Beyin; insanın tüm hareketlerini, yolda yürümesini, konuşmasını, kızmasını, sevinip üzülmesini, tüm bunların yanında kararlar almasını ve uygulamasını sağlayan yegane organdır.

Bakıldığında gerek yapı olarak gerek işlev olarak da vücudumuzun en kompleks yapısı yine beyindir. Bugün bile beynin tam olarak nasıl olup da bu karmaşık görevi hiç takılmadan yerine getirdiği tıbbi olarak bir açıklığa kavuşmuş değil.

Yapısal olarak bakıldığında beyin; vücuttaki tüm sinirlerin buluştuğu nokta, her noktayla bir şekilde bağlantısı olan ve kafatası gibi sağlam bir yapıyla korunmuş hassas bir organdır.

Beyin üzerinde meydana gelen bir hasar da, tıpkı onun görevi kadar büyük sonuçlar doğurmakta.

Bu hasarlar kafaya direkt alınan darbelere dayalı olabileceği gibi; hasta yoğunluğu incelendiğinde doğumsal faktörlerin ilk sırayı aldığı görülmektedir.

Doğum esnasında ve yenidoğan safhasında meydana gelebilecek oksijen yetersizliği gibi durumlar başlarda bulgu vermese de sonradan ortaya çıkabilmekte.

Beyinde meydana gelen bir hasar(kanama vb.) sonucu vücudun çeşitli yerleri tutulabilmektedir. Bunların başlıcaları; hemipleji (vücudun yarısının felç olması), quadripleji (2 el ve 2 bacak tutulması) olsa da, bir el  veya yanlıza bir bacağın tutulduğu durumlar da ender olarak görülmektedir.

Beyinde zihinsel olarak bir hata olsun, olmasın bu bireylerin eğitimini tamamen üstlenmek veya aldığı normal eğitime destek olmak amacıyla işleyen kurumlar, bu bireylerin topluma kazandırılmasında aktif rol oynarlar.

Rehabilitasyon merkezleri,  'Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur' ilkesinden hareketle, uzmanlık sertifikasına sahip okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, psikologlar ve fizyoterapistler çalıştırarak engelli bireylere her açıdan destek sağlamaktadırlar ve tam bir okul gibi işlemektedirler. Milli eğitim bakanlığına bağlı olan bu kurumlar, hiçbir ücret talep etmeksizin '0' yaşından yetişkin yaş grubuna kadar geniş bir yelpazede, bireye özel eğitim ve destek sağlayarak onların hayata sağlıkla gülümsemesine yardımcı olurlar.

Özellikle çocuklara eğitim ve tedavi yapan bu merkezler birtakım temel eğitimlerin kazandırılmasına da yardımcı olarark yerine göre bir kreş, yerine göre bir naokulu, yerine göre bir ilköğretim okulu gibi olabilmektedirler.

Sizin de çevrenizde özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler varsa, bu kurumlardan faydalanmaları için onları haberdar edin. Boşa geçirilen her gün, onların hayatlarından çalınmış birer gün demektir.