LGS sonuçlarının açıklandığı ve YKS tercih süreci sonuçlarının beklendiği bu hafta önemli gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerden önemli bulduklarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

LGS sonuçları belli oldu

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından LGS kapsamındaki yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından "2026 LGS Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuç Raporu" yayımlandı.

Rapora göre merkezî sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul eden okullarda bulunan 1 milyon 259 bin 614 kontenjanın 963 bin 322'sine öğrenci yerleşti.

Geçen yıl ortaöğretim kurumlarında yüzde 74,32 olan genel doluluk oranı yüzde 76,48'e yükselirken, ilk yerleştirme sonucunda toplam 296 bin 292 kontenjan boş kaldı.

Toplam 198 bin 905 kontenjanı bulunan merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullara 190 bin 473 öğrenci yerleşti. İlk yerleştirmede bu okullarda doluluk oranı yüzde 95,76 oldu.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul eden okullarda ise ilk yerleştirmeye göre 1 milyon 60 bin 709 olan kontenjana 772 bin 849 kişi yerleşti. Bu okullarda doluluk oranı yüzde 72,86'ya ulaştı.

772 bin 849 öğrenciden 352 bin 895'i Anadolu lisesine, 343 bin 948'i mesleki ve teknik Anadolu lisesine, 76 bin 6'sı ise Anadolu imam hatip lisesine yerleşti.

YKS tercih süreci bitiyor, sonuçlar ağustos ayı sonunda

2026 YKS tercih sonuçları için ÖSYM tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Tercih süreci 10 Ağustos 2026 tarihinde sona erdikten sonra, değerlendirme takvimine bağlı olarak sonuçların Ağustos ayının son haftasında (tahmini olarak 22-25 Ağustos haftası) açıklanması bekleniyor.

Ücretli öğretmenlik (kölelik) süreci başladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, kanayan yara haline gelen norm kadro açıklarına pansuman çözüm olarak kullanılan ders karşılığı öğretmen görevlendirme uygulaması 2026-2027 Eğitim Öğretim yılında da devam ediyor.

MEB, ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirme başvurularını il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla yürütülüyor. Başvurular online ortamda alınıyor, sonuçlar açıklanınca da evrak ilgili okul müdürlüğüne veriliyor.

Proje okullarındaki öğretmenlerle ilgili önemli karar

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 02.04.2026 tarih ve E:2026/162 sayılı kararıyla; yönetmelikte, proje okullarında görev süresi uzatılacak öğretmenlerin belirlenmesinde esas alınacak başarı kriterleri ve somut değerlendirme ölçütleri olmadığından ilgili maddenin yürütmesinin durdurulması üzerine Danıştayda proje okullarında görev süresi uzatılmayan öğretmenleri haklı buluyor.

Bu konuda Danıştay 2. Dairesinin 18/06/2026 tarihli, 2026/477 Esas Nolu ve 2026/2945 Nolu Kararında;

"Dava konusu işlemin dayanağı niteliğindeki Yönetmeliğin 10. maddesinin 1. Fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "Öğretmenlerin görev süresi aynı usulle dört yıl daha uzatılabilir." düzenlemesinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 02/04/2026 günlü, YD İtiraz No:2026/162 sayılı kararıyla; "...Yönetmeliğin 4. maddesinde, anılan kurumların öğretmenliğine ilk atama aşaması için bir takım genel şartlar öngörülmüş olmasına rağmen, görev süresi uzatılacak öğretmenlerin belirlenmesinde esas alınacak başarı kriterleri veya somut değerlendirme ölçütlerine dair Yönetmelikte herhangi bir düzenleme yapılmadığı görülmektedir. ... Görev süresini uzatma işlemi, niteliği gereği, öğretmenin ilgili eğitim kurumundaki dört yıllık ilk görev süresi boyunca sergilediği mesleki performansın, akademik başarıya katkısının ve hizmetin devamındaki yararlılığının somut verilerle değerlendirilmesini zorunlu kılan, ilk atama sürecinden mahiyet itibarıyla farklı bir idari tasarruftur. Hizmetin gereği ve liyakat ilkesinin bir sonucu olarak; görev süresi uzatılacak öğretmenlerin belirlenmesinde esas alınacak ölçütlerin, görevdeki başarıyı ölçen nesnel, somut ve yargısal denetime elverişli bir içerikte olması gereklidir. Dava konusu düzenlemede, uzatma kararına dayanak teşkil edecek hiçbir nesnel değerlendirme ölçütüne veya başarı kriterine yer verilmemesi, idarenin takdir yetkisini hangi somut temellere dayalı olarak kullandığının saptanmasını güçleştirerek, işlemin sebep unsuru yönünden yargısal denetimini zayıflatmakta olup; bu durumun hukuk devleti ilkesini zedelediği anlaşılmaktadır. Bu itibarla; özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında dört yıllık görev süresi sona eren öğretmenlerin hangilerinin görevine devam edeceğinin belirlenmesinde objektif ve somut kriterler öngörmeyen, dava konusu Yönetmelik'in 10. maddesinin 1. fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan Öğretmenlerin görev süresi aynı usulle dört yıl daha uzatılabilir." düzenlemesinin, eksik düzenleme nedeniyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır." şeklindeki gerekçeyle, eksik düzenleme nedeniyle yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

MEB’den izin süreçlerindeki yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, izin kullanma süreçleri ile ilgili yeni kurallar getirdi.

