Kabine toplantısı sonrasında sınav tarihleri belli oldu. Üniversite hayali kuran öğrenciler, sınav tarihinin değişmesiyle hayal kırıklığı yaşadı.
Korona virüsün yarattığı psikolojik tahribat, korku ve endişe toplumdaki hemen herkes için zaten zorken sınav senesindeki öğrenciler için de ekstra zorluklar yarattı.
Evde ders çalışmak, okulda çalışmak aynı değil. Birçok öğrenci okuldan sonra kütüphane de ders çalışmaya devam ediyordu. Ev ortamı rahat olduğundan konsantre olmak kolay olmuyor.
Çocuklar EBATV ye çok alışamadılar.
Bütün bu sıkıntılar yaşanırken, öğrenciler ilk olarak virüs nedeniyle okulların kapanmasından dolayı kendilerini bir bilinmezin içinde buldular. Bu bilinmezlik zaten sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde ekstra bir kaygı yarattı. Çocuklarında, toplumunda dengesi bozuldu.
Sınav kaygısı çocuklar için ciddi sıkıntı. Normal zamanda dahi sınav stresi yaşayan, kaygısıyla başa çıkamayan çocuklar ya hastanelik oluyorlardı. Yada istenmeyen davranışlarda bulunuyorlardı.
Bu süreçte ailelere çok iş düşüyor. Çocukları yüreklendirici, cesaretlendirici cümleler kurmalı. Özellikle çevreyle, arkadaşlarıyla kıyaslama ve karşılaştırmalardan uzak durulmalı, bu tarz özgüveni zedeleyecek ortamlar yaratılmamalıdır.
Tarihlerin öne alınmasının olumsuzluğu değil. Sadece ilk dönem müfredatından sorumlu olmanın avantajını, süre uzatılmasının, baraj puanın düşürülmesinin bir avantaj olduğunu anlatmak gerekir.
Çocuklarımızın mutluluğu ruh hallerinin sağlıklı olması, kazanacağı sınavdan daha önemli..
Sonuçta sınava bir yıl sonrada girilir.
Ama iyice düşünülmeden yada ekonomik kaygılarla alınan kararlar, maalesef bir dönem gençlerinin yaşamında büyük rol oynayacak.
Hayırlısı olur inşallah…