz ama bu konuda sessiz kalamayız. Çünkü bu sadece bir bina meselesi değil, doğrudan milletimizin can güvenliğiyle ilgili bir konudur,” dedi.
Anahtar Parti’den 12 Maddelik Çözüm Paketi
Başkan Murat Üzümcü A Parti’nin kentsel dönüşüm çözüm vizyonunu yansıtan 12 somut öneriyi de şu şekilde sıraladı: Fayların işi Deprem Üretmek, Bizim işimiz Çözüm üretmek Artarda yaşadığımız son depremler bize bir kez daha şunu göstermiştir: Artık gecikmeye vaktimiz de tahammülümüz de yok. Anahtar Parti’nin
Somut Önerileri:
1. Harçlardan %100 Muafiyet uygulanmalıdır.
2. Ruhsat Süreçleri Hızlandırılmalıdır.
3. KDV Oranı Mal ve Hizmetlerde %1'e İndirilmeli ve vatandaş desteklenmelidir.
4. Kentsel dönüşümle yapılan alım satımların, hem alan hem de satanın ekspertiz
raporu ile tespit edilen gerçek değeri üzerinden tapuya tescil edilip alıcı ve satıcıdan
makul oranda vergi verilmesi sağlanmalıdır.
5. Vatandaşa hibe kredi miktarı artırılmalı faiz oranı en aza indirilmeli ve bu şekilde
maliklere ön ödeme yükü kaldırılmalı.
6. Standart Taslak Sözleşme Modelleri oluşturulmalıdır.
7. 2000 Öncesi Binalarda kiralama için "riskli değildir" raporu zorunlu olmalı, tapuya
şerh konulmalıdır.
8. Ada Bazlı Dönüşüm Teşvikleri sağlanarak otopark ve yeşil alanlar artırılmalıdır.
9. Metruk Binalar Kamulaştırılmalıdır.
10. Tersine Göç Teşvikleri uygulanmalı; istihdam alanları dengeli bir şekilde
Anadolu'ya yayılmalıdır.
11. 2025 Yılı "Dönüşüm Yılı" İlan Edilmelidir.
12. Kamu-Özel Sektör İş Birliği ile finansal ve yapısal dönüşüm desteklenmelidir.
“Soru artık ne zaman değil, ne kadar hazırız olmalı”
Açıklamasının sonunda, “Bugün artık ‘deprem ne zaman olur?’ sorusunu değil, ‘depreme ne kadar hazırız?’ sorusunu sorma zamanıdır,” diyen İl Başkanı Murat Üzümcü, kamuoyunu bu konuda daha duyarlı olmaya ve iktidarı göreve davet etti.
“Biz, çözümü bilimin ışığında arıyoruz. Vatandaşımızın can güvenliği için mücadele etmekten geri durmayacağız” diyerek kararlı tutumlarının süreceğini belirtti.
Yerinde Dönüşüme Süre Koymak Mağduriyeti Arttırır
İl başkanı Murat Üzümcü, deprem ve afetlere dayanıklı bir şehir inşa etmek için teşviklerin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, Yerinde Dönüşüm Hibe ve Kredi Desteğinden faydalanmak isteyenlerin yapı ruhsatı almaları için son tarih olan 30 Haziran 2025 tarihinin uzatılması gerektiğini söyledi.
İl başkanı Murat Üzümcü konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Depremin ardından uygulamaya alınan Yerinde Dönüşüm Hibe ve Kredi Desteği de bu sürecin bir parçasıdır. Ancak bu destek programının uygulamada karşılaşılan bazı aksaklıkları mevcut… Destekten faydalanmak isteyenlerin 30 Haziran 2025 tarihine kadar yapı ruhsatı almaları gerekiyor. Ancak uygulamada ruhsat alma süreçlerinin yavaş ilerlediği görülüyor. Bunun başlıca sebepleri de mahkeme ve yıkım süreçlerinin devam etmesi, malikler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle projelerin gecikmesi ve yapı denetim incelemelerinin uzun sürmesi. Bu nedenlerle, belirlenen ruhsat alma süresinin kaldırılması büyük önem taşıyor. Aksi halde, pek çok vatandaş bu destekten faydalanamayacak ve kentsel dönüşüm hedefleri sekteye uğrayacaktır. İlimizin birçok yerinde mahkemelerin sonuçlanmamış olması nedeniyle henüz yıkılamamış binalar bulunmaktadır.İlçelerimizde deprem sonrası imara kapatılan alanlarda imar yeni açılmış, vatandaşımızın ruhsat için gerekli proje ve evrakları belirlenen tarihe yetiştirmesini imkansız hale getirmiştir. Vatandaşa teknik ve hukuki destek sağlanmalıdır. Yerinde dönüşüm sürecinin, içerisinde bulunan koşullar da dikkate alınarak zaman baskısıyla alelacele değil, özgür iradeyle ve doğru şekilde yürütülmelidir. Güncel ekonomik koşullara uygun olacak şekilde hibe ve desteklerin arttırılması esas olmalıdır’ diyerek sözlerini tamamladı.