İzne ayrılacak personelin izin talepleri personelin kendisi tarafından başlatılabileceği gibi, görev yaptığı kurumun idari birimi aracılığıyla da başlatılabilecek.

EBYS sistemi üzerinden imzası tamamlanan izin onay belgelerinin tarih ve sayı bilgileri, sistem tarafından otomatik olarak personelin MEBBİS özlük kayıtlarına işlenecek.

Mazeret izni türlerinden verilme nedeni "Diğer" olan taleplerde sistem otomatik kontrol yapacak. Personelin sistemde anlık kalan yıllık izni bulunuyorsa, mazeret izni talebi engellenecek ve öncelikle yıllık iznin tüketilmesi sağlanacak.

Bir takvim yılında verilecek toplam yol izni dört gün ile sınırlandırıldı. Kullanılmayan yol izinleri bir sonraki yıla aktarılamayacak.

Tek hekim raporları tek seferde en fazla on gün, bir yıl içinde ise toplamda en fazla kırk gün olarak uygulanabilecek. Sağlık ve refakat izni taleplerinde sisteme en az bir kanıtlayıcı belge yüklenmesi zorunlu olacak.

İlkokul ve ortaokul kayıtlarında yeni kurallar getirildi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okul kayıtlarında adrese dayalı sistemin suiistimal edilmesini önlemek amacıyla 2026-2027 eğitim-öğretim yılı için yeni tedbirler açıkladı. Adres taşıyarak okul değiştirmek isteyen veliler artık daha sıkı bir denetim sürecine tabi tutulacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte, 1 Nisan 2026 tarihinden sonra yapılan adres değişikliklerinde zorunlu adres doğrulama süreci uygulanacak. Velilerden, sadece ikametgâh belgesi değil, adlarına kayıtlı elektrik, su veya doğalgaz faturası gibi ek belgeler de istenebilecek. Bu belgelerin, öğrencinin gerçekten beyan edilen adreste yaşadığını kanıtlaması gerekecek.

Gerekli belgeleri sunamayan veya doğrulama sürecini tamamlayamayan öğrencilerin kayıtları, İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından kura yöntemiyle belirlenecek okullara yapılacak.

Adres doğrulama ve kayıt işlemleri için son tarih 14 Ağustos 2026 olarak belirlendi. Kontenjan boşlukları ise 14-18 Eylül 2026 tarihleri arasında ilan edilecek. MEB, velileri adres bilgilerinin doğruluğu konusunda hassas olmaya çağırdı.

Okullara temizlik ve güvenlik personeli alınacak!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki güvenlik ve temizlik personeli ihtiyacını TYP ve taşeron işçilerle karşılayacak!

İçişleri Bakanlığı iş birliğiyle İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Program kapsamında okullara otuz bin güvenlik personeli alınacak. Ancak bu görevliler eğitim-öğretim yılı boyunca yalnızca dokuz ay süreyle çalışabilecek. Bu 9 aylık süreyi tamamlayan görevliler sonraki süreçte TYP programı bünyesinde tekrar görev alamayacak.

Okullarda görev alacak personelin üniformaları standart güvenlik kıyafetlerinden farklı tasarlanacak ve üzerinde Bahçe Görevlisi ya da Okul Görevlisi ibaresi yer alacak. Çalışanların asgari ücret tutarındaki maaş ödemeleri ise doğrudan İŞKUR tarafından karşılanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki temizlik personeli ihtiyacı için taşeron sistemine geri dönülüyor. Yeni model kapsamında her ilin valiliği bünyesinde gerçekleştirilecek ihaleler doğrultusunda temizlik personeli taşeron firmalar üzerinden istihdam edilecek. Bu yöntemle 30 binden fazla temizlik personelinin okullarda görevlendirilmesi hedeflenirken, alım sürecinin 2027 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. 2026 sonuna kadar okulların temizlik işlerinin nasıl yürütüleceği de merak konusu!

Toplamda almış bin civarında kadrosuz ve güvencesiz işçi çalışmaya başlamış olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ücretli öğretmenlerle birlikte güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırıldığı önemli devlet kurumlarından birisi olacak.

MEB https://www.meb.gov.tr/lgs-kapsamindaki-ilk-yerlestirme-sonuclarinin-raporu-yayimlandi/haber/41560/tr