Hava Durumu

“Hekimlerin, iş güvencesi sona erdi”

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği sonrası Aile Hekimleri, iş bıraktı. Gaziantep’te Gaziantep-Kilis Tabipler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şube, Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilciliği, Aile Hekimliği Derneği ve Gaziantep Aile Sağlığı Çalışanları Derneği desteği ile gerçekleştirilen eylemin ardından STK’ların Gaziantep il temsilcileri, Yönetmelik ile ilgili geri adım atılması konusunda çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2021 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2021 18:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Hekimlerin, iş güvencesi sona erdi”

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği sonrası Aile Hekimleri, 16 Ağustos (bugün) ve 27 Ağustos tarihlerinde iş bırakma kararı almıştı. Söz konusu karar doğrultusunda Aile Hekimleri, geçtiğimiz gün iş bıraktı. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şube, Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilciliği, Aile Hekimliği Derneği ve Gaziantep Aile Sağlığı Çalışanları Derneği desteği ile gerçekleştirilen eylem, sonrası STK’lardan tepki yükseldi.

“KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde bugüne kadar yapılan her değişiklikte geriye gidilmiş, hak kayıpları artmış ve hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceğini söylenen Sağlık Bakanlığı 30.06.2021 tarihinde Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni yayınlanmıştır. Sonuçta beklenti ve taleplerimizin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olmuştur. Ödeme ve sözleşme yönetmeliği diye çıkarılan şey tam anlamı ile Ceza Yönetmeliği olduğu için İş Bırakıyoruz! Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“HEKİMLERİN, İŞ GÜVENCESİ SONA ERDİ”

Hekimlerin yönetmeliğe tepki için iş bıraktığını kaydeden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şube Eş Başkanı Ömer Kılıç, “Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinin bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30.06.2021 tarihinde yeniden yayınlanmıştır. Sonuç ise beklenti ve taleplerimizin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olmuştur. Adeta sağlık emekçileriyle dalga geçilmiştir. Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir” diye konuştu.

“DÜZENLEME TÜM HALKI İLGİLENDİRİYOR”

Yönetmelikle Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kalktığını belirten Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, Aile Hekimlerinin iş yükü artırılıyor ve medya yasağı getiriliyor. Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarına kaldıramayacakları bir iş yükü veriliyor, hem de katsayı düzenlemesi yapıp maaşlar yüzde 10 oranında azaltılıyor. Ayrıca kronik hasta izlem ve takiplerine getirilen yeni düzenlemeyle günde 20-30 kronik hasta takibi yapılması gerekiyor. Ancak kronik hasta izlemleri için Aile Hekimleri 30 dakika ayırıyor ve mesai saatleri bunun için yeterli değil. Koronavirüs Salgını süresince özveriyle en önde çalışan Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının, ekonomik olarak desteklenmesi gerekirken, ekonomik açıdan sıkıntıya sokulması, yalnız Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarını değil tüm halkımızın sağlığını ilgilendirmektedir. Bu nedenle Siyasi iktidardan bu yönetmeliği geri çekmesini bekliyoruz. Tüm ülkede bugün bu amaçla Aile Sağlığı Merkezlerinde İş bırakılıyor. Bir araya gelen sendikalar ve meslek örgütleri olarak birlikte mücadelemiz eylem takvimi çerçevesinde haklarımızı alana kadar devam edecektir” dedi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.