Sevgili Okuyucular,
Geçen yazımda dinlemenin öneminden bahsetmiştim. Bugün ise “anda kalabilmek” yetisinden bahsetmek istiyorum. Zira etkin dinleme yapabilmenin ön koşulu anda kalabilmekten geçiyor.
Ben kendimi çoğunlukla gelecekte yakalıyorum. Yarın yapmam gerekenler nedir, önümüzdeki hafta kaç toplantım var, bunlara ne gibi hazırlıklar yapmam gerekiyor, seneye çocuklar hangi okula gidecekler, yaz tatilinde ne yapacağız ve benzeri. İçinde bulunduğumuz düzen yoğun bir şekilde bizi geleceği planlamaya yöneltiyor, hatta bunun için teşvikler veriyor. Örneğin 1 yıl sonra yapacağınız tatili şimdiden satın alıp bir kenara koyarsanız 50 indirim alabilirsiniz. Acayip cazip bir indirim. Ancak 1 yıl sonra oraya değil de başka bir yere gitmek isterseniz isteğiniz başka bir yazı bekleyecek.
İçinde dönüp durduğumuz yaşam modeli bizi sürekli geleceği planlamaya itiyor. Bunu yapmak kaçınılmaz, hatta gerekli. Bazen de geçmişte yaşadığımız olaylar üzerimizde öyle bir etki bırakıyor ki yıllar da geçse dönüp dönüp geçmişe dalıyoruz ve kayboluyoruz.
Anda kalmak ise geçmişle geleceğin tam ortasında olmak. Yani bugünde olmak. Şu anda. Şu an yaptıklarımız, ileride geçmişimizi oluşturacak ve geleceğimizi dilediğimiz gibi şekillendirmemize yardımcı olacak. Anda kalmakta zorlanıyoruz. Zira geçmişteki keşkeler ve gelecekteki inşallahlar kafamızı fazlasıyla esir alıyor, meşgul ediyor. Buna dur dediğiniz anda bugüne dönebiliyorsunuz.
Ana odaklanmak için benim kullandığım en önemli araç doğada müzik eşliğinde yürüyüş yapmak ve çocuklarımla ve eşimle sohbet etmek. Yürüyüş yaparken kuşları ve ağaçları dinliyorum, sanki sohbet ediyorlar. Müzik dinlerken notaların ritmi ve sesine göre hızımı ayarlıyorum, müziğe eşlik ediyorum. Ailemle sohbet ederken ise bolca dinliyorum. O an dünyayı onların gözünden izliyorum. Bunlar beni önümüzdeki haftaki toplantıların içinden çekip kendime döndürüyor. Bunu çok seviyorum.
Anda kalmayı hiç denediniz mi? Kolay değil, ancak yapabildiğinizde size huzur kapısını açan en önemli araç olduğunu göreceksiniz.
Sevgiyle kalın,
“Carpe diem! (Latince) Anı yaşa!”
Ölü Ozanlar Derneği